用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 阿仔英文作文好差,有咩書幫到佢?
go

阿仔英文作文好差,有咩書幫到佢? [複製鏈接]

用來用去個幾隻字,有咩vocab書介紹?
   23    0    0    0

回覆樓主:

坊間有些新加坡英文作文習作,有些教埋vocab , 去大衆商務等大型書局找找看。多看英文書、雜誌等也對認識詞語和作文很大幫助。其實看英文卡通片開埋英文字幕也是學生字好方法,但不能看太久,否則傷害眼睛!

回覆 ednamode11 的帖子

多謝你意見,有冇好書介紹,想有埋例句個啲。坊間大部份俾中學或者大人。唔係好揾到小學生個啲。

bbb2012 發表於 19-8-23 14:51
用來用去個幾隻字,有咩vocab書介紹?
小朋友有否閱讀英文童書的習慣?什麽年紀?

回覆 huba 的帖子

阿仔四年班,都有睇英文書習慣,但係一到作文就用來用去個啲字,寫來寫去個幾句好悶,想知點可以增強佢vocab。多唔多家長有呢個問題?

bbb2012 發表於 19-8-26 14:08
回覆 huba 的帖子

阿仔四年班,都有睇英文書習慣,但係一到作文就用來用去個啲字,寫來寫去個幾句好悶,想 ...

如果自小已有英文書閱讀習慣,寫作方面未必關 vocab 事,我反而懷疑小朋友可能對寫作未太感興趣。
想先與你分享一張帖子:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3360042

zhangbeibei 發表於 20-8-3 16:00
美國教材 write source好用,從G1-G12。我有G1-G3

請問可否分享?S1 仲可追嗎?

我用這一套書,先閱讀,後作文,2篇仿作,一篇自由發揮。因仿作有提示字,小朋友除可學生字外也有成功感,書內有答案参考。可惜巳絕版,只能在二手市埸買到。

我用這一套書,先閱讀,後作文,2篇仿作,一篇自由發揮。因仿作有提示字,小朋友除可學生字外也有成功感,書內有答案参考。可惜巳絕版,只能在二手市埸買到。

Deleted

bbb2012 發表於 19-8-26 09:32
回覆 ednamode11 的帖子

多謝你意見,有冇好書介紹,想有埋例句個啲。坊間大部份俾中學或者大人。唔係好揾 ...

我用這本 - Creative Writing, SAP 出版。是看圖作文,由淺入深,有例文例句。你可以參考下。

看多一些英文報章也不錯

好多時家長認為幫小朋友作文係加字,香港學生好多時作文寫唔到,唔係因無字,而係未有Association,Connection同Imagination。  唔係自己睇幾多本書就可推開到。呢個係要老師去Guide的。可惜香港一般學校無做。
如小朋友係因唔夠字寫唔到,你會見到佢有好多野想講,但你問佢,佢表達唔到出來。佢連想講的都無/只係指出整體Description,呢個係我上一Paragraph所講的問題導致。
利申: 我教英文,但放心,我唔係來招生,因一早爆哂了。只係自己讀書睇Posthumanism睇到Wing Wing地,過來伸展吓。

‹ 上一主題|下一主題