用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣教先可以快?
go

點樣教先可以快? [複製鏈接]

做功課慢到嘔,有咩辦法?
   4    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

有無觀察過,係咩令到佢慢?

係心散?攰?悶?
恐龍家

小曳人 發表於 19-8-27 11:38
有無觀察過,係咩令到佢慢?

係心散?攰?悶?
不專心和攰

Kirra 發表於 19-8-27 22:57
不專心和攰

其實上左一日堂,精神已經好累,個腦需要休息下
放學回家,先休息,玩下玩具,最好做下運動,可以就30分鐘,時間緊逼就15分鐘都好,跳下繩,跑下步都可以,放左電就會專心同坐定。

如果有玩開樂器的,可以玩一陣放鬆下,當然唔係認真地練習果種,可以係彈下輕鬆的歌,可以吹下牧童笛,主要為放鬆。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

Kirra 發表於 19-8-27 22:57
不專心和攰
先減少精製食品、糖、零食,改善做功課嘅環境,由健康食物,適量放電開始
再加有機會幫到手嘅野,例如營養補充品、精油 etc

利申:我細仔都係咁,我都不停試緊唔同方法,有朋友試咗一隻iherb 買嘅supplement,話對佢個ADHD 仔有dd效,但佢一食糖就發癲.... 呢個朋友都係精油人,但覺得管制食物+supplement比較見效
恐龍家

謝謝大家的意見。其實一至五只是上學,沒有其他興班要上也沒有補習。開學後試下大家的見議,希望會改善。

醒目開學勳章

小曳人 發表於 19-8-28 10:21
先減少精製食品、糖、零食,改善做功課嘅環境,由健康食物,適量放電開始
再加有機會幫到手嘅野,例如營養 ...
可唔可以透露朋友仔食邊隻supplement?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bobbob 發表於 19-8-28 12:41
可唔可以透露朋友仔食邊隻supplement?

search "attentive child" in iherb
成份當中,鎂同PS 都係對專注力有幫助嘅,分開食都得...

bobbob    發表於 19-8-28 15:38
恐龍家

小曳人 發表於 19-8-28 14:37
search "attentive child" in iherb
成份當中,鎂同PS 都係對專注力有幫助嘅,分開食都得...
...

請問你小朋友有冇食過邊款可介紹?

醒目開學勳章 貢獻勳章

baubaulee 發表於 19-9-11 10:58
請問你小朋友有冇食過邊款可介紹?
係朋友個仔食緊
我睇返,attentive child 係TM,佢下面有兩個產品,相同有效成份,只係一隻係chewable,一隻係就咁吞

我相信成效相同
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-11 13:51
係朋友個仔食緊
我睇返,attentive child 係TM,佢下面有兩個產品,相同有效成份,只係一隻係chewable,一 ...

Thanks

小曳人 發表於 19-9-11 13:51
係朋友個仔食緊
我睇返,attentive child 係TM,佢下面有兩個產品,相同有效成份,只係一隻係chewable,一 ...

唔好意思,我喺iherb揾唔到,有full name 或pic 嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

baubaulee 發表於 19-9-11 14:20
唔好意思,我喺iherb揾唔到,有full name 或pic 嗎?
just search "attentive child" and you will see the 1st 2 items...
https://hk.iherb.com/search?sug=attentive%20child&kw=attentive%20child&rank=0
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-11 20:39
just search "attentive child" and you will see the 1st 2 items...
https://hk.iherb.com/search?sug=a ...

Thanks

聽朋友講,有啲津校既功課量真係多得過份...功課係咪過量??
我小朋友就好怕做無謂野,會無心機做.

回覆 mimi222shi 的帖子

不是呀,量唔算多但只是成日做功課時眼瞓。唉!……
‹ 上一主題|下一主題