用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Oxford path vs Oxford reading tree
go

Oxford path vs Oxford reading tree [複製鏈接]

如題
請問各位用家,我有兩個仔仔,一個三歲,另外一個半歲,想培養下個閱讀習慣同學好d 英文,買邊個好d?

0    0    0    0

Spiral媽媽 發表於 19-8-20 13:40
如題
請問各位用家,我有兩個仔仔,一個三歲,另外一個半歲,想培養下個閱讀習慣同學好d 英文,買邊個好d?  ...

我仔都三歳,考慮緊買oxford reading tree。阿女一歳。暫時一齊用緊DWE。

Spiral媽媽 發表於 19-8-20 13:40
如題
請問各位用家,我有兩個仔仔,一個三歲,另外一個半歲,想培養下個閱讀習慣同學好d 英文,買邊個好d?  ...

我家只有買oxford reading tree. 連點讀筆。我覺得很好用,女女也鐘意。我係佢1歲9個月當故事書講比佢聽。另一套沒用過,不能比較

I like oxford reading tree.

回覆 csc1016 的帖子

Dwe不能培養兒童學習興趣,主要係針對無語言環境的家庭。ORT對於識英文肯教嘅父母好有用,讀一年左右,細路仔已經識自己睇書了。

請問哪裡有得買?

回覆 邊人 的帖子

淘寶都有得買,點讀版,而且平香港好多!

回覆 文英妮妮 的帖子

反而囡囡用DWE 超級鐘意睇書,好主動學習。
宜家5歲已經認到超過500個字。
今年考緊直資私小暫時全部有second in or 有offer
可能好有自信同認字真係唔錯。。(引申我同老婆英文勁差)

ORT 都好推薦,唔知係咪本身有底
好快識哂裡面嘅字,而且裡面重複性好高。
小朋友好易上手。。。
唯一就係真係要陪住認讀要有心機時間

我係DWE用家,買之前因為想比較下兩套教材而入左個Oxford Path分享Group,雖然最後選擇左DWE,不過都有入去睇下其他家長用OP用成點。兩年過去,發現個Group變咗苦主大聯盟,有唔少人跳船轉DWE。
‹ 上一主題|下一主題