用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 做家長,你覺唔覺得找資訊好難?
發新帖回覆
go

做家長,你覺唔覺得找資訊好難?

雖然話有Google,但係好多時要走資訊基本上由零開始,問人或者要不停網上尋找,要用好多時間,你哋有冇同感?

有乜快捷方法?你覺得有啲乜嘢先可以幫到家長?

學校太多
資訊難集中

無懶人包㗎!

只有數據太多,找到合適自己資訊太難。

my_kid 發表於 19-8-26 11:48
雖然話有Google,但係好多時要走資訊基本上由零開始,問人或者要不停網上尋找,要用好多時間,你哋有冇同感 ...

你想找什麼資訊?

我一直相信 no pain, no gain 。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

有EK,有google,已經唔算好難。就算有一站式,人地講,即使佢唔係一心老點,亦未必可以盡信盡用。

Arabellahk    發表於 19-9-1 23:45

坊間有些教育顧問。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

早D開始,預多D時間,自己都無咁心急。我孩子中三已開始睇下升大學資料,唔係講笑,第一次去升學展,完全唔知怎做,行去counter又唔知要問乜,聽下人問問題學下嘢

小朋友也是中三開始去看大學升學展。好奇怪,每次去完升學展,他對選科也有小小變化。所以,這是個長期過程,要花功夫。

升學網站主要有schooland、大考同學校大全。我個人認為大考較為準確,schooland次之,學校大全banding太唔update。

資訊太多了,比如我想幫仔女搵補習老師都太多選擇

my_kid 發表於 19-8-26 11:48
雖然話有Google,但係好多時要走資訊基本上由零開始,問人或者要不停網上尋找,要用好多時間,你哋有冇同感 ...

上網搵資料唔難,但篩選出覺得岩小朋友既學校就難,人地意見真係只供參考,佢地覺得好,又唔代表自己小朋友適合,點都要揀其中幾間去下open day先知

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊