用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關自行選校 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院) ? ...
go

有關自行選校 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院) ?

小兒在觀塘區讀一線小學, 老師只說小兒是 (Band 1 組別, 在穩陣位置, 由觀塘區去油尖旺區會跌Band, 但仍然在B1 組別), 本人估計小兒在觀塘區只是Band 1B;

運動方面只在該區的學界比賽取得幾個三甲獎牌, 現在心儀 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院),  請問大家這三間學校哪間在自行較容易入到呢 ?  還是這三間都太進取呢? 請賜教!

(##另外, 小兒怕羞, 被動, 面試完全是零優勢)

聖芳濟書院

今年藍田山上三間小學無人派到九華(級十一自行失敗);而德兆果一個好似
係叩門入返。

PS:自行的次第係全港計,並不存在不同校網升跌Band的情況。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 大雄YT 的帖子

Thanks!

回覆 奥脫福 的帖子

Thanks. 奥脫福
你指是九華機會很微 ? mouth:" />

小兒在該區讀英文小學, 會唔會有dd優勢呢?

其餘兩間會唔會太進取 ? 有沒有其他選擇? 謝謝 !

OctoberW 發表於 19-8-23 12:17
回覆 奥脫福 的帖子

Thanks. 奥脫福

Sfc 全 in, 冇記錯校長好似話今年收咗370十幾份表,自行40個左右,sfc  嘅機會照計比wy高,華仁見成績最好300個,同樣收40幾個,好多B1 A至B1B,相對B1A未必揀sfc 先,至於英文去得見的我諗大部份都得,未必好有優勢,我諗都係睇成績特異功能同對答

你指是九華機會很微 ?

小兒在該區讀英文小學, 會唔會有dd優勢呢?

其餘兩間會唔會太進取 ? 有沒有其他選擇? 謝謝 !

如果你講果間係男私小,今年好似入三個,全部級二十內。事實上級三十內
自行有機會面試,但不一定有二面。當然若你地址係KL1,你可以番過去
大抽獎,機會唔差。因跨網截止時尚未考呈三,故個人認為若兩次呈分不在
級三十內,為防呈三失手,盡量不要跨回KL1。

另今年有級三十幾同學仔自行長天成功,所以除聖言、觀瑪外,呢間亦可以
考慮,個人亦喜歡長天多過SFXC。

回覆 奥脫福 的帖子

Thanks. 奥脫福
論自行難度。自然WYK》SFC。(觀瑪唔知,唔係個區)。如用KL1抽獎,機會亦然,較多人優先WYK,難度自然大少少。學術相差唔係好大,但亦WYK稍好,再者WYK畢竟算傳統名校,有唔少捧場客。對於樓主所講觀1綫小學認識唔多,無法提供更貼切資料。祝好運,來年順利油麻地地鐵而非太子地鐵站出站返學(若公共交通的話)

OctoberW 發表於 19-8-23 10:07
小兒在觀塘區讀一線小學, 老師只說小兒是 (Band 1 組別, 在穩陣位置, 由觀塘區去油尖旺區會跌Band, 但仍然 ...
有運動的區獎牌,就有足夠理由自行報WYK。認識一個朋友仔,成績係KL1的二綫小學級1X,只係有奧數獎,自行都得左。同班亦有好幾個抽到(沒辦法,在本區有9X個名額)。正如前面有人提到,抽獎機會唔差。如心儀WYK,趁有時間,趕緊換地址,即使自行失敗,三個111,叩門還有10個名額尼。
利申,KW1區,同前述的不同二綫小學,近5年每年6至10個WYK(唔知抽或自行。個朋友仔就一定係自行),在家長眼中,WYK比SFC強唔少

carmenlook 發表於 19-8-23 12:37
Sfc 全 in, 冇記錯校長好似話今年收咗370十幾份表,自行40個左右,sfc  嘅機會照計比wy高,華仁見成績最好 ...
thanks Carmen! 你小朋友在這間學校讀書嗎?

medicine 發表於 19-8-23 16:08
有運動的區獎牌,就有足夠理由自行報WYK。認識一個朋友仔,成績係KL1的二綫小學級1X,只係有奧數獎,自行都 ...
謝謝你的提意!本人是住 觀塘區, 還未有能力 搬去KL1區! 😣

carmenlook 發表於 19-8-23 12:37
Sfc 全 in, 冇記錯校長好似話今年收咗370十幾份表,自行40個左右,sfc  嘅機會照計比wy高,華仁見成績最好 ...
乜自行可以無面試機會架?? 自行只可有兩間學校選擇,如果報了又無面試機會,咁咪少咗 一個 quota,好蝕底!

奥脫福 發表於 19-8-23 15:15
如果你講果間係男私小,今年好似入三個,全部級二十內。事實上級三十內
自行有機會面試,但不一定有二面。 ...
請問你說的全级名次,是否呈分名次? 因為小兒美術及音樂的分數很低 ,所以他成績表名次 會差過呈分名次! 他级名次是在30內, 以你嘅經驗 ,觀瑪嘅機會大唔大?另外你覺得搏 九華 是不是太危險 呢?
聖芳濟 有什麼不好?
本人冇乜經驗, 請賜教!thanks

OctoberW 發表於 19-8-23 23:26
thanks Carmen! 你小朋友在這間學校讀書嗎?
係,今年S1

OctoberW 發表於 19-8-23 23:36
乜自行可以無面試機會架?? 自行只可有兩間學校選擇,如果報了又無面試機會,咁咪少咗 一個 qu ...
係嫁

OctoberW 發表於 19-8-23 23:46
請問你說的全级名次,是否呈分名次? 因為小兒美術及音樂的分數很低 ,所以他成績表名次 會差過呈分名次!  ...

唔係好明你意思,美術同音樂都要呈分,好多人因這兩科差而拉低呈分分數喎。還有九華不是全in,會揀申請人中頭300人出席面試!

請問你說的全级名次,是否呈分名次? 因為小兒美術及音樂的分數很低 ,所以他成績表名次 會差過呈分名次! 他级名次是在30內, 以你嘅經驗 ,觀瑪嘅機會大唔大?另外你覺得搏 九華 是不是太危險 呢?
聖芳濟 有什麼不好?
本人冇乜經驗, 請賜教!thanks

當然是呈分名次了。

觀瑪。。。呢個名次叩門都好大機會收,咁你話自行機會大唔大呢?

另外我無講聖芳濟有什麼不好,只係我喜歡長天多d而已。

OctoberW 發表於 19-8-23 23:30
謝謝你的提意!本人是住 觀塘區, 還未有能力 搬去KL1區! 😣
改地址,即係借一個都得。唔係自己必須搬。但需提防轉區。。。

請問你說的全级名次,是否呈分名次? 因為小兒美術及音樂的分數很低 ,所以他成績表名次 會差過呈分名次!  ...
自行兩個名額一個本區觀瑪,另一個WYK。得左是但一個滿足。唔得就抽,再最後叩門

美術即視藝吧,如果年級排名30内,而

視藝分低,則呈分排名只會更高而不會低。原因是校内排名簡單計算

分數叠加,即係全部權重一樣。而呈分權重係中英數通識

視藝

係99963,你話

呈分

低還係高排名?