用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 开始写简体字
樓主: martindu
go

开始写简体字  

YmOra 發表於 20-5-22 19:27
參考資料:日校考生
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dse ...

我見呢樹家長問親都係B1英中,原來最後追求中文答題
考評局出卷應是以正體為作答,有準備嘅考生一定可以係法定嘅時間內完成

不過來年就吾知啦

lm251099 發表於 20-5-22 14:26
答題簡而精應勝過長篇大論。
為考試4C 中只有一科用中文作答,咁多X 中只中化,中使 ...

應該係兩科先啱,4C中 中作/閱讀理解已經寫死你,重有科通識,唔好睇少呢科,真係寫到你手都斷

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 21:00
應該係兩科先啱,4C中 中作/閱讀理解已經寫死你,重有科通識,唔好睇少呢科,真係寫到你手都斷  ...

寫英文快過中文所以通識應該揀英文答。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 21:00
應該係兩科先啱,4C中 中作/閱讀理解已經寫死你,重有科通識,唔好睇少呢科,真係寫到你手都斷  ...

通識我两个女学校都係英文教同答~好彩咋,以我大女既嚇人中文,如用中文答就死得~

gigayan 發表於 20-5-22 12:40
認同
簡體字呢d, 識就識, 唔識就唔識, 無謂花太多時間~
我都無学过简体字,就係貪快抄筆記同答卷所以先变成而家禁~話時話,我女去左外国搭左科中文讀,个大陸老師竟然俾佢用繁体字作答,幾好人~

Yanamami 發表於 20-5-22 22:09
通識我两个女学校都係英文教同答~好彩咋,以我大女既嚇人中文,如用中文答就死得~ ...

我仔學校只有中文作答, 好彩佢中文都唔算差,但如果有得用英文作答佢都一定會揀英文。

Yanamami 發表於 20-5-22 22:15
我都無学过简体字,就係貪快抄筆記同答卷所以先变成而家禁~話時話,我女去左外国搭左科中文讀,个 ...

好多大陸人都識睇繁體字,不過佢地唔識寫。反而馬來西亞華人相對地比較多都唔識睇繁體字。

師姐老師咁又幾好人,如果咁大個先要去學寫簡體字就真係嘥時間.....

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-5-22 21:34
寫英文快過中文所以通識應該揀英文答。
所以我哋揀學校嘅prerequisite一定要有英文教通識

bobbob 發表於 20-5-23 01:06

英教通識嘅中學好少,無乜得揀。

bobbob 發表於 20-5-23 01:06

我呢區冇英文通識嘅中學,1A校都係用中文教通識。

YmOra 發表於 20-5-23 08:53
英教通識嘅中學好少,無乜得揀。

我以為大部分1A英中都係英文教。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 09:02
我呢區冇英文通識嘅中學,1A校都係用中文教通識。
學校揀用中文教的原因是?  學生能力問題? 老師師資問題?還是其他?

b3410 發表於 20-5-23 10:03
當然不是。

b3410 發表於 20-5-23 10:03

不。我區B1a嘅迦密、華英已經不是,反而(B1a-B1b)嘅旅港就用英文。

b3410 發表於 20-5-23 10:04
學校揀用中文教的原因是?  學生能力問題? 老師師資問題?還是其他?

我估初期 DSE 加通識,可能學校怕同學思維用英語去表達冇咁理想,始終我哋嘅母語是中文,中文比英文強嘅學生理應佔多數吧!

簽名被屏蔽

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 10:22
我估初期 DSE 加通識,可能學校怕同學思維用英語去表達冇咁理想,始終我哋嘅母語是中文,中文比英文強嘅學 ...

有聽過中學校長講,用中文教通識係能夠容易d我手寫我心,所以都多英中係中文教通識。

不過,教育制度應該嚟緊會改,唔知到我女DSE時仲要唔要考通識~

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 10:22
我估初期 DSE 加通識,可能學校怕同學思維用英語去表達冇咁理想,始終我哋嘅母語是中文,中文比英文強嘅學 ...
其實堅持一下用英文教學,初初可能辛苦些,不過,用慣咗,反而簡單,而且順便可以保持英文水平。不過已經唔重要啦,都唔知將來考唔考。

gigayan 發表於 20-5-23 13:20
有聽過中學校長講,用中文教通識係能夠容易d我手寫我心,所以都多英中係中文教通識。

不過,教育制度應該 ...
少修一科,輕松一些

b3410 發表於 20-5-23 13:30
其實堅持一下用英文教學,初初可能辛苦些,不過,用慣咗,反而簡單,而且順便可以保持英文水平。不過已經唔 ...

我估因為初初通識科算係新嘢,如果冒險用英文教,文憑試一旦有咩閃失學校未必接受到。當然而家有咗咁多屆經驗,或者改用英文教亦未必有咩大問題。

b3410    發表於 20-5-23 18:31