用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學需要學樂器嗎?
樓主: honyeeki2004
go

小學需要學樂器嗎? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

losoco 發表於 19-9-6 09:59
回覆 MrBeast 的帖子

在工廠大廈內
若以出名少少教練$500一堂計,都叫reasonable, 不過我自己一定唔會比

jli008 發表於 19-9-6 10:54
所以我才說專材與通材分別,有那方面的潛質,當然主力就向那方面發展.這才是自己的專業. 等於很多人找補習老 ...
其實我不是太認同,小朋友跟本無機會自己去領悟和改進

Jane1983 發表於 19-9-6 09:46
學費唔講啦,學到咁專,家長一定係自己都好支持。

但一個~10歲小朋友用咁多時間,訓練一個專項,想落好 ...
除了時間,咁細咁操法我質疑是否對發育好

IloveJJ 發表於 19-9-6 12:43
領悟和改進,對現在的小朋友來說,是奢侈的經驗,即使在學習上,他們都少有領悟和改進的機會
...

學業真的afford 唔到risk, 所以體藝可以作這用途 (除非target 十項全能考神校)

MrBeast 發表於 19-9-6 12:43
除了時間,咁細咁操法我質疑是否對發育好

太細個接受太强度的訓練,我覺得係對發育唔好。有時無得講的,連收錢的教練話唔prefer、唔係太好,有d家長都係照chur

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-6 14:50
所以女兒從小我不會用操來令孩子去學習,因肯定令孩子有抗拒之心~
適量操練是需要的,過量先係問題,當然小孩自覺/唔抗佢就最perfect,呢d一定係祖先有擺風水陣

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-6 16:17
對,不過"適量"這個字,真係各人都不同,衹要令孩子不抗拒,大部份所有學習都一定冇太大問題~~~~
...
可以掉番轉諗:首先有足夠作息時間,運動的話,相信who 會有guideline 和必需有足夠時間做伸展運動。我大學時有位朋友,佢係national team 個club 打squash(但不在national team),佢話很多players 都有injury ,之後當然冇得再打。父母應該要為子女把關。
‹ 上一主題|下一主題