用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 薄扶林國際學校中學
go

薄扶林國際學校中學 [複製鏈接]

【明報專訊】事發時就讀國際學校的17歲男學生前年與心儀的女同學到酒吧喝酒後,疑因喝醉而要求女同學送他回家,其後趁她留宿時強姦對方,女同學事後試過自殺,最終事隔約半年後報警。男學生被控一項強姦罪,案件昨在高等法院開審。事主供稱,自己事後不知道如何面對被告,亦不希望試過自殘和自殺的被告因此事再傷害他自己,故決定以自殺解決問題。

即係邊間呢?
   1    0    0    0

回覆樓主:

https://hk.mobi.yahoo.com/news/國際學校男生涉強姦女同學-辯方指女事主與被告非首次發生性關係-095500516.html

annie133 發表於 19-8-23 08:25
https://www.google.com.hk/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E5%259C%258B%25E9%259A%259B%25E5%25AD%2 ...

睇晒成單野,我話父母最錯。
個男仔半夜帶個女仔回家,個呀媽都唔知,擺低左粒抑鬱丸比佢就走左,平時都唔慌關心個仔。
個女仔,去左同男友住幾個月離島,飲洒飲到半夜唔番屋企,屋企人呢?
BTW未夠18點解可以公然去LKF酒吧飲酒,甚麼風氣?
薄扶林好似得兩間中學國際:英基同ISF。
間間學校都有壞學生,所以中學羣左邊班同學好緊要,所以有時多虎媽的學校也不是壞事。

annie133 發表於 19-8-23 08:25
https://hk.mobi.yahoo.com/news/國際學校男生涉強姦女同學-辯方指女事主與被告非首次發生性關係-095500516 ...

我都有留意呢宗新聞,睇咗好幾篇報導,越睇越唔理解  

Pokfuklum 唔只呢兩間,isf 唔算pokfuklum 吧。

對於男女關係,家教比學校重要很多,可以用八卦心態去知下那一間學校,但又唔好入學校數

回覆樓主:

係Esf West Island School。

唔關學校事啦,家長責無旁貸。

Jane1983 發表於 19-8-23 09:52
係Esf West Island School。

唔關學校事啦,家長責無旁貸。

我聼過唔係呢間

邊間都好LA, 家教問題

無需要知道咩學校

貝珠 發表於 19-8-23 09:56
我聼過唔係呢間

應該係呢間,我認我八卦

回覆樓主:

同意不應入學校數,純八卦下。連GSIS咁嚴, 都出過事
我覺得父母要教好子女,「預防」這些事發生,知道酒後亂性的嚴重性,自由風都要有個框。
另外也要留意佢羣乜野朋友。
題外話,在外國另一個大問題是vaping, 如果出國留學要注意。

annie133 發表於 19-8-23 11:08
同意不應入學校數,純八卦下。連GSIS咁嚴, 都出過事。
我覺得父母要教好子女,「預防」這些事發生, ...

G校果單係出國交流,在學校curfew之後,連續兩晚在女生房發生。對防止出事,學校可以做的嘢唔多。

女生家長不滿學校在女生舉報後的做法,係Scmp講咗好多...

oilywater 發表於 19-8-22 23:02
【明報專訊】事發時就讀國際學校的17歲男學生前年與心儀的女同學到酒吧喝酒後,疑因喝醉而要求女同學送他回 ...

新聞內容只說男生家住薄扶林,就讀國際學校。並沒有說就讀位於薄扶林的國際學校喎。

貝珠 發表於 19-8-23 09:56
我聼過唔係呢間

我也聽說不是英基,而是x基

桑梓 發表於 19-8-23 21:21
我也聽說不是英基,而是x基

我睇過呢單新聞不同報導,只係講被告家住薄扶林獨立屋,從未提到學校在薄扶林。
請問樓主何處知道被告之前所讀學校在薄扶林?
若未能提供証據,樓主應立即改標題,免卻誤導或甚至誹謗之嫌。

這個情況在國際學校或本地學校都有機會出現,家長要反省的是對子女有多了解和關注。
中學生,好多家長都表示要放手;我同意在學業上要放手,讓他們自己負責任,但在全人發展方面,少年人其實需要coaching

桑梓 發表於 19-8-23 21:19
新聞內容只說男生家住薄扶林,就讀國際學校。並沒有說就讀位於薄扶林的國際學校喎。
...

【星島日報報道】17歲就讀薄扶林某國際中學的外籍男學生涉嫌在兩年前與同齡女同學到蘭桂坊把酒談歡.....

Activehealth 發表於 19-8-23 22:56
我睇過呢單新聞不同報導,只係講被告家住薄扶林獨立屋,從未提到學校在薄扶林。
請問樓主何處知道被告之前 ...

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1073000/即時-香港-國際學校男生涉強姦女同學-辯方指女事主與被告非首次發生性關係

(星島)17歲就讀薄扶林某國際中學的外籍男學生涉嫌在兩年前與同齡女同學到蘭桂坊把酒談歡,惟男生醉倒嘔吐並要求女方送他回

http://sports.i-cable.com/ci/videopage/program/7978/體育影片/越野挑戰賽-男女拔包辦學界越野賽總冠軍/

木子兔媽媽 發表於 19-8-24 14:21
http://sports.i-cable.com/ci/videopage/program/7978/體育影片/越野挑戰賽-男女拔包辦學界越野賽總冠軍/
...

勁,咁都搵到
‹ 上一主題|下一主題