用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日英華面試開始。。2020-2021
樓主: traybee61
go

今日英華面試開始。。2020-2021  

Smartkorea 發表於 19-9-4 19:49
thanks , 網頁寫10am - 11am, 即大約11點30分才可接回小朋友?

家長要留係禮堂聽講座
大概1個鐘搞掂

我見佢網上寫要早20分鐘在操場報到. 大家知唔知是否必須? 還是面試時間早少少就得?

例如見11:30
佢有寫早15mins ,報到

恐龍爸爸524 發表於 19-9-3 13:27
讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦 ...
有這麼多疑問,只可以說英華不是你杯茶

讀書並非一朝一夕 , 係要慢慢提升的 , 如果入去前我已經 18 搬武藝 ...... 老師肯定喜歡啦 , 個 D 小朋友亦 ...
其實直私係一個自由巿場,你有你嘅教育理念,學校都有佢嘅要求同標準。唔存在公平與否,就等如入一間泰國餐廳,老闆鍾意整辣啲,你唔喜歡食咁辣可以去提出意見,但你冇權批評啲食物有問題,唯一就係唔啱食就唔幫襯囉。直私都一樣,學校有權揀自己prefer嘅學生,有啲可能喜歡學術好,有啲鍾意交際能力高,大B細B學校就算有preference都係佢嘅自由嘛。你覺得佢嘅取向對你小朋友唔公平的話,其實應該去揀其他你認為唔係咁著重年齡嘅學校會更好。

希望你不要介意我的回覆有點直率。
如果你有心去認識英華,你應該知道這是一間專挑精英的學校,不是「有教無類」的學校。
從簡介會(網上看的),介紹學校的VCD,派發的刊物,到面試當日的學生表演、學生義工的表現⋯⋯無一不反映出他們的學生並非普通人。
大B細B,名幼不名幼不是重點,重點是小朋友都是天資聰穎的人中龍鳳。
我仔考完都知佢炒硬,不過見識下大場面都好。另外我覺得報名費都算抵俾的,因為真係有好多禮物拎返屋企,包括一些育兒方程式。
小一面試除了結果之外,過程也十分重要,透過準備面試父母和孩子都會成長!

sunnymama2 發表於 19-9-2 12:56
Ek 係一個討論的地方,唔係靠估的地方。
多名幼考生到直私,係因為佢地大部分父母目標是直私,佢地都好早努 ...

名小偏好收名幼,我相信超過一半人同意,甚至超過八成人同意。

叻仔叻女不讀名幼,入津幼好難跑出。皆因名小校長、老師目光不夠遠、闊。

事實,津幼追求學生自理學術按年紀發展而教,通過面試考入名小相對比名幼困難,而考入的小朋友一定好叻。

回覆樓主:

無論是津幼、名幼,如何培養小朋友的閱讀興趣,多角度思考,待人接物,家長的努力非常重要。

fruitfulsnoopy 發表於 19-9-1 11:52
我對穿不穿校服去面試冇意見,只想帶出其實不是間間幼稚園有校服的。
...

今日last day面試都finished啦
校長話完左36場簡介talk

wongszehang 發表於 19-9-7 18:54
今日last day面試都finished啦
校長話完左36場簡介talk

應該仲有下星期三

11/9先是最後一日in !

chowyikwan 發表於 19-9-6 23:34
名小偏好收名幼,我相信超過一半人同意,甚至超過八成人同意。

叻仔叻女不讀名幼,入津幼好難跑出。皆因 ...

經過上一年小一面試,親身感受學校收學生並不是著重收名幼生,主要係睇小朋友本生表現。至於名幼生考到直資私小人數多,只可以講名幼好多家長本身係樂於培養小朋友考直資私校,就算目標係名津神津,佢地都會先考直資或私小再去叩門。
英華,TSL,只感覺呢兩間收嘅學生比較相似,絕對不是只收名幼生,亦不是只收學術高嘅小朋友,而會睇小朋友臨場表現。識身邊有好多個小朋友包括自己小朋友,亦不是名幼生,而只是非常普通嘅鄉村津校,普通到連校長都唔識個間幼稚園名(emoji) ,亦不是大B,而都是7月,8月,10月,12月B。但都有TSL,YW offer加其他學校offer。
當然所識呢的鄉村津幼小朋友家長亦有花心思培養小朋友 ,每個小朋友都真係好鍾意睇書,亦非常鍾意玩,表現比較有自信,性格比較陽光。

wcw0826 發表於 19-9-7 22:30

經過上一年小一面試,親身感受學校收學生並不是著重收名幼生 ...

多謝前輩指點
可否請教,TSL and 英華的面試邊個會深d?

wongszehang 發表於 19-9-7 23:36
多謝前輩指點
可否請教,TSL and 英華的面試邊個會深d?

想知x2
因都有報哩兩間!
TSL 應該深D。
個人感覺
有錯請糾正。

Jecabayle 發表於 19-9-7 23:44
想知x2
因都有報哩兩間!
TSL 應該深D。

考完英華,您公子覺得深唔深?

佢話唔難,亦都話自己睇咗好多本書!

Jecabayle 發表於 19-9-7 23:50
佢話唔難,亦都話自己睇咗好多本書!

小兒都係甘講,話易過優才
唔知堅定流,我一直以為英華好深

wongszehang 發表於 19-9-7 23:56
其實英華的學術性題目真係唔深,因為我個仔學術好一般都過關。反而係生活問題上較難,有些老師會問得較匀轉,想考學生反應。

sunnymama2 發表於 19-9-8 01:54
其實英華的學術性題目真係唔深,因為我個仔學術好一般都過關。反而係生活問題上較難,有些老師會問得較匀轉 ...

又長知識啦 多謝前輩呀

wongszehang 發表於 19-9-7 23:56

我問番自己小朋友,佢答到我英華問咩問題,反而優才佢只能答到考法。
所以我都有懷疑過英華會唔會咁簡單