用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問點解冇2nd in 竟然收call有offer
樓主: 愛德華一世
go

請問點解冇2nd in 竟然收call有offer

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

6年KTS都試過收無2nd in 學生,我相信學校睇誠意,唔係睇順序,有心等嘅,真係要寫信架!

上面位幸運兒,升咗去神校lu~
恐龍家

Sing13 發表於 19-8-27 14:43
唔出奇,人地有信有電話,咁近開學,學校要搵最有誠意,即刻會來既學生.
...

寫信唔知學校有無睇,但打電話,學校個語氣相當不耐煩,根本唔會聽你小朋友叫咩名。

試過到了last min快開學,學校知道大海撈針好多人都塵埃落定唔會走,反而會看還在寫信的人,因為這些人肯定有心求位才咁遲仲寫信。就call 了這些人俾offer (幼稚園經驗,我估小學一樣)

請問係邊間呀

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Which school?

Chan343 發表於 19-8-27 17:04
試過到了last min快開學,學校知道大海撈針好多人都塵埃落定唔會走,反而會看還在寫信的人,因為這些人肯定 ...

我都希望係咁

回覆樓主:

其實當初冇2nd in, 可能考生眾多走漏眼,到而家就嚟開學,仲收叩門信,覺得有誠意,再review 番d學歷,証書,覺得適合咪收囉

回覆樓主:

可否告知邊間學校?

which school pls

which school pls?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

愛德華一世 發表於 19-8-27 13:45
請問點解冇2nd in 竟然收call有offer, 但我有2nd in 但冇收call....通常係咩原因? 純粹想知下, thx ...
據我所知某私校的收生和排位如下:
1. 1st 面試: 成績最好,立刻收生
2. 1st 面試: 成績合格,但没有足夠學位,如有空缺,立刻收生
3. 1st 面試: 成績較接近要求,須作 Second in  來確定是否合適

lawiskcyu 發表於 19-8-28 08:26
據我所知某私校的收生和排位如下:1. 1st 面試: 成績最好,立刻收生2. 1st 面試: 成績合格,但没有足夠學位 ...

據我所知某私校的收生和排位如下:
1. 1st 面試: 成績最好, 立刻收生
2. 1st 面試: 成績達標, 但没有足夠學位, 如有學位, 立刻收生
3. 1st 面試: 成績較接近要求, 須作 second in 來確定是否合適

Sing13 發表於 19-8-27 14:43
唔出奇,人地有信有電話,咁近開學,學校要搵最有誠意,即刻會來既學生.
...
佢連2nd都冇去, 點叫有誠意.....

我唔公開邊間喇, 因為始終對報料俾我既人唔係咁好...只可答大家係41網既2線學校....不過你地查到都唔好公開...我有諗過可能佢1st in 筆試考得真係好好 or 佢profolio d 料好靚....都就開學喇...大家努力....入唔到心儀都唔緊要, 小朋友讀得開心就得.....自我安慰...大家加油

回覆 愛德華一世 的帖子

我所寫的就是41網某校。要知道,老師在短短的時間內面試,常常都會選錯人,其實你小朋友仍是叻仔叻女,假如你認同學校理念,其實升小二時可再試。

lawiskcyu 發表於 19-8-28 15:01
回覆 愛德華一世 的帖子

我所寫的就是41網某校。要知道,老師在短短的時間內面試,常常都會選錯人,其實你 ...

可能係樓主同一間

識人名校2nd 定3rd in 後收reject, 最後學校call 左。