用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年已經塵埃落定. 有無人選擇留一年班, 入直資? ...
go

今年已經塵埃落定. 有無人選擇留一年班, 入直資?

我有E個打算. 始終直資比較好. (一般而言)

不過都係等RESULT. 阿女本來10月出生. 係細B. 留班的話, 就變超大B.

不過老婆唔讚成.

回覆樓主:

除非真係覺得自己仔女追不上,如變咗超大b都冇壞, 通常都比較有自信啲.

我女也是11月中的小B, 也正煩惱這個問題, 如果真的留一年, 你會去試什麼直資/或私校?

我就係咁做。我仔上年派位吾好,又叩吾到心儀小學。所以都即刻報直資一年班,起碼多個選擇。經過一年時間,同面試幾次,7月終於有offer.我都即刻轉校了。黎緊9月再讀多一次一年班。我仔係2012年12月細b

cecilia2330 發表於 19-8-16 13:13
我女也是11月中的小B, 也正煩惱這個問題, 如果真的留一年, 你會去試什麼直資/或私校? ...
想試, 便宜一點的直資

不外乎只有福小, 真道, 陳守仁. 優才.

貴的讀唔起.

優才小一申請已DEADLINE 了, 陳守仁仲有1-2天好似, 你報了沒?
試下先, 試到再考慮, 即使大B都不一定可以入到的, 因為現在出名少少的直資都幾千人報名

回覆 heather1106 的帖子

我記得你, 你最後入了福小, 恭喜您我也是WAITING, 但是後段無望了

其實女兒今年都叩入了陸小, 但不是我最心儀的
我也不知仲好唔好同佢試下其他小一?

cecilia2330 發表於 19-8-16 14:17
回覆 heather1106 的帖子

我記得你, 你最後入了福小, 恭喜您我也是WAITING, 但是後段無望了

咁都記得我講真,我都好感恩入到福小,話晒係最後一棵救命草。其實陸小都不錯,我有朋友兒子都讀緊,佢仲好鐘意上科學堂。我都有報陸小但吾收,如果仲有得報名,我認為可以再試下,試下都冇妨。除非你吾後悔冇去試。

heather1106 發表於 19-8-16 14:22
咁都記得我講真,我都好感恩入到福小,話晒係最後一棵救命草。其實陸小都不錯,我有朋友兒子都讀緊 ...
真道又點睇? 下星期2ND IN.

福小.陸小. 應該無咁快DEADLINE

Why not?
起碼試過,重唔重讀都好,no regret

KIT88KIT 發表於 19-8-16 15:32
真道又點睇? 下星期2ND IN.

真道讀11年(小學5年+中學6年)
高中有提供DSE同IB課程

試左先,最後有咩offer 再決定走唔走!

回覆樓主:

女仔心聲: 其實女仔大左上到中學,見自己比其他同學大一大截,個心會有啲唔舒服。

KIT88KIT 發表於 19-8-16 09:56

我有E個打算. 始終直資比較好. (一般而言)

但如果出年都未必有offer 咁點算

回覆 KIT88KIT 的帖子

方便講,今年有考這些直資小學嗎?

子恩 發表於 19-8-17 17:22
但如果出年都未必有offer 咁點算

咁可以年尾考插班,最worst都係原校照升照讀啫,nothing to lose

回覆樓主

不過係要考慮向小學請假面試既問題,報得多間面試都幾密,小學返少幾日要追功課追進度,又唔知好唔好照直請假⋯

chingchub 發表於 19-8-17 11:41
女仔心聲: 其實女仔大左上到中學,見自己比其他同學大一大截,個心會有啲唔舒服。
...

你也會發現有好多個同你一樣超大B在學校裡!朋友圈應該沒問題!

NNbaby 發表於 19-8-17 19:44
咁可以年尾考插班,最worst都係原校照升照讀啫,nothing to lose

好認同!不要放棄任何機會!no regret!

我們做父母,只能盡力給子女機會!入到什麼學校,都是緣份!入到學校,還要遇到適合的老師,遇到合得來的同學!一切都是他們自己的緣份!