用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 .......
樓主: kiwi2007
go

.......   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 19-8-19 17:44
女校的好處:
1)上堂專心讀書
2)唔洗同男生爭場打波

less cooperative  or free rider 系不分男女的

kiwi2007 發表於 19-8-19 17:44
女校的好處:
1)上堂專心讀書
2)唔洗同男生爭場打波

我讀女校又答下:

1) 專心上堂唔關男女校事, 女校都可以唔專心, 如傾8卦新聞, 8人是非, 發白夢等
2)可能係, 女校少人打波
3)都係嘅, 阿女成日話D男仔開大冷氣凍到死
4)都唔係! 阿女話有D男仔係做慣王子, 一様唔願郁, 粗重野要自己嚟
5)唔多覺, 打尖女校一樣都有, 男女校一樣要守校規
6)阿女話唔會, 好熱會照除外套, 著晒打底衫, 冇野睇
7)無關係, 男仔女仔一樣有free rider

Yanamami    發表於 19-8-20 07:51

而家既女校又唔觉得好齋……学校有男老師,出去補習有男老師男同学,学校会同男校-齐有joint choir, 出边操練运动(如田徑、游水、劍擊……)或樂團亦有男有女,真係齋極有很,我女既同学亦有人拍拖,唔难呀~

我女噚日同我講有朋友同佢-样考完DSE先会出国(LS仔),我第-个反正係有伴,而唔係点解你会識男校既人㗎?

Yanamami 發表於 19-8-20 07:58
而家既女校又唔觉得好齋……学校有男老師,出去補習有男老師男同学,学校会同男校-齐有joint choir, 出边 ...

我2x,30年前讀女校, 班中都有幾個同學拍拖啦! 宜家資訊咁發達仲容易左

以前男仔約女仔要靠打電話, 打電話好危險㗎, 父母接聽要即刻cut線, 宜家一個whatsapp或一個ig已經去完街了, 神不知鬼不覺
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

真係唔明點解 而家仲有人覺得齋校係會識唔到異性或者唔識同異性相處。
咩年代,淨係出去補個習都大把啦。 參加下啲課外活動,制服團隊仲好多互動。
2個女參加童軍, 露營要一齊紮營 紮架, 玩定向夜行,正常社交事在人為者。

簽名被屏蔽

Best  friends: KC, DBS, SSC,SJC, SMCC, MCS,WYK
共事最耐的兩位老細: (1)SMCC, (2)SPCC
結論: If I could choose, I would pick co-edu school.

完。

kiwi2007 發表於 19-8-21 11:03
Best  friends: KC, DBS, SSC,SJC, SMCC, MCS,WYK
結論: If I could ...

早有结論,禁开帖目的係乜呢?各人有各人喜好、經历,其实無乜好討論。

kiwi2007 發表於 19-8-21 11:03
結論: If I could ...

即係co ed 老細對人好D
可能唔關學校事,關自己性格多D。

證明之前網友甚麼來自何中學係唔重要,係錯誤的!

做人上司係要同同事申報既~~~

回覆 Yanamami 的帖子

看看開帖題目所用字眼:【一句到尾…………】,好像在黑社會或古惑仔片開口埋口的對白,況且這帖題…………,唉…………

小乖豬 發表於 19-8-21 17:47
回覆 Yanamami 的帖子

看看開帖題目所用字眼:【一句到尾…………】,好像在黑社會或古惑仔片開口埋口的對 ...

還有 ⋯⋯ 「完。」

piyohk 發表於 19-8-16 08:29
點解女生要幫男生修補校服?
點解家政堂啲食物畀男生吃?煮壞咗嘅食物,男生又點解要食?
食唔哂午餐?兩個 ...

講得好啱

小曳人 發表於 19-8-18 15:21
band 1 男女校,唔多女仔講粗口,講3級野
band 1 女校生去到男女校,經常講粗口,講3級野

我係讀女校,無人講粗口,無人講三級嘢,無人起飛腳。Ruby所講既坐姿唔好都無,坐得樣衰D,俾老師鬧到趴地!可能年代唔一樣吧。

呀!不過我間唔係B1女校,可能因為咁,校風純樸D吧

little_yolky 發表於 19-9-25 20:47
我係讀女校,無人講粗口,無人講三級嘢,無人起飛腳。Ruby所講既坐姿唔好都無,坐得樣衰D,俾老師鬧到趴地 ...

我地有個修女叫 “黃昏修女”,專突擊檢查有冇人翹腳同頭太低。有就踢人地小腿骨同拍人地個頭  

不過大家都唔理佢,佢一行開就繼續翹。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-16 23:19
我支持男女校,覺得冇咁齋,自己都讀過女校,覺得曳起上嚟單性別學校學生因為冇咁大顧忌,會比男女校更加曳 ...

認同

樓主應該讀齋校,佢列舉男女校的優點似純幻想居多,非常離地。
讀咩學校,都係睇能力睇校風,是否男女校不是最大考慮

男校好D?女校好D?男女校好D?入錯了,也沒大不了,最可悲的反而是欲加之愛,何患無詞。
舊聞一則,以史為鑑:
http://orientaldaily.on.cc/archive/20080611/new/new_a45cnt.html

生命誠可貴

‹ 上一主題|下一主題