用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學需要學樂器嗎?
樓主: honyeeki2004
go

小學需要學樂器嗎?

如果初小,可以先讓小朋友感受下,學下,但大人要懂得什麼時候做一個階段性回顧。

我父母都係冇音樂觸覺架
但我自問學得不錯

揀樂器要考慮好多因素
見有人話唔好揀冷門樂器
其實冷門樂器都有佢既優勢,例如想子女入樂團既話,冷門樂器會較容易
當然佢較冷門,亦都有佢既原因

就算佢學得唔算出色
但玩樂器都係一個好好既腦部訓練黎
咪當訓練下腦袋~

honyeeki2004 發表於 19-8-30 00:34
請教各位資深家長        , 小學需要學樂器嗎?

今日聽完小一入學簡介, 聽得出佢地放左好多資源落中樂及西樂團度, ...
另外,我以前都係中學先開始學樂器架

honyeeki2004 發表於 19-8-30 00:34

今日聽完小一入學簡介, 聽得出佢地放左好多資源落中樂及西樂團度, ...

其實有無需要都係睇自己, 如果小朋友對音樂有興趣, 學下又無妨, 如果應學校需要而勉強我就覺得有 d 無謂, 音樂其實唔一定學樂器, Vocal 也可以呀。至於對升中, 我就覺得作用不大

我兩公婆對音樂零觸覺, 偏偏個仔係perfect pitch, 一學學咗6年, 另一件樂器都學咗2年。學咗6年的樂器係真係無乜間斷地每天練習, 第二樂器就一星期先練1次。 學校教淺考淺, 功課量少, 所以可以花時間練習
至於值唔值得, 都真係好個人

補充想講, 個人之談, 音樂的投資真係好大, 無論金錢和時間都係
相比體育和美術, 玩音樂真係倒錢落海一樣

回覆 easymo 的帖子

體育都可以燒好多銀紙的

你去問下訓身打乒乓波、羽毛球果班人洗幾錢
隨時超過香港家庭入息中位數
我是護書簿

losoco 發表於 19-9-3 16:19

體育都可以燒好多銀紙的
我都識瞓身打排名的乒乓波人, 都知體育都好燒錢呀

1. 我兩公婆對音樂零觸覺, 之前由冇係呢方面培育, 會吾會好夾硬嚟?
> 無問題,大把音樂人父母對音樂零觸覺。

2. 小朋友的中英數吾係好, 亦吾算聰敏, 值得再犧牲時間每天練習樂器嗎?
> 犧牲半小時每天練習樂器,對中英數無傷害。小學生不補習,慳好多時間讀課外書。

3. 學呢d樂器洗費會好大, 雖然都尚算應付到, 但值得嗎?
> 學不成、學一半,一定覺得不值。

easymo 發表於 19-9-3 15:56
補充想講, 個人之談, 音樂的投資真係好大, 無論金錢和時間都係
相比體育和美術, 玩音樂真係倒錢落海一樣  ...

體育貴呀。專攻一種,一個月8、9000唔係多。

大家的銀紙都被燒光了.............

losoco 發表於 19-9-3 16:19

體育都可以燒好多銀紙的
有次和一打羽毛球的小朋友同一電梯無意聽到他和阿媽的對話,先知人地一星期打6日波,其實我覺得咁唔太健康。另一邊廂,朋友塊乒乓球拍二千幾,攪到我好似大鄕里咁,不過比起樂器,只是蚊肶吧。其實體藝,貴有貴玩,平有平玩,不過無奈在香港,大多以拍/器取人

MrBeast 發表於 19-9-5 22:08
有次和一打羽毛球的小朋友同一電梯無意聽到他和阿媽的對話,先知人地一星期打6日波,其實我覺得咁唔太健康 ...
仲有上大陸集訓添。小三咋。

有次和一打羽毛球的小朋友同一電梯無意聽到他和阿媽的對話,先知人地一星期打6日波,其實我覺得咁唔太健康 ...

練乒乓球,有聽過高小生一週打16-18個鐘,真係好誇!

cafeva 發表於 19-9-6 07:45
仲有上大陸集訓添。小三咋。
我都聽聞過,若自然能力達標,我都想試下,好過去咩遊學團

Jane1983 發表於 19-9-6 08:11
練乒乓球,有聽過高小生一週打16-18個鐘,真係好誇!

教練話佢有個學生,上完佢一堂阿爸車去再打兩個中青苖,我自己打一個中已死下死下,冇得唔認老。
不過有次比賽見到兩位打得很好的青少年,殺一球波呯一聲響,未見其球先聞其聲,未打先比佢氣勢嚇窒

MrBeast 發表於 19-9-6 08:21
教練話佢有個學生,上完佢一堂阿爸車去再打兩個中青苖,我自己打一個中已死下死下,冇得唔認老。
不過有次 ...

學費唔講啦,學到咁專,家長一定係自己都好支持。

但一個~10歲小朋友用咁多時間,訓練一個專項,想落好似有d問題。

回覆 MrBeast 的帖子

在工廠大廈內
補習託管咁operate
每月一個過萬的lump sum
放學後去到有枱可做功課
包埋夜晚飯盒
可打到關門才回家
一大班細路好friend的
我是護書簿

不過有次 ...

咁你真係唔好同啲細既比。

我啲仔搵教練打,我哋book兩個場,一個同教練打,另一個就爸爸陪打,打完1個鐘,老公話怕怕,下次唔好預佢,啲仔仲要打多個鐘都話唔攰。

而家報1個鐘既堂佢哋會話太短。

我都覺得咁唔太健康,如果一要受訓做運動員 就無得好講,如果只係想比賽下,咁我覺得唔值得。

不過有次 ...
果班小朋友好早就打贏大人啦.一星期拾幾個鐘好閒.

識得一個某項加成績, 都插唔到女神校.
另一班讀IS 既, 更加多時間玩運動.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊