用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「自行分配」三月知結果
go

「自行分配」三月知結果

在新安排下,中學可預早於三月通知自行分配學位階段取錄的學生。

教育局修訂升中派位安排,由九月新學年起,每年會提早於三月通知小六學生「自行分配學位」階段結果,獲取錄的學生毋須再參加統一派位。教育局前日舉辦簡介會向校長及老師講解具體執行詳情,不少老師到場了解,有老師預料新安排明年首次推行後,家長及學生會因認知不足,屆時將收到不少查詢,擔心會增加前線老師的工作量。

獲取錄毋須參加統一派位

以往小六學生在一月可透過自行分配學位直接向兩間中學提交申請,學校會進行面試挑選學生,但學生不會獲通知取錄結果,他們均需參與統一派位,直至七月中一放榜,教育局會一併公布自行分配學位與統一派位結果。在新安排下,中學可預早於三月通知自行分配學位階段取錄的學生,即約三成小學生於三月已知悉是否獲心儀中學取錄,而獲取錄的學生毋須再參加統一派位。

不少出席簡介會的老師均支持新安排,認為學生可提早知悉派位結果是好事。不過,亦有學校擔心若學生早在三月便知道自己獲心儀中學取錄,之後學習可能會「放軟手腳」,亦擔心學生之間會有標籤效應,未獲自行分配學位的學生或會感到失望,學校需在各方面做好準備及解說工作。

可透過自行分配學位直接向兩間中學提交申請,自行兩間系咪都要報跨區學校?可以報同區嗎?

其實呢個安排,會唔會影響咗最後band 1容易左,因為提早公布結果可能會有啲人放軟手腳,咁去到第三次呈分賽果係咪會有影響,又會唔會令啲人喺報自行嘅時候進取左,其實呢個安排係好定唔好

carmenlook 發表於 19-8-29 17:05
其實呢個安排,會唔會影響咗最後band 1容易左,因為提早公布結果可能會有啲人放軟手腳,咁去到第三次呈分賽 ...

直資自行得左, 假設真係放完曬手腳跌咗去band2,大抽獎個pool多左band1生,但大抽獎英中位唔會增加,咁咪難抽左, band2生更加冇可能執雞。
我理解有冇錯呢

kirstyau 發表於 19-8-29 17:23

直資自行得左, 假設真係放完曬手腳跌咗去band2,大抽獎個 ...
自行收得,即係原本七月公布佢都會係被取錄的, B1位唔會有影響,但佢早左支,係第三次呈分放軟手腳的話,我諗係咪總有多少本來B 1的人會因為放軟手腳而令到賽果有些少唔同,其實都唔係好諗得通

0030 發表於 19-8-29 16:52
可透過自行分配學位直接向兩間中學提交申請,自行兩間系咪都要報跨區學校?可以報同區嗎? ...
可以

carmenlook 發表於 19-8-29 17:29
自行收得,即係原本七月公布佢都會係被取錄的, B1位唔會有影響,但佢早左支,係第三次呈分放軟手腳的話, ...

不過正路唔會自行個刻收左,呈一+呈二(band1),
到呈三放軟手腳,跌極都唔會跌落band2既。
所以即係影響不大,唔會令到校內未有著落Band2生咁易升去Band1組別。

其實呢個安排,會唔會影響咗最後band 1容易左,因為提早公布結果可能會有啲人放軟手腳,咁去到第三次呈分賽 ...

如以B1直資收生計, 佢地收生會睇小四及小五及呈一成縝, 收的多數都係最叻個班, 呢班人慣左名列前茅, 就算hea讀, 到最後呈三名次最多差4-5名. 對Banding有d影響但不大. 我估呢班人考呈一呈二都唔會放軟手腳, 對直資及自行階段沒有影響, 反而呈三會hea考, 但綜合呈一呈二同呈三, 絕大部分都仲會係Band1.
對邊緣人(B1尾B2頭)來講會有機會在抽獎時變Band1生, 但其實學校都唔肯定, 都會叫邊緣人乙二、三保守.

kirstyau 發表於 19-8-29 17:34
所以即係影響 ...
問題的關鍵係,呈3幾時考?
按照目前已知公佈時間睇,呈3時間係在自行公佈結果前。
假若呈3時間係在公佈自行結果后。
甘,就有問題咯:有人答話呈1呈2係B1生,不會變B2生,邊個話你知?甘講係唔係前兩次考過之後係B1生就無需考呈3?如果係,估計好多B1生都唔再考包括未獲自行學位的學生。
再舉個例子,某校150人,岩岩好1/3係B1即50人。自行階段有15人(自行招生比例30%比例計算),而自行招生結果公佈后,該15位學生全部在第三次呈分試中‘巧合’地失手。全部15人的各科分數不超過20分,在999632計呈分比重后的三次縂排名全部跌出B1生(不需考慮係B2或3生)。甘樣一來,該校呈分縂排名的前50成爲B1生參加大抽獎。又假若該學區網有足夠B1學額。到公佈派位結果時,該校有15+50個學生成功進入B1中學。該校大豐收。來年吸引力更强。而消弱的係邊滴學校的B1機會?明顯,就係自行階段獲得少甚至無B1中學取錄學生的小學。

pccw2017 發表於 19-8-29 17:57
如以B1直資收生計, 佢地收生會睇小四及小五及呈一成縝, 收的多數都係最叻個班, 呢班人慣左名列前茅, 就算h ...

你的前設係該生僅僅下降幾名,沒假定該批學生係在有某些‘高人’提點后全部‘巧合’地岩岩在第三次呈分考試獲得兩三分從而令總體三次呈分合計成爲B2或B3生

pccw2017 發表於 19-8-29 17:57
如以B1直資收生計, 佢地收生會睇小四及小五及呈一成縝, 收的多數都係最叻個班, 呢班人慣左名列前茅, 就算h ...
有道理,自行被收得都屬於叻個批,照計第三次放軟手腳三次加埋都應該仲係B1

回覆 medicine 的帖子

咁我又覺得未必有學生及家長肯配合,學校亦未必夠膽講,呢個講法係已經揸到好籌的讓位出嚟比本來邊緣或者B2頭同學上?我估有着落的可能未必好積極,但爛船都有3根釘,加埋前兩次跌出B1的我估有, 但應該好少,但如果系呈3之後先至公布咁就唔影響

medicine 發表於 19-8-29 18:18
你的前設係該生僅僅下降幾名,沒假定該批學生係在有某些‘高人’提點后全部‘巧合’地岩岩在第三次呈分考 ...
你說的假定'高人'提點更是荒謬,毫不合邏輯。首先要得家長同意,一過唔小心比家長投訴重因小失大。其次向來考得叻小朋友,一向係有股傲氣,叫佢地扮唔識考到唔合格更加係無可能。家長更加無可能會接受,仲唔投訴到’高人’都要執包袱走人。最後唔好唔記得呢個係抽獎階段,就算令學校多左d Band1生,唔代表一定就抽到。吃力又不討好的事,高人先唔會去做。
就算未改之前,都唔見有人叫已有直資Offer的專登考得差。就算有d學生都唔會理!

pccw2017 發表於 19-8-29 21:58
你說的假定'高人'提點更是荒謬,毫不合邏輯。首先要得家長同意,一過唔小心比家長投訴重因小失大。其次向來 ...

同埋好頭好尾,入開Top10既,點都想繼續攞埋張獎狀先完美

kirstyau 發表於 19-8-29 22:06
同埋好頭好尾,入開Top10既,點都想繼續攞埋張獎狀先完美
講得好!仲有果種榮譽感其他野係無法取代。

kirstyau 發表於 19-8-29 17:34
所以即係影響 ...

阿大同學仔呈一呈二都係第一,佢呈三真係放軟手腳,奈何人哋成績低咗,三次加埋都有級二,阿女死讀爛讀,考試一次好過一次,最終都係入唔到top 5,無奈。

carmenlook 發表於 19-8-29 17:29
自行收得,即係原本七月公布佢都會係被取錄的, B1位唔會有影響,但佢早左支,係第三次呈分放軟手腳的話, ...

對真正学習態度,呈一呈二交了,三月知道了自行的学校收,之后所有的考试都应一样全力以赴,好像某人所講都好头好尾。

小学也是孩子人生之一,冇得番轉头,為何不盡自己最好的能力全表现出来,對学生/老師/母校及自己学回来的知识無憾。

我都唔知三月公布係好事還是壞事, 學校收了當然皆大歡喜, 但見住隔離果位同自己差唔多既收咗, 但自己無著落就好hurt

mypineapple 發表於 19-8-29 23:55
我都唔知三月公布係好事還是壞事, 學校收了當然皆大歡喜, 但見住隔離果位同自己差唔多既收咗, 但自己無 ...

見到隔離位收左,自己無,就趁機會叫小朋友認識自己形勢,要加把勁,唔係係度覺得好hurt,這情況心理質素更重要。

如自行入到、或直資收了、呈分會比小孩自由發揮
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊