用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學,你問我答(2)
樓主: anitelab
go

英國留學,你問我答(2)  

cow 發表於 19-8-19 21:43
LSE同Warwick, 我一定揀LSE。
呢個就真係比較難決定,雖然我都會選LSE,但係根據多位朋友,師兄師姐經驗,Warwick Econ出嚟搵工絕對唔比LSE Econ差
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

anitelab 發表於 19-8-20 20:54
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮 ...

我見佢商科比較厲害

LSE 比 Warwick 難有offer。

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭一年讀得很吃力。所以,要考慮清楚才報讀(無論什麼排名)。

請問如果在香港沒有讀M1 M2,Sixth form先揀math,又會唔會好吃力?
再者,如上面提過,如果唔揀further math,想入Cambridge LSE Econ機會又低,咁有什麼econ related 科可以揀?

如果揀商科的話,那些科和大學比較出名?

LLLT 發表於 19-8-20 22:33

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭 ...
Warwick Econ 無M1/M2 都收?

anitelab 發表於 19-8-20 20:54
普普通通啦,唔計medicine,基本上我學校既同學都唔會擺落UCAS,clearing先會考慮 ...

請問 Lancaster vs Durham 呢? 那間比較好?  thanks
a :hammer: :yawn:

kct18 發表於 19-8-21 00:53
請問如果在香港沒有讀M1 M2,Sixth form先揀math,又會唔會好吃力?
再者,如上面提過,如果唔揀further math ...

Maths 唔吃力,further maths 就好吃力,further maths 都唔易讀(我囡囡响HK 有讀M2) ,都覺得吃力。
其實係一家四口子

回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。

Durham 在英國人眼中是很好的大學,Lancaster 就比較弱。

LLLT 發表於 19-8-21 07:06
回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。 ...
Warwick Econ 要 AL Maths, 無M1/M2 應該達唔到收生要求.  

我朋友的女兒是讀 HK DSE 。她的同學大部分都有讀A Level Further Math,所以就吃虧在這方便。

香港學校數底一般都係強,朋友女兒升中三時可能一時失手,學校唔比讀A Math,中四之後去讀一百強內寄宿學校,先讀FM,A Level攞A*,秘訣在操卷,而且讀FM七,八成係黃皮膚,大家互相照應。另外十二班可以報四至五科,真係唔掂大考前drop科,唔影響PG,然後報大學睇餸食飯。

LLLT 發表於 19-8-20 22:33

認識一個學生( DSE Math 5* )在 Warwick讀Econ 。可能因為無讀 M1 和 M2, 頭 ...
絕對係,LSEacceptance rate仲低過oxbridge。
HKDSE數學去英國讀大學一定係辛苦啲。冇計,syllabus寫得差,中學畢業連基本calculus都冇教,多謝教育局。
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

kct18 發表於 19-8-21 00:53
再者,如上面提過,如果唔揀further math ...
再者,如上面提過,如果唔揀further math,想入Cambridge LSE Econ機會又低,咁有什麼econ related 科可以揀?
Econ and PhilEcon and Econ History
Econ and ___
Econ History
Management

基本上你睇LSE提供既課程大概就知道有咩可以報,而呢啲課程開到offer既機會會比較高

過來人表示冇問題,有心讀A*都唔係唔得,但係都要睇board,建議到英國前先考GCSE FM做心理準備

餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

weiwei 發表於 19-8-21 05:56
請問 Lancaster vs Durham 呢? 那間比較好?  thanks
一定係durham好,lancaster差好遠
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

monicacjx 發表於 19-8-20 21:32
我見佢商科比較厲害
商科大把學校好過佢,Oxbridge LSE UCL KCL Warwick Durham 我相信都好過佢,個人覺得如果實力高過AAB,UCAS根本連填都唔會填Lancaster
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

anitelab 發表於 19-8-21 22:03
商科大把學校好過佢,Oxbridge LSE UCL KCL Warwick Durham 我相信都好過佢,個人覺得如果實力高過AAB,UCA ...

明白 我見佢d排名升得好勁

LLLT 發表於 19-8-21 07:06
回覆 cow 的帖子

對。其實,Warwick 收生要求下太高。但是,有些科目很難讀得好。 ...
例如EconCambridge A*A*A
LSE A*AA + Pass in Further Maths
UCL A*AA
Warwick A*AA
Durham A*AA
St Andrew AAA

擺firm又嫌佢個名唔夠上面響,擺insurance condition又嫌佢grade高,所以兩面不是人,好麻煩
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246

分享個趣聞..其實LSE都幾睇唔起KCL既學生,仲成日整啲meme嚟恥笑佢地
https://www.facebook.com/3757374 ... ?type=3&theater
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246