用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 點算好
go

點算好 [複製鏈接]

4    0    0    0

在這裡搜尋國際學校, IS 題先,慢慢睇唔同topic 關於國際學校...先可以明白你先生講什麼唔適合...而家最大topic 係你同你先生有冇共識...錢只係其中一個因素..好似唯靈講...有好多人有4百萬都冇辦法培養好自己既小朋友...

我小朋友本身讀傳統幼稚園,幸運地k2時考到屋企附近嘅國際學校
岩岩Y1開學
所以冇讀國際學校k都唔一定入唔到Y1
同老公慢慢傾下啦,我覺得仲有時間,有心亦可以轉

回覆樓主:

經濟負担、適唔適合小朋友、值唔值得花呢個錢、兩夫妻的共識等,都必須要你自己想清楚,和老公傾好,有過一個思考過程,你將來先唔會後悔,亦唔會人地講兩句你就輾轉反側。

呢樣嘢外人幫唔到你。

回覆樓主:

我屋企同你類似, 我係外國讀完書返,我老公就傳統本地學校,我哋個女都係讀咗York N 班,今年轉咗ESF K1.最初我老公都係想佢讀傳統學校有返啲紀律,但係慢慢我哋觀察到個女其實唔適合本地填鴨式教育。佢鍾意自由活動,自己探索,用佢自己嘅方法去搵出答案同解決問題。 你留意下你自己小朋友嘅性格係點先啦。

JJ_mami 發表於 19-8-18 22:34
回覆 meimeimandy 的帖子

介意講邊間嗎?最近我地屋企就係哈羅,我仔9月出世,我地了解過今年都不能考K, ...

ESF
我明白係十分難決擇
老實講,我初初收到offer時都好struggle
你小朋友仲細,可以觀察下,再同老公傾下

建議抽時間到心儀學校觀察了解(除school tour外,上課前或下課後)...了解下D學生,如小學,外表,說話...加深了解

JJ_mami 發表於 19-8-18 01:08
小朋友準備考K,非常1516 考本地定國際,老公係外國讀書回來覺得本地課程唔適合小朋友長遠學習 ⋯我又覺得 ...
根據你的說法:
老公覺得本土課程不合適。
老婆覺得係長期負擔。

某程度上你係同意國際學校的教學方法,但唔同意價錢,對嗎?

其實已經有Answer

JJ_mami 發表於 19-8-19 00:44
回覆 Nbs 的帖子

ESF係咪K要跟地區?無讀佢地既playgroup 係咪有機會面試機會都無?

我都係第一胎,都係摸索中.
我都擔心太free 會無咗紀律,不過我會喺屋企努力教的。我自己就怕填鴨同強迫會令小朋友無咗學習同求知的興趣,亦怕會打擊小朋友自信心。我女係好active 好多嘢問的,我覺得返學佢成日問老師問題,問點解唔可以咁咁咁,老師會覺得佢煩會鬧佢。。。
你會唔會都諗下D活動D嘅私校? 我嗰陣都有睇下啟思,我有朋友仔女讀緊,唔係好填鴨。

Nbs 發表於 19-8-19 16:21
我都係第一胎,都係摸索中.
我都擔心太free 會無咗紀律,不過我會喺屋企努力教的。我自己就怕填鴨同強迫會 ...

其實好多新派直資私校都唔係填鴨式,都有好多活動,啟發式教學,但功課就一定多過esf。esf初小無功課,但有其它IS初小都有功課。IS或本地都有好多唔同類型學校,真係需要一間間了解,另外本地新派學校都唔易入,esf由k1入輕鬆好多。

回覆 deco99 的帖子

(off-topic) 我唔肯定係咪其他esf都一樣,但sjs y1係有中文同數學工作紙,仲有簡單閱讀報告,不過係冇deadline,冇quality 要求.

ZackMama 發表於 19-8-20 11:56
回覆 deco99 的帖子

(off-topic) 我唔肯定係咪其他esf都一樣,但sjs y1係有中文同數學工作紙,仲有簡單閱 ...

睇校長,有d Esf 係零功課
‹ 上一主題|下一主題