用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為大窩口林炳炎小學發聲
樓主: aaron910ching
go

為大窩口林炳炎小學發聲  

回覆樓主:

樓主你由衷地喜歡學校就可,沒有必要為學校發聲。發聲的結果看到吧!

EK 的朋友們多會說幫小朋友「㨂合適」的學校,但實際上上得EK的朋友多會是着緊業績的,不然的話就不用上EK收料。

我見到一些尖酸刻薄嘅言論,心地差嘅家長,我會慨嘆使唔使咁呀

貝珠 發表於 19-8-26 14:05

咪係, 就算學校真係差, 都唔使咁講嘢囉. 某些留言嘅質素, 比"好多家長的品味&林炳炎的級數"還要低呢!

martindu 發表於 19-8-26 12:06
現實生活中、好多家長的品味仲低過林炳炎的級數、就覺得寶校其實都好好、讀得開心就好、可以理解、比較可惜 ...

人各有

回覆 martindu 的帖子

「多謝」你的意見,都有同幼稚園老師傾過,林炳炎校舍大細係比唔上部分新建學校,同有中學聯繫的小學比較,亦較蝕底,但近年都好努力,進步了不少,學校亦有自己的特色及值得欣賞的地方。其實無論你喜歡或不喜歡某學校,都不用這樣說話,記著:小朋友是一面鏡子,父母如何,你的子女也會如何!

灌水被封?

讀書和學習本應是開開心心的—件事,這樣才能培養小朋友學習和尋求智識的興趣。

反之上學或學習變成-件苦事,每天以淚洗面,只會打擊小朋友學習的興趣和熱誠。

教科書深就代表學校好?樓主實在太天真了吧!怪不得不少寶校也不理自己的學生能力而選擇最深的教科書!我之前住過那校附近,單是見到平時那些學生的言行也一定不會選該校,我識得之前一家長,她小朋友考全級十名內派到band 1學校(她說只有約全級10%派到band 1),但中學也很辛苦跟不上,所以樓主就算自己兒子讀得開心,也不好推介這寶校苦了其他家長吧!

同感~

做寶校既Band1生總比做名校既Band3生好.
當然, 要先瞭解清楚自己學校既Band1率有幾多.

每個小朋友都唔一樣既。
讀唔讀到書都要睇資質。
無資質既比間神校你都無用。
無地盤佬,邊有屋你住。

謝謝你的意見!啱聽又聽吓。人各有志。

同意, 全港十八區, 各自選擇自己子女的學校, 為什麼要把別人講到送仔女去死一樣呢? 非常無品.

回覆樓主:

swytca 發表於 20-6-12 11:15
我還記得很早以前葵青區幼稚園校長講如何填自行表時說,大家千萬看清楚,我們要填的是林金殿,有些家長很興 ...

自行6513填咗6510

大家成日話呢間學校成績差,但人地網頁列左升中數據,我數過有27入左英中,全港平均係三分一,係少左DD,但無大家講得咁.你話幼稚園校長都唔推介林炳炎,我返而聽過有幼稚園校長同D媽咪讚賞林炳炎.話校風及支援方面不錯.其實,幼稚園校長和老師都會了解每間學校的特色,再自家長推薦.如過唔係,唔洗講咁多, 大家一齊報曬名校就算喇.