用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田培榛一些想法
go

沙田培榛一些想法 [複製鏈接]

沙田培榛係區內既一間幾新的學校,上年開的學校也有留意相關資料
今年有去聽過簡介,有 join 過一些活動
學校環境係不錯,始終係新裝修,
老師整體的感覺也很好,你能感覺到她們用心教學。

但有一點就感覺比較突兀,學校既校長響簡介會上談話的方式很自吹自擂的感覺,她說她的兒子 DSE 考試很勁。
但當下我見所有家長個表情都好似諗緊,我依家聽幼兒園簡介,你講 DSE 有咩特別目的呢?
另外呢排開始返學亦都有機會響學校留低陪返學,可以近距離地觀察學校 (校長話學校仲未申請到牌照,但已經年幾,牌照咁難拿既咩?)
不過呢樣我又未覺得係一個重要既考慮因素。
亦因為呢排可以陪返學,咁見到老師教學上係好用心,今年兩位老師都係新老師,佢地都好用心,好有耐性咁教 (唔知係咪因為家長響度(emoji))
不過嗰位校長又再一次表現出勁突兀的場面,要形容呢位校長 用發左癲都真係不為過。
其實返左學兩個星期度,已經聽到佢好大聲咁駡人幾次。
其實第一次聽到既時候,只係見到駡緊人,之後第二日又見到駡人,
好似呢排每日返學都會見到佢駡人,究竟咩事會日日都可以咁大聲駡人呢(學校其實有好多家長響度)
咁樣做其實令我覺得對學校個信心開始有 D 問號,
出於好奇之下開始留意下佢其實咩事啦,原來只係一D好細微既事(話緊個接待處有份LEAFLET 唔整齊)
但係駡個程度就好似你殺左佢父母咁,絕對無作大。
作為一位打工仔(由於陪太子讀書請左半個月假),見到咁既情況 都不為之動情,心裏面都替學校的職員,老師 覺得辛苦
幼兒園作為小朋友第一階段接觸社會,唔係好想小朋友響呢個環境下學習,其實有家長響度既時候都係咁樣
如果家長唔響度既時候係咪會仲勁D

依家都仲係每個月咁交緊錢,都認真物色緊第二間學校,始終一間學校如果頂層校長都係一個咁既熊度既人
作為老師長期響一個咁受壓既環境下又點可以教得好呢
以上係過去兩個星期陪讀既一 D 感受,有得揀 都係轉校好D 啦

5    0    0    0

好奇一間,無牌,點解可以開到學嘅?

我都唔知呀,上網睇過原來 d 新學校好似好多都係咁,可以照收住生先

mymlst 發表於 19-8-23 21:03
我都唔知呀,上網睇過原來 d 新學校好似好多都係咁,可以照收住生先

果個係唔係臨時牌照? 要1年才會拎到正式牌照。

你應該係沙田人,你試下Joyful,康傑有無位?如果願意出九龍,應該更多選擇的。

醒目開學勳章 王國長老

piglover 發表於 19-8-24 02:29
果個係唔係臨時牌照? 要1年才會拎到正式牌照。

你應該係沙田人,你試下Joyful,康傑有無位?如果願意出 ...
想知有無牌? 去教育局條 link search 下啦

主頁 > 學生及家長相關 > 學校資料 > 學校資料搜尋及學校名單 > 學校搜尋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

真係無牌㗎,有無搞錯,無牌都收生。

醒目開學勳章 王國長老

piglover 發表於 19-8-24 15:55
真係無牌㗎,有無搞錯,無牌都收生。
好好收藏條 link 喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-8-24 20:37
好好收藏條 link 喇

我唔明,無牌點可以比小朋友返學。

朋友讀嘅LH新分校,K嘅牌拎佐,所以先開到學。PN仲好似仲未搞好個牌,要10月先開到學。

醒目開學勳章 王國長老

piglover 發表於 19-8-24 20:45
我唔明,無牌點可以比小朋友返學。

朋友讀嘅LH新分校,K嘅牌拎佐,所以先 ...
有幾多家長會知道教局網頁有得查有無牌呢?

等於之前某校未有牌都收緊學費喇

miriam 發表於 19-8-24 20:46
有幾多家長會知道教局網頁有得查有無牌呢?

等於之前某校未有牌都收緊學費喇

Del Del Del

醒目開學勳章 王國長老

piglover 發表於 19-8-24 20:57
LH 呢方面好均真,真正拎到牌,才收學費,才開學。
好多學校會係教局出左臨時牌先收生同收留位費等等

總之收藏好條 link, 到朋友有疑問時都可以幫到佢地去 check

咁可能學校拎左臨時牌,正式仲申請緊掛

醒目開學勳章 王國長老

mymlst 發表於 19-8-24 22:21
出左臨時牌係會搵到囉

醒目開學勳章 王國長老

岩岩搵到個例子畀你

聯合基督教音樂幼稚園

No,臨時牌都可以search到㗎。 無牌才會search唔到。

回覆樓主:

https://topick.hket.com/article/1066469/%E6%B2%88%E5%B8%A5%E9%9D%92%EF%BC%9APlaygroup%E6%AC%A0%E8%A6%8F%E7%AE%A1%20%20%E6%87%89%E8%A8%AD%E7%99%BC%E7%89%8C%E5%88%B6%EF%BC%9F
啱啱睇左篇報道,會唔會係 類似補習社或者 playgp 模式。
依家俾左一個月錢咋,都搵緊

mymlst 發表於 19-8-26 18:43
https://topick.hket.com/article/1066469/%E6%B2%88%E5%B8%A5%E9%9D%92%EF%BC%9APlaygroup%E6%AC%A0%E8%A ...

補習社都要拎牌㗎。富豪果度有間遵理,都有拎牌㗎。

咁又話呢間上年已經有第一屆畢業生K3畢業既?

回覆樓主:

呢幾日個 gp 有人講,有位幾好既老師無返好耐,係咪因為個校長 被辭職呀
聽講上年都有好多人因為咁而走左

回覆 miriam 的帖子

真是临时牌照
‹ 上一主題|下一主題