用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
樓主: anitelab
go

英國留學,你問我答(2)  

kct18 發表於 19-8-27 08:54
我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE ...
完全冇考GCSE/iGCSE,一樣可以有好大學offer

LLLT 發表於 19-8-27 13:09
英國大學不太淸楚所以海外中學的情況。

如果沒有IGCSE ,大學很難只用學生的Pupil report 和Predicted Gra ...
唔係好同意,冇IGCSE/GCSE一樣可以有好offer。唔放心可以喺year 12考AS證明自己實力

認識朋友在香港讀DSE到中四,然後去英國讀Sixth Form. 因為課程不是100%相同,所以用了一個暑假補習。如果有心去讀Sixth Form, 早點凖備是件好事。自修考IGCSE 是其中一種方法。

最近忙緊搞VISA,稍後再跟進大家既問題~
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

LOKITLING 發表於 19-8-26 21:31
你好! 我個囡4年後想讀Durham 嘅History,請問佢出年升F.4應該報咩科考DSE可增加機會入讀,另外IELTS要考幾 ...

唔同科唔同要求,一般 overall 6.5,分卷6以上
DSE建議報Econ同埋History,理論上呢兩科比較有關聯,雖然香港Econ唔係寫好多文,但係讀既模式相信比較接近History,中國歷史個人覺得冇咁重要,始終係用中文讀,DSE同大學History我兩樣都唔係專家,唔敢俾太多意見。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

Ving 發表於 19-8-27 00:32
Hi,

My son want to study in England from Form 3 next year, what would be the usual school fee and a ...
中學唔係好記得,但係我記得分別可以好大
大學每年淨學費就由200k到300k不等 (HKD),睇科目,一般要做lab既科目會比較貴,例如LSE一般收19K GBP,但係G5 engineering就可以收到 27K GBP 左右,生活費好睇地區同埋生活習慣,例如住倫敦每週租金 可以由 150-600 GBP 不等

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-27 08:54
我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE ...

想當年AA好似推薦我考IGCSE,哈哈哈
有信心考A或以上其實考吓冇壞,如果冇就無謂倒自己米
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-27 08:41
你指IGCSE 考C?
冇記錯一般(I)GCSE考B或以上都唔使考IELTS,只限First language,EAL唔計
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

evayanyan 發表於 19-8-23 17:45
謝謝回覆,請問學校會根據什麼去決定讓學生選擇english aa first language?
各處鄉村各處例,好難答你,最簡單就係email問學校department head
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-27 09:24
什麼是那個級別的大學?你指Oxbridge?

香港人空降英國考GCE報大學係唔需要GCSE,絕對不構成一個缺點。絕對適用於高level大學,包括oxbridge。排名後啲既大學唔好意思...冇報過唔咁講,但係根據經驗 Cambridge, G5 to Bristol, Glasgow (No offence 但係呢間算係朋友之間報過排名最低既大學..)冇GCSE係冇咩影響,最多佢會要學校寫封信解釋翻
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-8-27 19:28
冇記錯一般(I)GCSE考B或以上都唔使考IELTS,只限First language,EAL唔計

我會話一般GCSE 1st Lang  B 或以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接受IGCSE 2nd Lang.。

cow 發表於 19-8-27 19:52
我會話一般GCSE 1st Lang  B 以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接 ...
英國公開考試分拆得太多考法,每間大學都會對各個考試,board有唔同既valuation,所以最好睇翻大學網站或者open day問清楚,一般有寫
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

db7mu23 發表於 19-8-27 09:45
阿仔剛剛考完
要花多時間
多嘢寫

唔好意思,有嘢想問
多嘢寫係米要英文好叻先得?
Gcse冇讀過,AL會唔會好難pick up?
多唔多嘢背同讀架?
香港人通常攞咩grade?

anitelab 發表於 19-8-27 19:49
香港人空降英國考GCE報大學係唔需要GCSE,絕對不構成一個缺點。絕對適用於高level大學,包括oxbridge。排 ...

就是有人話Oxford 會看GCSE成績,你肯定不會看?

cow 發表於 19-8-27 19:52
我會話一般GCSE 1st Lang  B 以上唔使考IELTS。IGCSE 認受低啲,有啲U唔接受IGCSE 1st Lang。不過有啲又接 ...

甘你要看看這個真實個案,有人GCSE英文 1st Lang 拿A,但IELTS 其中一個項目不達標,反覆問過大學是沒有問題,也提供了Offer.
但在考完GCE後,大學要求他IELTS要達標,說要在英國或國際學校讀了五年,才可免IELTS. 於是立即在暑假報考了兩次IELTS, 好在最終都達標

yiphalook 發表於 19-8-27 13:22
唔係好同意,冇IGCSE/GCSE一樣可以有好offer。唔放心可以喺year 12考AS證明自己實力
...

有時不是你想考便可,有些學校是不贊成去考AS,說會影響你的學業。
同意的是沒有考GCSE / AS , 也可找到不錯的大學。

回覆 kls12 的帖子

Oxford 唔睇IGCSE.  這是一個經常被提問的問題,admission officer在不同open day/ forum 都提及GCSE 成績跟本不重要。
Oxford 比Cambridge更强調只以自己入學試成績作首輪面試篩選。每一年每一科都有公佈當年入學試以何基準作為獲得面試機會門檻。有心報考Oxford,用暑假時間挑戰和準備Oxbridge 入學試,比糾結在GCSE程度成績展現更有意思

Oxbridge入學考試係咪比Alevel更難?請問可以介紹多些嗎?

喧嘩 發表於 19-8-27 23:59

唔好意思,有嘢想問

仔答:

英文普通程度,己經足夠 !

GCSE 我仔亦冇讀過心理學,絕對不會有問題 !

超多嘢讀和背 !

全級得我仔選修,超越合格!

仔補充 :理解課文、分析、舉例子,用簡單、清楚和流暢英文作答 !

真係花好多時間溫書,通常淨係溫心理學,經常用上10小時來溫書 !

kls12 發表於 19-8-28 00:15
就是有人話Oxford 會看GCSE成績,你肯定不會看?

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/courses/admission-requirements/uk-qualifications?wssl=1

GCSEs will be taken in to account when we consider your application but they are just one aspect that we look at. GCSE results will be considered alongside your personal statement, academic reference, predicted grades and performance in any written work or written test required for your course. If you are shortlisted, your performance in interviews will also be taken into account.

Higher grades at GCSE can help to make your application more competitive, and successful applicants typically have a high proportion of A and A* grades or 7,8 and 9 grades. However, we do look at GCSE grades in context. Where possible, tutors will be made aware of the overall GCSE performance of the school or college where you studied. They will also have information on how you have performed compared with other Oxford applicants at similar schools.

......