用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
go

英國留學,你問我答(2)   [複製鏈接]

過完八月十五,相信好多家長都放下心頭大石,樓主我都安全過關,歡迎各位繼續問問題而家由於冇利益衝突,可以答多啲報大學問題
如果比較複雜,或者唔想開名既可以善用PM功能
如果問2019年clearing或者放榜情況既我會儘量答咗先
學業問題可以問,但小弟唔算出眾,大約3A*/A

有需要例如私人想問問PS意見都可以PM問

問問題之前可以參考被版主和諧咗既上一個post - 英國Sixth Form 留學兩年,你問我答https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3763245

32    0    0    0
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

關於數學boundary呢單真係要講吓,出面吹風係咁話Edexcel今年boundary好低,其實OCR跌得仲厲害,A由197跌到161,mechanics 49分已經有A,全科跌足足36分 , Edexcel係184跌到165,先19分。

個人分析覺得係因為今年正式reform,強制所有人都要考新制,所以進一步拉低條curve,所以可以預計頭幾年都會比較低分,直到英國大部分考生適應兩年知識,一口氣考曬既考試模式先會有改進。當然考試局可能會繼續調整程度,所以下屆數學卷難度都係比較難推測。

小弟之前提過自己考OCR,今次mechanics有一版開天窗全科都有solid A,其實真係難咗。個人心得建議多操舊C3/4會繼續考既題目,務求卷一拉高分啲,咁會比較安全。另外要搵多啲proof既題型去試,因為呢啲題目都比較難估計。最後,一定要熟悉點用部超級計數機呀!!!

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

關於入大學
照舊啦,為免自爆我唔會答入邊間,總之喺QS全球排名第一頁。如果大家想問accommodation同CAS我只知道我,同埋身邊同學都未收到confirmation同CAS,另外VISA俾咗錢搵人搞,所以細節我都唔係好熟。但提提大家儘量搞BRP時選擇去大學攞,如果唔係會排好耐。
另外戴個頭盔,關於入大學既野我都係新手,問中學野我會比較幫到手
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

回覆樓主:

Deleted

anitelab 發表於 19-8-18 16:25
關於數學boundary呢單真係要講吓,出面吹風係咁話Edexcel今年boundary好低,其實OCR跌得仲厲害,A由197跌到 ...

什麼是ICR?

kct18 發表於 19-8-18 22:31
什麼是ICR?

佢講緊OCR(OCR exam board), 幾個exam board其中之一個。

讀Pure Economics, 最好是有A Level Further Math. 因為課程是Maths driven.

如果只讀A level Math, 可以考慮讀Econ & Management 或 PPE.

有冇Edexcel 及OCR maths A* boundary 比較?

kct18 發表於 19-8-18 22:27
如果想大學讀Economics,係咪一定要讀further math,如只讀math,可以嗎?
呢個問題值得講冇further math千萬 千萬 千萬唔好報 economics!!!
英國econ雖然報course可以調整,但主要讀數多,尤其係LSE,如果冇FM對admission極度不利。
點解咁講?有英國local朋友gcse 10A*, predict 3A* (Physics, Maths, Econ),報cambridge, LSE, st Andrew, Durham, Nottingham, 結果只有durham俾offer,所以冇數底唔該唔好報econ呀,考慮比較冷門既program例如econ and 其他配搭嗰啲就勝算會高啲。

事實上英國Econ係數一數二非專業而多人報既科,所以唔好掉以輕心
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

TTEE1819 發表於 19-8-18 23:35
佢講緊OCR(OCR exam board), 幾個exam board其中之一個。
冇錯,報中學既時候可以問清楚,每間都唔同,AQA, WJEC, OCR, Edexcel等等都係exam board,考試範圍,考卷內容,評卷準則都大有不同。數學仲會細分多幾個board,難度不一,所以報學校要留意翻,可以既話最好避考難既board
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

LLLT 發表於 19-8-18 23:44
讀Pure Economics, 最好是有A Level Further Math. 因為課程是Maths driven.

如果只讀A level Math, 可以 ...
PPE喺英國都算神科,都幾難入架
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

jj100c 發表於 19-8-19 07:06
有冇Edexcel 及OCR maths A* boundary 比較?
考試局官網已經提供
題外話,每年boundary會提早流出,準確度100%,一般最熱門既Edexcel會由大陸國際學校首先流出。其他board例如OCR WJEC就要等英國本土流出,一般等多7-12小時就會有。大家多多少少可以對放榜有啲預備,尤其理科。今年最保密成功應該算係AQA,據我所知冇提早流出。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

另外唔知有冇人想要ECON書,有本唔錯既study guide同埋自己做既notes,同埋今年近滿分試卷,可以英國本地速遞,inbox我就可以,不過我自己都未買翻份卷

利申:OCR ECON A*,高過boundary 20分左右,大部分卷接近滿分
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

對呀!PPE是幾神。Pure Econ 一樣難入。

回覆 anitelab 的帖子

當然Economics + xxx 係易d,但無FM一樣有人有好offer.認識今年考生,有UCL, Warwick同KCL Economics offer, A level無讀FM, 無讀 Econ.

KCL Economics只開左兩年,因為未有畢業生,大家要想清楚先好選呢間的Economics.

Economics在英國係神科,在香港就唔清楚。

PPE,真係好講興趣,唔少人到year 2會drop 一個P, 變左PE,甚至轉Economics.讀PPE,最好A level有History

wloi 發表於 19-8-19 17:04
回覆 anitelab 的帖子

當然Economics + xxx 係易d,但無FM一樣有人有好offer.認識今年考生,有UCL, Warwick ...
咁當然一個個案好難代表曬admission既準則既,都有可能係PS寫得差,因為economics應該冇interview。GCE Econ就唔係太重要,其實頭幾個月都要將全部野讀曬。

個人意見 Econ選擇
Cambridge > LSE = Warwick > UCL > ... > KCL
喺倫敦學生既眼中,KCL都係俾人睇低一線
就好似LSE同UCL econ既關係咁,大家condition收分一樣,有得選擇一定係LSE
Oxford 唔算,因為冇pure econ
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

回覆樓主:

想問Lancaster在UK的聲譽如何?

anitelab 發表於 19-8-19 19:16
咁當然一個個案好難代表曬admission既準則既,都有可能係PS寫得差,因為economics應該冇interview。GCE Eco ...
LSE同Warwick, 我一定揀LSE。

Lancaster 比較多中國學生,當地人會考慮這個情況。

monicacjx 發表於 19-8-19 21:36
想問Lancaster在UK的聲譽如何?
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
‹ 上一主題|下一主題