用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關自行選校 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院) ? ...
樓主: OctoberW
go

有關自行選校 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院) ? [複製鏈接]

medicine 發表於 19-8-24 00:50
美術即視藝吧,如果年級排名30内,而視藝分低,則呈分排名只會更高而不會低。原因是校内排名簡單計算分數叠 ...

如果學校排名本身唔計視藝音樂,呈分排名就會低左

美術即視藝吧,如果年級排名30内,而視藝分低,則呈分排名只會更高而不會低。原因是校内排名簡單計算分數叠 ...

no lar, 如視藝同音樂低分, 呈分排名整體會被拉低。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

奥脫福 發表於 19-8-24 00:04
當然是呈分名次了。
奧脱福! 唔好意思!想再問多少少, 過往經驗 ,入觀瑪最低 底線大約在全級幾多名? thanks!

LeeCC 發表於 19-8-24 06:25
如果學校排名本身唔計視藝音樂,呈分排名就會低左
音樂好多唔計,視藝好多計。唔知樓主個度點計?

OctoberW 發表於 19-8-24 08:48
奧脱福! 唔好意思!想再問多少少, 過往經驗 ,入觀瑪最低 底線大約在全級幾多名? thanks!
...
尼個估計沒人答到你。道理很簡單,主要有統一派位大抽獎,就唔會有標準答案。即係,理論上,主要係B1生,乙部第一志願係觀瑪,就有同等機會被抽中,而過往,統一派位與自行同時公佈,連自己點派去都唔知

你說 的差不多 !我地學校 成績表上的 平均分及名次,是計( 中, 英,數,常,美術及音樂),六科的比重一樣,除六!而呈分名次是六科的比重變了(999632), 所以呈分名次會好過成績表名次!
所以張成績表拎出嚟的名次係唔靚仔!

OctoberW 發表於 19-8-24 08:59
你說 的差不多 !我地學校 成績表上的 平均分及名次,是計( 中, 英,數,常,美術及音樂),六科的比重一 ...
自行係主要睇教育局的呈分次第名次。成績表個滴,因爲各閒學校標準唔一樣,睇成績表靚唔靚仔關係唔係甘大(當然,唔好出現唔合格或操行太差)

OctoberW 發表於 19-8-24 08:59
你說 的差不多 !我地學校 成績表上的 平均分及名次,是計( 中, 英,數,常,美術及音樂),六科的比重一 ...
特別地,觀瑪今年出了該校DSE首個全港狀元。在此刺激下,估計會吸引較多注意力。亦即會較多本區或鄰近的B1a及B1b類學生前去報讀。樓主需要注意尼一點

medicine 發表於 19-8-24 08:49
音樂好多唔計,視藝好多計。唔知樓主個度點計?

有學校只計中英數常,普通話音樂視藝體育宗論全部無計

我學校連體育計,但有比重,中英數常重d ,普通話音樂視藝體育聖經輕d

medicine 發表於 19-8-24 09:28
特別地,觀瑪今年出了該校DSE首個全港狀元。在此刺激下,估計會吸引較多注意力。亦即會較多本區或鄰近的B1a ...
多谢提醒!
唉! 我就係有諗到呢一點, 所以先擔心! 阿仔成績又吾係top

carmenlook 發表於 19-8-23 23:56
係,今年S1
你仔仔好叻呀!
自行時是不是全英對答? 有沒有小組討論?

OctoberW 發表於 19-8-24 09:45
你仔仔好叻呀!
自行時是不是全英對答? 有沒有小組討論?

九華面試全英,沒有小組討論

Queenielam88 發表於 19-8-24 00:00
唔係好明你意思,美術同音樂都要呈分,好多人因這兩科差而拉低呈分分數喎。還有九華不是全in,會揀申請人 ...
我睇完都係呢個諗法,唔係好明,如果中英數常高分,音樂是藝低分的話,正常情況應該會被拖低,名次會差咗,我有沒有理解錯,因有時知道有啲同學係音樂或視藝差拉低了

carmenlook 發表於 19-8-24 11:40
我睇完都係呢個諗法,唔係好明,如果中英數常高分,音樂是藝低分的話,正常情況應該會被拖低,名次會差咗, ...
因為我哋學校成績表名次及平均分,是 中英數常,美術,音樂,六科比重一樣, 加總除六!
如果美術及音樂低分,去到呈分試 比重變了(999632), 所以呈分的名次會拉高返!

carmenlook 發表於 19-8-24 11:40
我睇完都係呢個諗法,唔係好明,如果中英數常高分,音樂是藝低分的話,正常情況應該會被拖低,名次會差咗, ...
前面已經解釋過啦。主要學校排名係計算音樂視藝的話,一般都係平權(分權重亦不會如呈分甘大),即係中英數常視音六科簡單加權再除以六然後排名(前面有家長話體育亦計算少少權重)。但呈分權重比

中英數常視音

係乘以999632再計算。而樓主的中英數常好,而視

音低分,尼兩門權重少,那麽呈分成績就更好。比如,簡單對比,同校兩個學生,A六門全部80分,平均分80分。B中英數90.常視音三門全部68分

,平均分79分,B校内級排名比A低。但呈分,A,80X9X3+80X(6+3+2)=3040.B,90X9X3+68X(6+3+2)=3178.呈分排名B比A高

回覆 medicine 的帖子

後面看到了,因為一般學校中英數常比例會高啲,所以以為搞錯咗,另外你有冇帶亞仔參觀過sfc 同華仁,校園方面兩間差好遠(好大同好細),另外學習方面華比較自由,sfc 感覺都谷,高年班每個星期一有測驗,有龍虎榜,校長之前曾經話中二定中三試過有同學唔得會勸退,之後中四佢OK返再收返,雖然最後佢收返個學生,不過都反映咗壓力都幾大,了解下兩間學校再同阿仔商量下實地睇睇先,另外亞仔性谷唔谷得,熟唔熟於自動波都係考慮之列,我估你觀塘一間加外區二選一,比較下兩間邊間比較啱先

carmenlook 發表於 19-8-24 12:30
回覆 medicine 的帖子

後面看到了,因為一般學校中英數常比例會高啲,所以以為搞錯咗,另外你有冇帶亞仔參 ...
本人KL1區家長。算係明白本區中學硬件環境。軟件環境就了解不多。多謝你的信息提供。SFXC或WYK該唔係我杯茶,就算成績達到亦讀唔到。兩者比較,個人認爲無論那個方面,都係WYK高滴滴

medicine 發表於 19-8-24 12:44
本人KL1區家長。算係明白本區中學硬件環境。軟件環境就了解不多。多謝你的信息提供。SFXC或WYK該唔係我杯茶 ...
電話MON 細,冇留意到個名,以為你是觀塘的樓主,係我朦朦地
‹ 上一主題|下一主題