用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 梁美芬咬住唔放 要通識科轉選修
go

梁美芬咬住唔放 要通識科轉選修

梁美芬認為通識科當中唔少課程出現偏頗。

教育局成立的學校課程檢討專責小組早前發表諮詢文件,建議中學文憑試(DSE)通識科維持必修必考,惹起立法會議員梁美芬好不滿,佢尋日再次建議將通識科改為選修科、考試不要設必答題,同埋師資須經過質素確認,仲要落實專科專教,增加香港同內地或海外青年交流機會。

指課程出現偏頗

梁美芬所屬嘅政黨尋日向政府提交有關施政報告嘅建議,梁美芬話收到唔少有關通識科課程嘅問題,認為當中唔少課程出現偏頗,而且唔適合高中學生,未來亦會向教育局反映問題。睇嚟佢真係咬住通識科唔放,肯定唔會畀教育局局長楊潤雄側側膊。

其實,佢早前都批評喺過去十年,政府都冇理會佢提出有關通識科嘅意見,而課程檢討報告中亦冇考慮佢嘅意見,仲話佢要聽到嘅係教育局誠意聽取民意添!提咗十年意見,政府都唔聽,又難怪佢火滾嘅。

回覆樓主:

好多事情過去2O多年市民出聲政府都唔回應唔理,又唔見她出聲

講還講唔好貼咁大張圖

Cara2006    發表於 19-9-6 22:49
phoet    發表於 19-9-4 08:39
2jkidsfather    發表於 19-9-3 15:38
selfgrowing    發表於 19-8-27 19:38
poonseelai    發表於 19-8-23 17:46
英國留學 你問我答Facebook Page:  fb.me/anitelab

通識科對學生critical thinking好有幫助㗎,大陸冇呢科,代之以「政治」科,教啲乜大家心照喇。
其實宜家通識科對建制係有幫助㗎,教啲嘢通常較為「中庸」,如果冇呢科,學生更加容易偏激。

anitelab 發表於 19-8-23 15:17
講還講唔好貼咁大張圖

沒有通識科,年青人便聼教,守規矩?她心中的下一代應該像她自己,一吹雞就跪低,天真!

anitelab    發表於 19-9-2 01:02

Cheeselover 發表於 19-8-27 22:38
沒有通識科,年青人便聼教,守規矩?她心中的下一代應該像她自己,一吹雞就跪低,天真!
...

乜唔係未吹雞已經跪低?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

恐怕在鼠王芬等人眼中,通識不是教思考,而是只不過教廣泛傳統課堂以外知識而已,例如︰

1.中國政府架構﹑特區政府架構﹑基本法
2.中國國情(威水史)
3.傳統中華文化
4.中國式的新內容,例如微訊﹑淘寶﹑阿里巴巴
等等
表面上跟現時通識教的差不多,但會缺少多角度思考,流於知識表面

Cheeselover 發表於 19-8-27 22:38
...

她心中的通識科,可灌輸三大原則:

1. 霸權主義:美帝亡我之心不死;
2. 黨在國在:一旦下台國家必遭分裂;
3. 偉大復興:兩個百年實現民族夢想。

—-

潤筆

通識科偏頗 所以當年的國民教育就是最中立公正?

Arabellahk    發表於 19-8-31 00:25

ANChan59 發表於 19-8-27 23:11
乜唔係未吹雞已經跪低?

如果未吹就跪低就不會時不時出現"蝦碌"場面,又要扮監察又要撐政府,臺戲都幾難做。

nkd 發表於 19-8-28 16:06
她心中的通識科,可灌輸三大原則:

1. 霸權主義:美帝亡我之心不死;

我以為她只教人捉老鼠。

selfgrowing 發表於 19-8-27 19:44
通識科對學生critical thinking好有幫助㗎,大陸冇呢科,代之以「政治」科,教啲乜大家心照喇。
其實宜家通 ...

為減輕學生負擔,大陸高考政治科早已列為選修科。大陸的理科生好像在上世紀90年代中高考已不需考政治。

其实我好唔明,初时个个家長話LS係死亡之卷(同中文科並齐),反对為必修,但當年無人理仲力撑又話要学生关心时事,要有独立思維……轉做選修一定無人会選云云,而家反而支持當年家長既說話了?

當初又改要做通識,依家又改唔讀,咁既教育制度改黎改去想點

Yanamami 發表於 19-9-1 08:54
其实我好唔明,初时个个家長話LS係死亡之卷(同中文科並齐),反对為必修,但當年無人理仲力撑又話要学生关心 ...

當年反對是因為怕適應一科新的必修科目,又不清楚評分標準,更怕因沒有具體温習材料而影響成績,反對乃為切身利益,今之反對是因為部分政客主觀認為通識令年輕人思想變質,前者是切身利益,後者想法和動機更可怕,究竟香港未來需要下一代有思考,還是一堆木頭。有思考並不一定反中亂港,社會也需要更有思考能力的下一代應付將來。

意見不同,通常都會認為對方被洗腦。無人可以逃脫這個慣性思維。

教育的確的確是某種形式的洗腦。一種觀點,一種知識的傳播時間上,總如有先後之分。無人可以逃脫先入之見。

文明規則本身是後天總結,是維護社會秩序工具,也是違背天性。必然有其自私自利一面。國家,邊境,護照,全都限制自由,固化現有利益。
野蠻才是天性,才是自由。

真的有問題應該不是科目本身,是編材的人和教孩子的導師。
要編材的去緊貼快速的社會變化,同時亦要導師了解最新的國內資訊,基本是沒可能。
國內社會每天在變,有變好有變差,那些編輯的怎會有足夠時間了解取材? 導師又如何有思維空間去思考理解? 只怕我們今天看到的還是停留在10年前,今非昔比了。

回覆樓主:

所以我唔想仔囡讀通識,改為選修科有咩問題?有選擇不是更好嗎?

今天學生可看網上資訊。停通式科改變不了學生走向黃的催勢。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊