用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 開卷有益 阿仔英文作文好差,有咩書幫到佢?
發新帖回覆
go

阿仔英文作文好差,有咩書幫到佢?

用來用去個幾隻字,有咩vocab書介紹?

回覆樓主:

坊間有些新加坡英文作文習作,有些教埋vocab , 去大衆商務等大型書局找找看。多看英文書、雜誌等也對認識詞語和作文很大幫助。其實看英文卡通片開埋英文字幕也是學生字好方法,但不能看太久,否則傷害眼睛!

回覆 ednamode11 的帖子

多謝你意見,有冇好書介紹,想有埋例句個啲。坊間大部份俾中學或者大人。唔係好揾到小學生個啲。

bbb2012 發表於 19-8-23 14:51
用來用去個幾隻字,有咩vocab書介紹?
小朋友有否閱讀英文童書的習慣?什麽年紀?

回覆 huba 的帖子

阿仔四年班,都有睇英文書習慣,但係一到作文就用來用去個啲字,寫來寫去個幾句好悶,想知點可以增強佢vocab。多唔多家長有呢個問題?

bbb2012 發表於 19-8-26 14:08
回覆 huba 的帖子

阿仔四年班,都有睇英文書習慣,但係一到作文就用來用去個啲字,寫來寫去個幾句好悶,想 ...

如果自小已有英文書閱讀習慣,寫作方面未必關 vocab 事,我反而懷疑小朋友可能對寫作未太感興趣。
想先與你分享一張帖子:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3360042

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊