用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 开始写简体字
樓主: martindu
go

开始写简体字  

martindu 發表於 19-8-23 23:26
其實我都覺得應該是允許繁簡並用比較合理,可能是學校存私心,可能要寫信去教育局問一問究竟 ...

我初中老師係話唔想我地亂 (同一個,部份繁部份簡)同用錯。既然老師係堅持唔俾,咁咪用繁體,冇簡體唔會死,如果真係差咁遠,咁唯有自己練快啲。簡體字未出現之前,所有人都係寫繁體,自己練速,到時候繁體簡體都唔係問題。

martindu 發表於 19-8-23 12:28
初中开始写简体字、简单易写、文凭试可以写简体字

老實講,如果要寫得正確,我覺得要全寫簡體好辛苦。

Tata1668 發表於 19-8-23 15:17
以前我讀書時,考會考都可以寫簡體,不過要全部都係,唔可以又簡又繁

你咩年代?可以又簡又繁的喔。我哋全校文科生都係咁

1998Ruby1998 發表於 19-8-23 22:06
DSE 絕對可以繁簡混合使用,除非繁體有同一個字但唔同意思,嗰啲就自己避一避,免得有誤會,例如后/後、發/ ...

你都咪話,國、藝、學呢類字,繁簡真係差好遠既。

gracelam 發表於 19-8-23 14:39
我女中一下學期自己要求學自己練, 測考寫快D有so。

考題標準是依香港繁體字出,如果因此認為有so, 是否即是未能掌握題目

lm251099 發表於 19-8-24 23:03
考題標準是依香港繁體字出,如果因此認為有so, 是否即是未能掌握題目
...

寫字寫得快D咁啫!

阿女初中時, 中史及中文長答題試過唔夠時間做而失分佢認為好唔抵! 簡體快得半秒得半秒!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-8-24 23:19
寫字寫得快D咁啫!

阿女初中時, 中史及中文長答題試過唔夠時間做而失分佢認為好唔抵! 簡體快得半秒得半秒 ...

佢無特別去練,都是睇簡体書記下,寫到便寫,如果特別去練習,不如睇下故事書更有興趣!

JJDBB 發表於 19-8-25 01:04
佢無特別去練,都是睇簡体書記下,寫到便寫,如果特別去練習,不如睇下故事書更有興趣!
...

佢都有睇大6小說
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-8-25 08:49
佢都有睇大6小說

有的,睇完大陸劇再睇書,但純粹是因為喜歡套劇

gracelam 發表於 19-8-24 23:19
寫字寫得快D咁啫!

阿女初中時, 中史及中文長答題試過唔夠時間做而失分佢認為好唔抵! 簡體快得半秒得半秒 ...

上到高中,除中文-科外全英文,為寫快而用简体字既急切性又小左。 初中為考試寫快d又唔係禁重要……(我係將重點擺係DSE, 初中成績唔係太紧要)

martindu 發表於 19-8-23 16:29
繁体字与简体字只可选其一,假设学生以简体字为主,则该学生写的繁体字会被视为错别字。学校明确提醒:繁体 ...
DSE肯定可以繁簡並用,除非寫錯字才會被扣分。
我大仔都係為應付dse考試可以寫快啲才學寫部份簡體字。細仔中二已經自己學了些少簡體字,學校功課亦接受佢地繁簡並用。

Yanamami 發表於 19-8-25 11:50
上到高中,除中文-科外全英文,為寫快而用简体字既急切性又小左。 初中為考試寫快d又唔係禁重要……(我係 ...
都唔係架,中文寫簡體字會快啲,但我地土生土長嘅香港人好少會用全簡體,通常繁簡並用多,而英文寫草書亦比用正楷快,不過英文肯寫草書嘅人相對較少。
我仔考試時就係中文會繁簡體並用,英文就用草書,作文/通識考核隨時要寫過千字,佢話考試時通常佢都答得快過其他同學,考試時間緊迫,唔好睇少果些少時間,寫得慢答唔曬就真係答唔曬,如果初中時習慣了模式高中一樣會咁運用。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-25 13:06
都唔係架,中文寫簡體字會快啲,但我地土生土長嘅香港人好少會用全簡體,通常繁簡並用多,而英文寫草書亦比 ...

我两个女寫英文已係自己-套,無所謂正楷草書之分,就係混合体。中文亦係繁简混合。其实都係除左中-慢d之外,-路上已練到好快。我觉得佢地自然会發展出-套適者生存既方式,中一至考DSE禁耐測考默禁多次,根本唔洗專登学乜去应付考試。我細女就係中一上学期考History寫得慢,有11/50無答到,肉痛到自己練出摩打手。

Yanamami 發表於 19-8-25 13:24
我两个女寫英文已係自己-套,無所謂正楷草書之分,就係混合体。中文亦係繁简混合。其实都係除左中-慢d之 ...

我大女寫字都好似繡花咁。上次考pre-s1,我嚇佢份卷唔深,就係多,一般會做唔晒。如果低分聽網上D auntie講要補底補足一年,係放學留堂咁補,於是佢搏晒老命咁寫

little_yolky 發表於 19-8-26 08:44
我大女寫字都好似繡花咁。上次考pre-s1,我嚇佢份卷唔深,就係多,一般會做唔晒。如果低分聽網上D auntie ...
好多野都係逼出黎……

martindu 發表於 19-8-26 17:39
最後結果:教育局、考評局、中學校長、都一致認同文憑試可以繁簡並用、不過因為某些老師會排斥簡體字、所以 ...

老師唔係更加應該為同學著想咩,睇嚟呢間學校老師都麻麻地

又或者可能個老師根本唔識簡體字

最後結果:教育局、考評局、中學校長、都一致認同文憑試可以繁簡並用、不過因為某些老師會排斥簡體字、所以 ...

咁都得?!校長知又唔做嘢喔

可能老師對中文要求高,有簡有繁其實真係唔係咁好睇,從文學角度睇水準唔夠當然考試尤其是公開試,快而準緊要D,到時候繁簡並用好了。