用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Jolly kingdom好吾好?由RWI轉學Letterland又得吾得呢? ...
go

Jolly kingdom好吾好?由RWI轉學Letterland又得吾得呢? [複製鏈接]

如題。
佢哋職員話學拼音有埋新加坡reading書一齊教,聽起上嚟好似幾好。但係最大問題係佢哋同一班有唔同level混埋一齊教!
大家㸃睇?呢間學拼音又得吾得呢?
小女RWI學完purple,想同佢轉學其他phonics system.  咁做會唔會將之前學嘅嘢浪費咗呢?
各位JM可唔可以分享一下。唔該晒!
   7    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細仔學習能力一般,K2開始跟Jolly,到今年升小四,K2-K3學phonics,之後就grammar and writing

至於唔同能力嘅小朋友放响一齊,我覺得唔係壞事,因為有d學得快,一堂可以學好幾個音,有d學得慢,下一堂已經唔記得,而跟到嘅,又溫故知新,有全班學習嘅時間,又有個人時間,老師照顧到學習差異

恐龍家

小曳人 發表於 19-8-20 14:08
我細仔學習能力一般,K2開始跟Jolly,到今年升小四,K2-K3學phonics,之後就grammar and writing

至於唔同 ...

係jolly Kingdom 學到小四?覺得教得好唔好呀?因為我阿仔都由 K1 下學期開始學phonics, 就嚟學完,都諗緊繼唔繼續學Grammar and writing (emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

kkgai 發表於 19-8-21 20:13
係jolly Kingdom 學到小四?覺得教得好唔好呀?因為我阿仔都由 K1 下學期開始學phonics, 就嚟學完,都諗緊 ...
讀津小,英文默書溫習時間遠遠比中文少,基本英文文法學得快過學校教少少睇到storeys treehouse 系列,去全英文溝通嘅camp,唔怕講

其實我覺得學校NET得一個,想keep住有人同佢英語溝通,呢位老師係K2開始教佢,小朋友有親切感,好鍾意去上英文班
恐龍家

小曳人 發表於 19-8-22 07:25
讀津小,英文默書溫習時間遠遠比中文少,基本英文文法學得快過學校教少少睇到storeys treehouse 系列,去全 ...

我囡囡差不多學完phonics, 我見jolly有個course叫reading lamp, 你小朋友有上過嗎?我聽講小學中英文閱讀理解最難,小朋友快升小一,考慮緊上唔上reading lamp

醒目開學勳章 貢獻勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 07:54
我囡囡差不多學完phonics, 我見jolly有個course叫reading lamp, 你小朋友有上過嗎?我聽講小學中英文閱讀 ...
無上過呀,但應該可以試堂

恐龍家

小曳人 發表於 19-8-20 14:08

至於唔同 ...

請問jolly 嘅gramma and writing 好嗎
同creative writing 那一個比較好
謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

Beauty222 發表於 19-8-29 15:35
請問jolly 嘅gramma and writing 好嗎
同creative writing 那一個比較好
謝謝

我只可以講:好睇你需要!
creative writing 唔係好執grammar ,主要係教作文,玩創意
但grammar and writing 就係教basic野,一步步咁上,再加d writing 野,e.g. 跟例句作文

我大仔係老早已經有強大生字庫,閱讀能力無問題,理解能力強,但就係作文唔知點解會大腦便秘,成鬼日喊,佢小二已經上creative writing,的確幫到佢大腦便秘嘅問題 (其實當初係為方便接送,細仔當時K2,開始上phonics)

但到細仔時,我地要求上writing,係被reject,叫先上grammar and writing打好底先!到今年暑假,老師先話佢可以去creative writing 試堂,應該對佢嘅低自信問題有幫助 (個老師係由K2已經跟佢.... 所以好了解細仔)

我本身係無做research,中咗上去做評估,見人報我又報試下嘅,目的係有個人keep住同佢地講英文,收獲係細仔雖然資質一般,响學校英文都唔駛點跟,都攞到中上成績 ,而學校英文上平係算高嘅,所以,我估咁應該算好掛,不過Jolly唔係好補習社feel,佢唔會理你學校課程,佢有自己嘅課程教,所以... 未必好快見到成效 (成績明顯改善)
恐龍家

小曳人 發表於 19-8-29 16:24
creative writing 唔係好執grammar ,主要係教作文,玩創意
但grammar and writ ...

感謝你詳細的回覆

想問jolly kingdom 係咪全 net teacher?

你小朋友係邊間Jolly上creative writing班呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

思澄爸爸 發表於 19-10-22 19:33
你小朋友係邊間Jolly上creative writing班呢?
沙田
恐龍家

其實creating writing 是教d乜嘅呢?

HL1024 發表於 19-8-19 18:32
如題。
佢哋職員話學拼音有埋新加坡reading書一齊教,聽起上嚟好似幾好。但係最大問題係佢哋同一班有唔同le ...
你女女幾大?
rwi n jolly 都是synthetic phonics,應該沒問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 19-10-23 08:30
其實creating writing 是教d乜嘅呢?
佢地個班叫5 fingers,會教作文5個元素,類似 when, why, who, what, how ,但唔係exactly
每堂有個主題,我好記得有一次係咁 .. 要作love letter 俾佢!
同學們會先討論,點形容佢,用d咩形容詞,之後各自寫,老師改

恐龍家

小曳人 發表於 19-10-23 09:39
佢地個班叫5 fingers,會教作文5個元素,類似 when, why, who, what, how ,但唔係exactly
每堂有個主題, ...
thx.  聽落其實都是正規教法,或許互動性高一些,在校內應該較單向

MrBeast 發表於 19-10-23 13:12
thx.  聽落其實都是正規教法,或許互動性高一些,在校內應該較單向

我女寫果d creative writing, 真係自己諗埋題目, 因為佢太creative, 有時甚至無厘頭 (呢個反而要老師調整番佢)。老師多數只係用字方面幫下手, 個storyline自己諗哂。亦冇follow who when where why呢d rules...

Elenalan 發表於 19-10-23 13:29
我女寫果d creative writing, 真係自己諗埋題目, 因為佢太creative, 有時甚至無厘頭 (呢個反而要老師調整 ...
又唔係話4w1h 有問題,只是好奇如何creative法。個人愚見,讀傳統小學作文訓練要在creativity 和框框中取得平衡,離題失好多分。

MrBeast 發表於 19-10-23 13:49
又唔係話4w1h 有問題,只是好奇如何creative法。個人愚見,讀傳統小學作文訓練要在creativity 和框框中取得 ...

我俾呀女去學writing, 純粹滿足佢興趣。學校嘅教法就交番俾學校我自己都冇眼睇,普通津校果種港式英文教學真係睇見都滴汗。但我同意要為考試分數妥協,經常提醒小朋友要認清考試規則唔係自己想點就點。

HL1024 發表於 19-8-19 18:32
如題。
佢哋職員話學拼音有埋新加坡reading書一齊教,聽起上嚟好似幾好。但係最大問題係佢哋同一班有唔同le ...

我仔K1時(讀學卷Kg), 我自己教他Letterland基本嘢,到K2尾K3我上網訂了套RWI One to One Phonics tutoring kit,自己求其教曬啲音,到他P1, 由Net teacher再執番少少,不是成套用曬。覺得英默從來不是問題。到他小二轉了一間程度深少少的一缐津小,英默範圍比較多,尤其測丶考的大默書,發覺一個現象,我仔平日默書同大默,不用點溫(看一次或沒有溫)已9成幾或全部串到,慳了不少溫英默時間,phonics非常有用。
建議:Letterland在N班或K1用(合年幼小孩)而Jolly phonics (也較有趣)or RWI則合大少少的小朋友。

‹ 上一主題|下一主題