用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
樓主: anitelab
go

英國留學,你問我答(2)  

英子 發表於 19-8-23 23:57
初初係辛苦,但之後佢仲意左英國文學,最終英國文學有8。

恭喜 !

db7mu23 發表於 19-8-23 23:14
好似唔可以考first language 英文 !
我見過有同學考過,所以未必唔得既
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

anitelab 發表於 19-8-25 11:50
我見過有同學考過,所以未必唔得既

收到 !

db7mu23 發表於 19-8-23 23:14
好似唔可以考first language 英文 !
同事仔從year 10開始讀,都係考first language英文

yiphalook 發表於 19-8-25 19:31
同事仔從year 10開始讀,都係考first language英文

你好! 我個囡4年後想讀Durham 嘅History,請問佢出年升F.4應該報咩科考DSE可增加機會入讀,另外IELTS要考幾多分?

回覆 LOKITLING 的帖子

History必修,中史我估有幫助。IELTS 6.5 細分 6.0

Hi,

My son want to study in England from Form 3 next year, what would be the usual school fee and also other expenses? If for the University, usually how much each year. As I am new, sorry for asking so many questions. Thx

anitelab 發表於 19-8-23 15:14
我自己唔係GCSE出身,唔敢亂答如果文科ok我會建議考first language英文,第日報大學有用,可以免考ielts
另 ...

你指IGCSE 考C?

我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE,大家點睇?

anitelab 發表於 19-8-22 16:20
"Hi I would like to ask for secondary school (boarding) in UK, which ranking would you recommend ? I ...

樓主係咪sixth form 先去uk?
點去衡量可以報top 50, or top 100的學校?

kct18 發表於 19-8-27 08:54
我去過AA的briefing,我問學校admission head,我問要唔要在香港考IGCSE 先去讀Sixth form,佢叫我唔好考IGCSE ...

甘要看你大學想讀甚麼?和讀那個級別的大學?小女都沒有考GCSE,我覺得在選大學沒有多大的影響。但聽聞有些大學是要看GCSE成績的。

有無朋友在AL揀psychology?是否很難讀?

kls12 發表於 19-8-27 09:10
甘要看你大學想讀甚麼?和讀那個級別的大學?小女都沒有考GCSE,我覺得在選大學沒有多大的影響。但聽聞有些 ...

什麼是那個級別的大學?你指Oxbridge?

kct18 發表於 19-8-27 09:23
有無朋友在AL揀psychology?是否很難讀?

阿仔剛剛考完
要花多時間
多嘢寫
好多理論
回到香港,成日對我哋講心理學理論
好煩,又唔話得佢!

仔考AQA
Advanced 7182
成績超越合格 !
有心機,一定得 !

kct18 發表於 19-8-27 09:24
什麼是那個級別的大學?你指Oxbridge?

當然是較top的學校,由於只是在這裡聽到的,不能證實。

db7mu23 發表於 19-8-27 09:45
阿仔剛剛考完
要花多時間
多嘢寫

唔好意思,什麼是AQA
Advanced 7182?

kct18 發表於 19-8-27 10:33
唔好意思,什麼是AQA
Advanced 7182?

我估
AQA = 考試局
Advanced = 程度
7182 = 考科編號

英國大學不太淸楚所以海外中學的情況。

如果沒有IGCSE ,大學很難只用學生的Pupil report 和Predicted Grade比Offer。

如果有IGCSE result,就可以根據這成绩了解學生能力。
所以,我覺得有是好過無。