用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 20德愛中三女生罷考TSA在操場上靜坐, 學校政治色彩重嗎? ...
go

20德愛中三女生罷考TSA在操場上靜坐, 學校政治色彩重嗎?

6月的時候, 睇新聞看德愛中學有20個中三學生罷考TSA, 在操場上靜坐. 本來心儀德愛, 覺得成績好品行又好. 但當看完報導後, 有一點擔心, 中三學生就這麼關心政治事件, 甚至得到學校認同和批準罷考TSA.  

請問就到德愛現在就讀的學生家長, 那事真的嗎? 事後學校對外解釋, 那20學生已向校方申請缺席考試. 學校有沒有作出甚麼指引, 罷考TSA的後果? 本人正頭痛為女兒升中選校, 我只希望小朋友專註學業和享受學校生活.   

回覆 世賢 的帖子

中三能明辨是非需要擔心嗎?

靜坐都要擔心?

回覆樓主:

校方又能如何呢?如果不批准,也有家長不滿,說打壓學生。我倒是不認為她們的家長不知道,很可能有家長的默許/支持也說不定。

回覆樓主:

一般國家18歲之前都不需要負上刑責, 原因係18歲前腦部仍然未發育健全。 中三學生只得十五歲, 根本不應該去 參與政治。

回覆 hk1 的帖子

參與政治要負刑責,等同罪犯?

回覆樓主:

我係針對你話佢地明辨是非, 佢哋腦筍都未生埋, 根本不明是非, 只可以由得你哋班黃絲老師洗腦

hk1 發表於 19-8-22 19:42
我係針對你話佢地明辨是非, 佢哋腦筍都未生埋, 根本不明是非, 只可以由得你哋班黃絲老師洗腦
...

14,15 已可以搓車嘅地方多的是。香港啲學生或者真的被人洗腦,但有啲地方嘅學生根本腦都吾使洗,直情被值入豬腦。

Yanamami    發表於 19-8-23 18:10
kawaiiliz    發表於 19-8-23 14:40
c9nc6    發表於 19-8-22 23:52
2jkidsfather    發表於 19-8-22 23:02

回覆 hk1 的帖子

相信b1~b3 學校老師都會勸學生努力讀書,又有幾多個肯入腦?
曾氐兄弟當年是否在SPC 被洗腦?

...

讀親中學校都好好呀,香港地有得揀,仲可以定期上大陸交流~

操行分勤學,整潔,禮貌,..,

罷考罷課,學校至少可以扣減操行中的勤學分。別胡扯政治運動也是學習。否則,殺人縱火也是增加人生體驗和學習了。

如果校內嘈到影響其他同學,可以扣減操行禮貌分

這樣的扣減,和政治立場沒有關係吧?

學校不採取任何措施,才是不公平。

回到主題,如果不選德愛,黃大仙本就沒幾所英中啊。

不選,少了好多機會。選校不僅僅是出於愛憎。

很多時,選擇了,不是因為愛或喜歡,是因為不憎,是因為無更好選擇。

世賢 發表於 19-8-22 14:27
6月的時候, 睇新聞看德愛中學有20個中三學生罷考TSA, 在操場上靜坐. 本來心儀德愛, 覺得成績好品行又好. 但 ...

為何focus係罷考TSA既20個學生,而唔睇下仲有過百學生有考呢?就連少少的聲音都容不下既學校反而先唔好揀。和而不同,互相尊重先係應有既取態,唔應該要求大家同自已想法一樣。

emmyfok    發表於 19-8-23 14:30

...

點解要針對老師,label佢地一定係黃絲? 青少年發育未完,夠有機會比自已藍絲家長洗腦架喎。想當日都係家長揀中學比自已仔女讀,何不帶佢上大陸讀書,包保唔會擔心佢有機會接觸民主自由為何物添呢。

回覆 世賢 的帖子

呢次事件,莫講係中三生,就算係小三學生,都會有接觸到。如果你當時有留意新聞,就會知道倡議罷考tsa有2種,第一種係唔出席考試,改為靜坐;第二種係照樣出席,但交白卷或者係試卷寫上口號。前者或需家長書面同意,學校安排靜坐位置才可進行;後者呢,就算無家長同意書,學校唔安排位置比你,一樣可以達致罷考效果。

兩三年前我出席中學既開放日時,都有家長問學校當年點處理佔中,不同學校雖然做法不同,不過重點都係平衡學生/家長既人身安全、意願、利益……,沒有絶對的對或絶對的錯,衹有buy 還是唔buy。如果你真係好介懷學校容許學生罷考tsa,咁就一定要出席開放日問明校長原因。

世賢 發表於 19-8-22 14:27
6月的時候, 睇新聞看德愛中學有20個中三學生罷考TSA, 在操場上靜坐. 本來心儀德愛, 覺得成績好品行又好. 但 ...

宜家資訊發達, 上網已知好多事, 中三已經唔細, 有時學校老師甚至家長唔講唔評論, 佢地已經有自己一套, 唔好賴晒落學校同老師度。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

...
如果我想我个仔被蓝丝洗脑,在香港有什么好介绍?

猴子爸 發表於 19-8-23 14:57
如果我想我个仔被蓝丝洗脑,在香港有什么好介绍?

香港新思維,知道A就可找尋B~~~

mcl203 發表於 19-8-23 15:23

香港新思維,知道A就可找尋B~~~
按道理,应该还有C,但你说得对,新思维,是没有中间路线的,一定要说清楚,是A还是B。

回覆 猴子爸 的帖子

親中學校,例如香島,培橋,漢華……,政治取向都被認為係偏藍。至於係咪可以洗腦,就要睇老師和你個仔既功力。我個仔,年年老師都叫佢比心機讀書,唔好打咁多機,結果咪一樣無變!

Chenglc 發表於 19-8-23 16:02
回覆 猴子爸 的帖子

親中學校,例如香島,培橋,漢華……,政治取向都被認為係偏藍。至於係咪可以洗腦,就 ...
这些学校的师生会否比较支持警察控制示威by whatever means, 也支持白衣人帮警察一把?若是,我想这些学校的办学是很成功了。