用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 开始写简体字
go

开始写简体字  

回覆 martindu 的帖子

請問是學校要求寫 OR 自己寫?

吓, 學校從冇要求喎

妹妹頭 發表於 19-8-23 13:56

吓, 學校從冇要求喎

學校無要求,是學生自己練,考試測驗用少些時間。

JJDBB 發表於 19-8-23 14:35
學校無要求,是學生自己練,考試測驗用少些時間。

我女中一下學期自己要求學自己練, 測考寫快D有so。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-8-23 14:39
我女中一下學期自己要求學自己練, 測考寫快D有so。

,但有同學同簡体字還要慢,,!

JJDBB 發表於 19-8-23 14:48
,但有同學同簡体字還要慢,,!

我見佢平時做功課特登上網search個簡體字點寫, 加上佢睇大6小說, 開頭係慢D, 熟左就快D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

以前我讀書時,考會考都可以寫簡體,不過要全部都係,唔可以又簡又繁

Tata1668 發表於 19-8-23 15:17
以前我讀書時,考會考都可以寫簡體,不過要全部都係,唔可以又簡又繁
我考会考时已又繁又简喎~

martindu 發表於 19-8-23 16:29
繁体字与简体字只可选其一,假设学生以简体字为主,则该学生写的繁体字会被视为错别字。学校明确提醒:繁体 ...

DSE系吾系可以繁簡一齊??

martindu 發表於 19-8-23 16:29
繁体字与简体字只可选其一,假设学生以简体字为主,则该学生写的繁体字会被视为错别字。学校明确提醒:繁体 ...

據我所知考DSE可以繁簡字並用, 自創簡體字當錯字。

我女中三答題時都係繁簡並用, 老師冇叫佢全繁或全簡!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3447129#post_44474721

JJDBB 發表於 19-8-23 16:34
DSE系吾系可以繁簡一齊??
好似講左好多次……可以~

Yanamami 發表於 19-8-23 18:25
好似講左好多次……可以~

好似系你講左好多次,每次人問我又問!謝謝!

DSE 絕對可以繁簡混合使用,除非繁體有同一個字但唔同意思,嗰啲就自己避一避,免得有誤會,例如后/後、發/髮、週/周。我自己考過 DSE,非常肯定不會扣分。

如果學校唔俾,咁都冇辦法,照學校意思,自己到時候公開試先繁簡並用。記得初中嗰陣中文老師唔咁鍾意人用簡體,大家都冇咩反感或意見,咪照樣寫繁體,反正都寫開。簡體會快啲但寫繁體唔一定慢到嚴重影響分數。