用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 紐西蘭中學考英國/香港嘅大學係咪收 Firm Offer 而唔係 ...
go

[澳紐] 紐西蘭中學考英國/香港嘅大學係咪收 Firm Offer 而唔係 CO? [複製鏈接]

呢個討論帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3781934&extra=page%3D3&page=7
#136 nicolemummy
A level有GCE A level, 同IAL。

IAL係1月,5月考。1月考完,就3月出成績。所以non jupas 有一批學生3月收既係 firm offer。

當然,IB, GCE A level係CO. 不過,IB好快就變firm offer.

至於A level, 就要8月15日先有firm offer. 不過因為之前有A level CO, 所以8月5日jupas firm offer, 其實已係A level之後既「賣淨蔗」。

5    0    0    0

有無前輩可以分享, 用紐西蘭 CIE GCE AS & AL 或 紐西蘭 NCEA 考英國或香港嘅大學,係唔係一出就係出 Firm Offer? 例如: 香港嘅大學係咪 3月已出 Firm Offer 俾 紐西蘭 Non Jupas 考生唔洗等到8月英國及香港 GCE AL 放榜?

紐西蘭 CIE GCE AS & AL 係11月考, 而紐西蘭 NCEA 公開試又係年尾考.

Source: 廿萬英國公立政府預科學校新西蘭/紐西蘭GCEAL課程留學 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3699273&fromuid=1539350

唔好用 curriculum 分,用放榜日期分。
總之,靠用中學出的 predicted score 去申請,就只有 conditional offer ,之後就要睇放榜的 final score。
如果放榜夠早,你可以用 final score 去申請,咁就直接比 firm offer。例如,其實 IB 11 月也有得考試,咁就 1 月放榜,的確趕到大部分香港和英美加大學出 offer 。
香港英美加出 offer 是由 12 月至 3月 4 月打後都有可能有。
但香港 IB school 主流是考 5 月的,所以要等到 7 月頭放榜。

小時了了    發表於 19-8-28 16:03

小時了了 發表於 19-8-28 13:55
有無前輩可以分享, 用紐西蘭 CIE GCE AS & AL 或 紐西蘭 NCEA 考英國或香港嘅大學,係唔係一出就係出 Firm O ...
我終於親身講到畀妳知喇. 因為我地3月4日出左IAL最後成績, 3月18 日同3月27日(昨日)分別收到UST同HKU既Firm Offers喇.

nicolemummy 發表於 20-3-28 13:26
我終於親身講到畀妳知喇. 因為我地3月4日出左IAL最後成績, 3月18 日同3月27日(昨日)分別收到UST同HKU既Firm Offers喇.

好多謝您,您好有心,好好人呀,特登搵返呢個帖覆我,前兩日係 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816645&extra=page%3D1&page=3 呢個帖覆我係香港考 IAL嘅情況。真心感激您,好有用。

我決定阿女自修出年1月考5 科 IGCSE (中、英、Math A、Business、Econ,我亦啱啱幫阿女報咗Econ 及 Maths Online 補習上堂, 下星期開始),俾阿女佢親身體驗同一時期讀DSE 及 GCSE 課程佢處唔處理到?如果疫情長期持續出年阿女出唔到國,若留港, 方案一:考DSE咁佢真係同時會考 1月 IAL(Econ、Business、Math)方案二:S5 轉校有 IAL 商科學校(e.g.王錦輝)。

阿女文、商人,無本事讀理科,如果唔係考慮高中有機會佢會出國讀高中,如果只考DSE課程,其實佢選修科最想選中國歷史、中國文學及論理與宗教(全部用中文教及中文考的)

小時了了 發表於 20-3-28 14:35
好多謝您,您好有心,好好人呀,特登搵返呢個帖覆我,前兩日係 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo ...

我覺得妳好犀利,亞女咁細就知咁多。

其實我第1次考大學,我要更正返好多野才對。原來GCE AL 同IAL 夏季考試,係同期8月放榜。佢地CO係最遲satisfy. 而AL又好少出CO,唔怪得近幾年AL入香港既大學比率一直跌啦。

我有另一個孩子都係中三,本來諗夏天考IGCSE ESL,但cancel. 看來ESL同EFL要一齊在春天考了(但正常ESL只有夏天考)

請PM我。

nicolemummy 發表於 20-3-28 15:50
其實我第1次考大學,我要更正返好多野才對。原來GCE AL 同IAL 夏季考試,係同期8月放榜。佢地CO係最遲satisfy. 而AL又好少出CO,唔怪得近幾年AL入香港既大學比率一直跌啦。
另外,今次疫情取消IB試,我先知道IB試只佔25%。所以IB既PG比 AL同DSE來得實際得多,所以出CO。
我有另一個孩子都係中三,本來諗夏天考IGCSE ESL,但cancel. 看來ESL同EFL要一齊在春天考了(但正常ESL只有夏天考)
請PM我。

我本來已幫阿女報咗夏天考 IGCSE Chinese (用來作為日後阿女如果考香港公務員入職要求之用), 依家取消咗,要出年先至再考了。

nicolemummy 發表於 20-3-28 13:26
我終於親身講到畀妳知喇. 因為我地3月4日出左IAL最後成績, 3月18 日同3月27日(昨日)分別收到UST同HKU既Firm ...

我想問 UCAS 係1月中截止申請...那你三月出成績..是否出績後 UPLOAD 最後成績上去便可以了

回覆樓主:

UCAS無得upload achieved grade. UCAS叫我發電郵給院校。但院校話只睇報名時狀態。

nicolemummy 發表於 20-3-28 15:50
我覺得妳好犀利,亞女咁細就知咁多。

IB試系佔約75%,你倒轉左。冇左考試,要用predicated grade 加所有IA course work 同EE計分

lui 發表於 20-3-30 01:17
IB試系佔約75%,你倒轉左。冇左考試,要用predicated grade 加所有IA course work 同EE計分
...

謝謝妳

改delete
‹ 上一主題|下一主題