用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五英文閱讀理解
go

升小五英文閱讀理解

想請教大家,我囡囡升小五,次次做英文閱讀理解答長題目時都答得唔好,但佢睇文章同題目都冇問題,可以點幫佢,需要補專科嗎

回覆樓主:

佢答得唔好係如何答得唔好?係搵到答案但唔識點樣寫返落去,定係連答案都未必搵到?

1998Ruby1998 發表於 19-8-26 18:18
佢答得唔好係如何答得唔好?係搵到答案但唔識點樣寫返落去,定係連答案都未必搵到?
...

系揾到答案,但寫得唔好

回覆 hello^_^ 的帖子

呢啲只係答題技巧不足,練多幾次就得。
可以用 underline、bracket 去應對。例如:

1. What were Terry and Jim doing when they saw the house was on fire?

可以 underline 同 bracket:What (were) Terry and Jim (doing) when they saw the house was on fire?

答句就寫:Terry and Jim were xxxing....

2. What did Jim order?
What (did) Jim (order)?

答句: Jim ordered ....

Underline 自己要照抄嘅字句,bracket 提自己 tense。最好就係 tense 上面寫 past tense-ordered 咁。

3. What was the true cause for the tsunami in 2004?

What (was) the true cause for the tsunami in 2004?

答句:The true cause was.....

最緊要唔好懶,有啲小朋友見到例如 What were Paul's parents drawing?,佢哋就會貪快寫 They,但有部份小朋友會眼殘見到 Paul 寫左 He,咁就錯。照抄 Paul's parents 就一定冇事。

回覆樓主:

唔該曬你,我再俾佢練多d試下

1998Ruby1998 發表於 19-8-26 22:05
回覆 hello^_^ 的帖子

呢啲只係答題技巧不足,練多幾次就得。

非常實用。

有沒有學校答案一定要較做pronoun? 因為我見補充答案都是用pronoun 的。

即Terry and Jim were xxing 要寫They were  xxing。

但果些Why 問題,仔上年個老師寫It's because 扣分,但前年咁寫又話得。

Olympian 發表於 19-8-27 11:23
非常實用。

有沒有學校答案一定要較做pronoun? 因為我見補充答案都是用pronoun 的。

pronoun 慳位嘛,條條都咁,佢要印多幾頁  

我未見任何一間學校強制寫 pronouns。

Why 題目係好煩,一間學校都可以年年唔同玩法。我嗰間 Because 變 It's because 再變連 because 都唔可以寫。一定要每年向老師求證。呢種題目最安全嘅玩法係

Why was Jenny crying alone in her bedroom?
答句:Jenny was crying alone in her bedroom because...

另外題目如果見到 preposition/when 字眼,後面可以唔洗抄,例如:
1. How many people were working in the shop? (9)
答句:There were nine people (唔洗寫 in the shop)
2. Where was Annie when Dad was walking the dog? (garden)
答句:Annie was in the garden (後面 when 開始唔洗寫)

1998Ruby1998 發表於 19-8-27 11:42
pronoun 慳位嘛,條條都咁,佢要印多幾頁   

我未見任何一間學校強制寫 pronouns。

多謝教多兩題,和提醒要每年問實老師

不過連baecause都不能用都寫到答到架咩?係點寫架?

Olympian 發表於 19-8-27 11:48
多謝教多兩題,和提醒要每年問實老師  

不過連baecause都不能用都寫到答到架咩?係點寫架?

佢要求係:Why was John angry? (hungry)
唔可以寫 It's because he was hungry 或 Because he was hungry

要寫
He was hungry 或 John was angry because he was hungry

我都唔知點解唔可以寫 because。起碼十幾二十年傳統係必須寫 because,宜家連 because 都唔寫,我都想知乜玩法  

1998Ruby1998 發表於 19-8-27 11:52
佢要求係:Why was John angry? (hungry)
唔可以寫 It's because he was hungry 或 Because he was hungry ...

funny ...

1998Ruby1998 發表於 19-8-26 18:18
...

全部搵到答案,但tense錯扣一分,串錯字又一分,兩分無晒,全篇閱讀理解答案搵啱晒但0分

little_yolky 發表於 19-8-27 21:50
全部搵到答案,但tense錯扣一分,串錯字又一分,兩分無晒,全篇閱讀理解答案搵啱晒但0分
...

呢啲冇得救,眼殘就係眼殘  

唯有 tense 嗰部份括住然後寫標記,等自己至少有一分執。今年教兩三個程度比較遜色同專注力弱,都係呢招大大改善。

1998Ruby1998 發表於 19-8-27 21:53
呢啲冇得救,眼殘就係眼殘   

唯有 tense 嗰部份括住然後寫標記,等自己至少有一分執。今年教兩 ...

多謝。我真係唔明點解可以照抄都串錯,難度真係相當大

little_yolky 發表於 19-8-27 21:56

我見得多,仲可以抄抄下抄左下面嗰句,b 同 d 掉轉,甚至寫錯答案落下面嗰題,日日重複上映幾次。司空見慣,見到我已經當食生菜。

little_yolky 發表於 19-8-27 21:56

我個仔咪咁囉

小一至小五錯埋呢D低級野!!!!!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實抄寫係一個能力,抄對絕不是理所當然的事,所以抄錯真的好正常。

Olympian 發表於 19-8-28 11:33
其實抄寫係一個能力,抄對絕不是理所當然的事,所以抄錯真的好正常。

照住抄咋喎!又唔係叫佢創作。

Olympian 發表於 19-8-27 11:23
非常實用。

睇學校要求,我地吾可以用 It’s because 開頭,你可以問下老師

ttking 發表於 19-8-29 09:48
睇學校要求,我地吾可以用 It’s because 開頭,你可以問下老師

功課時,仔寫It's because ,老師tick。 到考試時,仔同樣寫It's because,老師就扣分。唉…