用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 學費VS家庭收入
樓主: mindfulmom
go

學費VS家庭收入

回覆樓主:

但是20萬學費好普通。個個要200萬年薪,兩個孩子要400萬年薪,好多lS做唔住。

定個收入的%無大意思,仲要睇有幾多資產、份工穩唔穩陣、使唔使供樓,同埋有幾多個小朋友。

我女轉咗校,上咗中學,都係20+萬一年。我得一個就唔使太多考慮,但你話有2、3個,就另外一回事了。

mindfulmom 發表於 19-8-20 11:52
想問下大家覺得學費佔家庭收入幾多%先算係affordable呀?又或者,最多幾多%以內大家會覺得係可以接受的水平 ...

每間IS的支出不同。我小朋友嗰間小學,校車費同幼稚園差不多,同區約1千。沒有書簿費;帶飯;每年出外參觀只是幾百元;現在每年學費11萬。不算貴。

Moonlight819 發表於 19-8-20 17:20
你小朋友讀哪間國際學校呢?我囝仔或身邊認識的朋友的學校校車,膳食和雜費等較本地學校貴很多的!午膳和 ...
咁多?我囡讀果間, 每年什費約$200 (1st term交左73蚊), 校車冇搭唔太清楚, 午餐 $21.5/日, 唔洗買書所以冇書簿費, 校服大約係1500-1800可以買晒冬夏2季全套, ASA又唔洗錢
所以除左學費之外, 我基本冇乜點洗錢~ 諗諗下, 我囡呢間真係幾平, 除左地方細同埋佢仲未夠外國passport %而未能正式叫做國際學校之外, 真係冇咩地方唔滿意~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Jane1983 發表於 19-8-22 08:23
定個收入的%無大意思,仲要睇有幾多資產、份工穩唔穩陣、使唔使供樓,同埋有幾多個小朋友。

我女轉咗校, ...
係啊! 好難定一個%為之合適, 因為要睇返每個家庭各有不同負擔同生活習慣, 好難定~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 19-8-22 13:04
咁多?我囡讀果間, 每年什費約$200 (1st term交左73蚊), 校車冇搭唔太清楚, 午餐 $21.5/日, 唔洗買書所以冇 ...

午餐真的很平!我囝仔那間要$38/日。

Moonlight819 發表於 19-8-22 13:24
係啊! 不過咁遠我真係無辦法送飯(以前係讀屋企附近學校, 日日送飯, 而家無辦法了)
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 19-8-22 13:04
咁多?我囡讀果間, 每年什費約$200 (1st term交左73蚊), 校車冇搭唔太清楚, 午餐 $21.5/日, 唔洗買書所以冇 ...

午餐咁平
我女果間貴一倍有多

mindfulmom 發表於 19-8-20 11:52
想問下大家覺得學費佔家庭收入幾多%先算係affordable呀?又或者,最多幾多%以內大家會覺得係可以接受的水平 ...

每個家庭財政情形不同,不應該用 % 做指標。

除了學費,可能入讀那一年要再多付一筆費用,
另外,每間學校的書簿費雜費也不同,差別可以很大。
建議重點選三四間心水學校,再找多些資料才比較。

Moonlight819 發表於 19-8-22 13:24

你諗下21蚊佢會比啲咩你食?我寧願間供應商係有質素

貝珠 發表於 19-8-22 14:41
你諗下21蚊佢會比啲咩你食?我寧願間供應商係有質素

是,好像本地津校也大約$20一個飯盒,而我知道一般國際學校也大約接近$40一日,但食物質素較高,我見到我囝仔的蔬菜也很fresh!

我地學校cafeteria 自己做的lunch, 有A/B/ sandwich選 及和蔬菜,都係$35@,唔食都得因為一般早放。
零雜費書簿費,學校練習簿個D任用。
課外活動大部份免費。
校車$1600 不過海,$3000 過海,但有兩班車時間揀cover埋課外活動,所以我覺得抵。
校服都唔洗買,只需買幾套長短袖PE衫,幾百蚊著2-3年。
暫時真係冇乜额外費用。

964000 發表於 19-8-22 17:44
我地學校cafeteria 自己做的lunch, 有A/B/ sandwich選 及和蔬菜,都係$35@,唔食都得因為一般早放。
零雜費 ...

邊間?

BCDJP 發表於 19-8-22 22:36
邊間?

其實幾多IS需要龍雜費書簿費?應該好多都不用

yaijing 發表於 19-8-22 15:06
21 蚊應該都係類似大家樂飯盒一個。 相信應該冇生果同菜
生果有,係飯盒果d,但冇計,學校細,冇地方可以整個飯堂煮飯比d小朋友食,我囡覺得幾好食我就ok(有同學仔覺得難食,每人感受不同)
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

964000 發表於 19-8-22 17:44
零雜費 ...
正啊!如果學校有多d地方我都想佢地有cafeteria,始終會新鮮d
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

學費少過家庭收入20%應該算輕鬆。