用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 开始写简体字
樓主: martindu
go

开始写简体字  

martindu 發表於 19-8-23 16:54
定系學校唔想我們寫簡體字?怕增加老師壓力?故意提高門檻、令我們知難而退? ...
講真,老師唔會有乜壓力喎......
有可能主任本身要求嚴格。我之前大學嘅中文老師都係咁要求,佢話溝埋唔似樣,簡體就簡體,唔可以同繁體一起寫。

有好多字簡體寫起來快過繁體好多呀

我改过香港中学公开考试中文作文卷,繁体字、简体字只要写对便可,没听说过不许繁简混用,很多卷混用我也没扣过分哦。

簽名被屏蔽

回覆樓主:

請問係邊間學校可以教簡體字呀?中文要學好,繁體字真的係阻礙。魯迅都這麼講

Coxon媽咪 發表於 20-5-22 09:17
請問係邊間學校可以教簡體字呀?中文要學好,繁體字真的係阻礙。魯迅都這麼講
...

簡體字唔會特別專登去教授,靠學生自行接觸學習。個人認為,識得一些常用嘅簡體字都已經可以了,如想再多DD就需要找些簡體書籍看和學習。不過,唔知沙蘇有無得教呢?!

回覆樓主:

其實中文正常的學法應該是先教拼音,接著簡單的字,偏旁部首。學會查字典。一旦學會查字典之後,很多字都可以靠自己學習了。 dse都接受簡體字,不知道為什麼中小學卻不可以教簡體字。

Coxon媽咪 發表於 20-5-22 09:50
其實中文正常的學法應該是先教拼音,接著簡單的字,偏旁部首。學會查字典。一旦學會查字典之後,很多字都可 ...

小學不教係因為繁體字都未識,再學簡體字容易混淆。

中學趕課程唔會亦冇必要硬性規定學生去學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-5-22 10:04
小學不教係因為繁體字都未識,再學簡體字容易混淆。

中學趕課程唔會亦冇必要硬性規定學生去學。

以前有個jm話點解唔响小學"普通話"堂教埋簡體字,學得幾多得幾多麻咁講。反而一些新移民jm啲孩子升到中學用上大部份簡體字做功課和考試,真係快人好多,引來不少羨慕目光。

回覆樓主:

為咗加快速度去答卷,所以寫簡體字我覺得ok,但要專登嘥時間學就不了......

bobbob    發表於 20-5-22 15:43

...

為咗多d人學識睇字和寫字,所以有簡體字嘅發明,令多d人可以用文字交流,無可否認係好事;但是否令人學得好,我個人係有保留.....

漢字簡化後,
親(亲)不見,愛(爱)無心,
產(产)不生,廠(厂)空空,
麵(面)無麥,運(运)無車,
導(导)無道,兒(儿)無首,
飛(飞)單翼,湧(涌)無力;
有雲(云)無雨,開關(开关)無門,
鄉(乡)里無郎,聖(圣)不能聽也不能說;
買(买)成鈎刀下有人頭,輪(轮)成人下有匕首,
進(进)不是越來越佳而往井裏走。

...
如果真係阻礙,全台灣的人中文咪好差?

洋蔥頭媽咪    發表於 20-5-22 20:57
YmOra    發表於 20-5-22 13:57

Coxon媽咪 發表於 20-5-22 09:50
其實中文正常的學法應該是先教拼音,接著簡單的字,偏旁部首。學會查字典。一旦學會查字典之後,很多字都可 ...

查乜字典丫,細個有時間睇多幾本書好過啦。課程咁趕仲嘥時間教簡體字?操卷都唔夠時間,自己睇多幾本簡體書學啦!

little_yolky 發表於 20-5-22 11:34
查乜字典丫,細個有時間睇多幾本書好過啦。課程咁趕仲嘥時間教簡體字?操卷都唔夠時間,自己睇多幾本簡體 ...
認同
簡體字呢d, 識就識, 唔識就唔識, 無謂花太多時間~

YmOra 發表於 20-5-22 10:14
以前有個jm話點解唔响小學"普通話"堂教埋簡體字,學得幾多得幾多麻咁講。反而一些新移民jm啲孩子升到 ...

答題簡而精應勝過長篇大論。
為考試4C 中只有一科用中文作答,咁多X 中只中化,中使用中文作答;咁不如學好英文更實際

gigayan 發表於 20-5-22 12:40
認同
簡體字呢d, 識就識, 唔識就唔識, 無謂花太多時間~
對啊,會寫的,常用的一些字,可以簡體寫的快一些。不會的,由佢。或者調轉,有D字太難寫,記一下簡體如何寫,都係為了節省時間。例如開門的開,一定寫簡體 开,體,也一樣,体,答卷速递提升一倍。

lm251099 發表於 20-5-22 14:26
答題簡而精應勝過長篇大論。
為考試4C 中只有一科用中文作答,咁多X 中只中化,中使 ...

參考資料:日校考生
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... dseexamstat19_2.pdf

4主科以中文作答之數據:

中文作答,    總數,第幾頁
中文: 45875, 45875,第5頁
英文:     0, 46909,第7頁
數學: 18942, 46906,第9頁
通識: 39426, 46880,第8頁
   ————————————————————
   104243,186570

104243 ÷ 186570 × 100% ≈ 55.87%

個人認為,4主科中用中文作答嘅比率唔少,有成55%以上。

中文作答,   總數
數學:18942,46906
通識:39426,46880
   ——————————————
   58368,93786

58368 ÷ 93786 × 100% ≈ 62.24%

就算只計算有得選擇中答或英答嘅數學和通識更超出60%之多,
尤其通識科之中英文作答近乎5.3:1之比例,
即,每5人用中文作答嘅就只有不到1人用英文作答。
個人認為,中文作答嘅比例响DSE考試中佔比很高。