用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
樓主: anitelab
go

英國留學,你問我答(2)   [複製鏈接]

anitelab 發表於 19-8-21 22:12
分享個趣聞..其實LSE都幾睇唔起KCL既學生,仲成日整啲meme嚟恥笑佢地
https://www.facebook.com/3757374891 ...

唔覺有趣,令入反感就真

LSE undergraduate 課程總數只有約40個, 讀政治經濟學科的學生憑什麼恥笑其他有開辦各類型, 例如Medicine, Dentistry, Neuroscience, Pharmacology....學科的大學及學生

難道入到Oxbridge的學生也要恥笑其他英國大學的

學生!

我認為不是LSE 或是那一間大學問題, 是個別學生的

人品,質素問題, 不值一哂

hongkeikei 發表於 19-8-22 04:15
唔覺有趣,令入反感就真

算係英國個生態,不過老實講,入到cambrdge既都唔會選擇LSE,入到LSE既都唔會選擇KCL,係難聽,不過呢個事實都係無可否認既~只係露骨啲講出嚟咁解。

(頭盔:本人非LSE或KCL學生....曲線自爆緊自己讀邊間)
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

大家問吓我中學問題啦,我會清楚啲
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

"Hi I would like to ask for secondary school (boarding) in UK, which ranking would you recommend ? I've heard of the one by Financial times but it has been deleted for unknown reason. Thanks."

小編自己學校都榜上有名,但係排名不高。其實唔需要太依靠排名去決定學校,首先呢啲野好主觀,同埋個人覺得更重要係睇boarding community入面讀書同埋文化。自己學校AL其實考得唔好,但係boarding 成績係相當好,所以要同學校了解吓,最好做school tour睇吓環境。

就算A*/A比例高其實唔代表啲咩,讀書睇自己多過睇其他人。去到外國如果無法自律,冇家長管,老師又寬鬆既話都係唔會考得好,但係boarding 讀書風氣的確有影響,始終日見夜見,遇到有心讀書既朋友會好有幫助。呢啲數字野同睇百家樂攤路紙基本上係一樣,睇咗舒服啲,但係其實冇咩實質意義。

如果學校成績太好都未必係好事,子女本身讀書能力弱既話有機會因為精英主義而被老師放棄,或者跟得比較辛苦,所以要留意學校政策,例如有冇academic clinic,一個禮拜翻五日定六日堂,A-level建議科目數量(由3-6我都聽過)等等

當然如果ranking低到出埋個表外面係要擔心吓,因為嗰啲學校風氣同紀錄可能都有問題,咁歧視/欺凌既機會都會比較大。所以我覺得喺個表入面既學校基本上都冇咩問題。

按:關於其實都有其他source
https://www.best-schools.co.uk/…/top-100-schools-by-a-level/
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

HI 本人兒子 9 月份讀 Sixth Form, 他修讀 Math, History and Geog.

他 IGCSE - Maths (A), History and Geog (A*) .. 他想改修 Econ 代替 Math ... ( 他大學想 讀 Law or Geog ) .. A level Math or Econ那一科易讀些?謝謝你!

————————————————————
首先要注意係邊個exam board,詳情請與學校department跟進。Maths 難度及範圍不一,Econ個人覺得考法分別都幾大,例如OCR會側重寫文。

IGCSE 數學其實已經好簡單,GCE數係另一個世界,尤其係year 2部分,所以如果得A我會有小小擔心,自己IGCSE Maths Higher Tier 幾乎滿分,但GCE數考A

如果選Econ就要睇你本身讀緊GCSE定係HKDSE,如果HKDSE讀開Econ,而基礎打得好基本上year1好得閒,咁就可以專心操卷或者備課,但係要留意英語水平。如果寫文差既可以考得好差,哪怕你知識冇問題。

選擇數學靈活性比較大,所謂GCE Econ其實大學頭幾個月會教曬唔算難跟,但係Maths就難講,同埋大學向來覺得Maths比Econ重要,所以Maths喺報大學嚟講會著數啲,尤其係對自己大學路向未係好清晰既同學。

另外如果報Law一般會要求至少一粒星,所以報Maths變數會細啲,但係就睇閣下能力,始終如果 Econ Hist Geog三科寫文科風險比較高,炒既機會比較大。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-8-22 16:03
算係英國個生態,不過老實講,入到cambrdge既都唔會選擇LSE,入到LSE既都唔會選擇KCL,係難聽,不過呢個事 ...

完全唔係關乎事實和難聽問題,唔通想讀醫藥理科生嗰啲會揀LSE咩。
我世姪女、認識朋友兒女有Oxford 讀醫、UCL Psychology 、LSE Economics (今年畢業),未見過有那些寸寸貢的。
其實重點想講,無論讀邊間學校都唔好井底之蛙咁覺得自己係勁過人。

anitelab 發表於 19-8-19 14:28
冇錯,報中學既時候可以問清楚,每間都唔同,AQA, WJEC, OCR, Edexcel等等都係exam board,考試範圍,考卷 ...

不太熟各大考試board,請問邊d屬於難的board?謝謝

回覆 anitelab 的帖子

如果真係入到D學校唔好的話,又讀到upper sixth, 你覺得點算?

anitelab 發表於 19-8-22 16:05
大家問吓我中學問題啦,我會清楚啲

女女打算明年會去讀year 10(依家揾緊學校),但她理科並不強,請問她較適合讀邊幾科?謝謝

evayanyan 發表於 19-8-23 11:48
女女打算明年會去讀year 10(依家揾緊學校),但她理科並不強,請問她較適合讀邊幾科?謝謝
...

English
Mathematics
Physics
Chemistry
Biology

以上5科是必修科 !

jamhappybobo 發表於 19-8-22 19:40
不太熟各大考試board,請問邊d屬於難的board?謝謝
唔咁亂答,要睇科目,但係唔好按舊資料搵,因為近年alevel reform之後難度有重新洗牌
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

jj100c 發表於 19-8-23 07:42

如果真係入到D學校唔好的話,又讀到upper sixth, 你覺得點算? ...
真係冇咩所謂,有朋友入過學校連further maths都唔開班,但係自己制定好溫書進度最後入到cambridge。其實讀書最後都係靠自己,所以最重要係有清晰既目標。
另外唔清楚咩叫唔好。校風,成績?如果成績都係嗰句,人地考得好唔代表你會考得好,人地考得差都唔代表你會考得差,有鬥心,掌握到讀書既方法就會考得好。假如學校考試或者老師太廢,建議喺香港搵補習老師試堂,或者做份past paper交出去就知道自己距離目標幾遠,有幾多功夫要做

題外話,如果想搵人改Econ卷可以搵我,唔收錢純粹為興趣
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

db7mu23 發表於 19-8-23 14:46
English
Mathematics
Physics
我自己唔係GCSE出身,唔敢亂答如果文科ok我會建議考first language英文,第日報大學有用,可以免考ielts
另外可以睇吓心儀大學既preferred subject,收窄範圍
最後如果嗰科冇信心考C以上建議唔好報,對報大學有負面影響
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

謝謝你回覆,做past paper 比人改嘅方法都幾好,可以知道自己水準去到邊。

一般學校希望學生讀GCSE選擇多元化(包括1-2語文,2-3理科,2-3文商和其他e.g.Drams,Art..).。如果理科弱,可考慮讀大校(year 10 多過 120 人),因為會有較多選擇(二十至三十科)。但是也要考慮英文能力。如果英文能力好,可以考慮History, Politic, Psychology...如果英文較弱,可以考Grog, ICT, Design...

因為各校subjects combination 不同,所以最好問淸楚有關的offering 才報名

anitelab 發表於 19-8-23 15:14
我自己唔係GCSE出身,唔敢亂答如果文科ok我會建議考first language英文,第日報大學有用,可以免考ielts
另 ...

謝謝回覆,請問學校會根據什麼去決定讓學生選擇english aa first language?

anitelab 發表於 19-8-23 15:14
另 ...

好似唔可以考first language 英文 !

db7mu23 發表於 19-8-23 23:14
好似唔可以考first language 英文 !
我仔之前間學校只可以考 first language 英文,及一定要考英國文學,因為佢哋國際學生每班得一兩個,所以冇得揀。
EIKO

英子 發表於 19-8-23 23:42
我仔之前間學校只可以考 first language 英文,及一定要考英國文學,因為佢哋國際學生每班得一兩個,所以冇 ...

難考好多 !

db7mu23 發表於 19-8-23 23:51
難考好多 !
初初係辛苦,但之後佢仲意左英國文學,最終英國文學有8。
EIKO
‹ 上一主題|下一主題