用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日英華面試開始。。2020-2021
樓主: traybee61
go

今日英華面試開始。。2020-2021  

fruitfulsnoopy 發表於 19-9-1 11:52
我對穿不穿校服去面試冇意見,只想帶出其實不是間間幼稚園有校服的。
...

係呀,我仔幼稚園係無校服的,所以沒有這個煩惱。
經過K1考名幼全軍覆沒,我終於明白考到名校其實靠不少運氣(+/-人事),如果預備充足也不能進入二面,就當是輸了運氣,下年再來吧!
各位媽媽共勉~

點解有啲人諗嘢咁偏激咁奇怪

請問面試考D咩?可否分享下 謝謝

eva6899 發表於 19-9-2 11:37
請問面試考D咩?可否分享下 謝謝

【小一面試現場直擊】英華小學 考生分享:故事閱讀玩配字遊戲 https://www.hk01.com/article/369201
不過個人認為出左街嘅內容應該不會再考

anfisonbb 發表於 19-9-2 11:14
點解有啲人諗嘢咁偏激咁奇怪
考到囉,一定唔偏激仲話非常公平,公正
大家心裡有數,明白面試係家長,名幼關係
唔通在EK講下都唔得咩~

cat20203 發表於 19-9-2 12:40
考到囉,一定唔偏激仲話非常公平,公正
大家心裡有數,明白面試係家長,名幼關係
唔通在EK講下都唔得咩~
Ek 係一個討論的地方,唔係靠估的地方。
多名幼考生到直私,係因為佢地大部分父母目標是直私,佢地都好早努力為子女預備。

利申:小朋友唔係名幼生。

sunnymama2 發表於 19-9-2 12:56
Ek 係一個討論的地方,唔係靠估的地方。
多名幼考生到直私,係因為佢地大部分父母目標是直私,佢地都好早努 ...
好多家長都好努力預備,不只是名幼EK過份誇大名幼功勞,令一班非名幼家長面試時失去信心
名幼校服只是團體制服而已
希望今年聽到更多例子,是學券幼稚園,其他私幼成功考入名小。

回覆樓主:

到時開個post ,就可以問到幾多卷幼入讀名小
利申:我地係卷幼

有很多直資真的是收很多名幼, 原因是根本名幼一級有幾百人, 他們又 target 直资,所以勝出機會率比例上較高。

Sheep06 發表於 19-9-2 13:24
有很多直資真的是收很多名幼, 原因是根本名幼一級有幾百人, 他們又 target 直资,所以勝出機會率比例上較 ...

舉個例
我地卷幼,全級都冇5個係有心同埋有能力考直資。甘已經睇到個figure

當St Catherine 800人,其實最多直私offers集中其中100個,其餘可能和其他幼稚園小孩一樣,得1,2個offer
同埋大多有名津小世襲
私幼100個,其中30個考也有1,2個offer
不可輕看他們

cat20203 發表於 19-9-1 02:11
穿校服一定話學校有活動。公平d...以後禁穿校服面試
如果查到老師收受利益,那些穿校服面試有加分,這些學 ...

學校收生自有一定準則,穿著名校校服完全無關係!

mandy_ng207 發表於 19-9-2 12:38

【小一面試現場直擊】英華小學 考生分享:故事閱讀玩配 ...

英華上年都有考!

其實用佢呢個考法 , 認真想問其實學校係咪一早揀左大B ,
一個 4 歲小朋友識得幾多字 , 仲要  (考生分享:故事閱讀玩配字遊戲)
我覺得已經唔少細 B 出局 ..... 我明白考試永遠無公平 , 任何人覺得公平既考試 , 其實大B細B已經分左勝負 .......

但我只想講, 又話英華活動教學 ? 但你入去前已經要咁著重文字 , 唔係應該入到去學校先學文字咩 ?

幾時有結果?

恐龍爸爸524 發表於 19-9-3 10:22
其實用佢呢個考法 , 認真想問其實學校係咪一早揀左大B ,
一個 4 歲小朋友識得幾多字 , 仲要  (考生分享: ...

英華小學唔係活動教學
係傳統小學,但課程有趣味好有質量
好少人會唔知, 網上大量資料

應該跟大細b冇關
小兒同學12月超細b, 中英文比名幼仲強,ort k2頭已經睇晒ort 9 中英文能力可以閱讀普通中英文書

另一位細b女 10月也被挑選結業禮係伊館自己talk 5 分鐘,講緊係伊館對住成千人

如果您見得多細b您會知好多細b都好強
係睇您點裁培。
我地冇刻意點谷,睇得多書自己認到晒
唔需太刻意 ,似乎您未明個遊戲點玩
好小睇書。。。。直資收緊細路唔係認字王,係睇書王

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

所有出名的學校, 都係收一D 唔洗老師點教, 已經學識晒的學生.......

平常心LA, 收得0既都好叻, 真心問下自己, 在未來6 年, 一家人都要努力保持住咁0既水平, 會唔會好困難

自信心係一個好重要的推動力, 在名校又跟得上, 的確可以發揮小朋友, 但中下果一批, 真係越來越冇自信

Taisingb 發表於 19-9-3 11:12
回覆 恐龍爸爸524 的帖子

所有出名的學校, 都係收一D 唔洗老師點教, 已經學識晒的學生.......

中下嗰批通常都是十分努力的,學校的讀書 氣氛濃厚,不要太擔心

個颱風可能在星期五、六最接近....
可能改期

wongszehang 發表於 19-9-3 11:05

或者只有你先知遊戲點玩囉...........
你講呢兩個例子 , 只係個別 ......

唔係想同你爭論 , 小朋友如果可以迫睇書 , 就唔叫小朋友啦......呢 D 講天份 ....

咁弱個批小朋友用同一個考試 , 是不是會沒有機會向上提升呀 ?