用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 .......
樓主: kiwi2007
go

.......  

b3410 發表於 19-8-16 13:02
我估依家女仔都未必識縫合,不過幫手打呔就有而且理科文科比較互補,關係不差的話,可以互相促進。 ...
唔好話依家啲女仔,我嗰個年代,都係我幫女朋友修補、縫合,女仔總係搞唔掂啲尺寸。

王家爸爸 發表於 19-8-16 12:23
講得啱,想像同現實落差好大。

好明顯內容係個人度身訂造,又岩fit落你身上?~~~

王家爸爸    發表於 19-8-16 16:44

我個年代家政堂已經是男女都要上…(因為學校取消左木工..)
不過就分開上,例如今堂女仔上煮食堂,咁男仔就要上縫紉堂,
仲好記得第一件縫紉堂完成品 女仔係要車圍裙,男仔要車孖煙囪

王家爸爸 發表於 19-8-16 16:22
唔好話依家啲女仔,我嗰個年代,都係我幫女朋友修補、縫合,女仔總係搞唔掂啲尺寸。 ...
我幫男友修補,結果唔知點解縫到我自己衫一起
最後要佢自己再縫過。

黎小宝    發表於 19-8-21 16:04

b3410 發表於 19-8-16 13:08
我哋依家同事一起食午餐,好多時女仔都會撥D飯俾男同事,環保吖。因為唔係間間食肆可以“多飯” ...

對呀⋯環保啲,但分享對像唔一定係男生。兩個女生開心share,也一樣環保。

回覆 小曳人 的帖子

我知點睇!會主動搬野、坐姿求其嘅一定係女校

我支持男女校,覺得冇咁齋,自己都讀過女校,覺得曳起上嚟單性別學校學生因為冇咁大顧忌,會比男女校更加曳,就算欺淩/杯葛情況亦有機會比男女校嚴重  

我兩個仔都讀男女校,佢地亦覺得男女校比較好,男女校亦唔一定會拍拖,好多時男仔會一齊玩,成班女仔又一齊玩,又或者男女一大班一齊玩。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-16 23:19
我支持男女校,覺得冇咁齋,自己都讀過女校,覺得曳起上嚟單性別學校學生因為冇咁大顧忌,會比男女校更加曳 ...

agree
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

仔拒絕男校,佢覺得男仔好粗魯,會成日打架,但其實佢自己都唔一斯文
url=http://www.TickerFactory.com/]

醒目開學勳章 王國長老

我兩個男女校
1)男又要煮女又要煮,男嘅要解決自己果份都好煩
2)都有機嘅
3)學樓上話齋只會在ff出現,我女18歲幾乎無用過針線
4)唔會啦俾人笑死咩
5)都係嘅
6)除左5%夠膽玩野嘅同學,應該無人咁做
7)多數成班約埋出去補
8)如果多年男校應無男仔介意呢樣
9)我仔聽過,知無咩,但從未見過

kiwi2007 發表於 19-8-16 06:22
男女校的好處:
1)女生上完家政堂d即煮食物,不論好壞皆可以比男生免費試食
2)上堂抄5切筆記可以問番女同學借 ...

你的想法,好像脱左節

Yanamami    發表於 19-8-18 19:37

回覆 小曳人 的帖子

女校的有什麼得人驚? 可否分享一下?

醒目開學勳章 貢獻勳章

lemon2005 發表於 19-8-18 11:26
回覆 小曳人 的帖子

女校的有什麼得人驚? 可否分享一下?

band 1 男女校,唔多女仔講粗口,講3級野
band 1 女校生去到男女校,經常講粗口,講3級野

可能係得另例子,但起飛腳之類動作,一定係女校多

恐龍家

男女校,尤其屋企得一個仔嗰啲。以前讀男校親身見過好多人係唔識點同女仔相處,雖然好多人畢業後會調整到,但係第日做人或者其他野多多少少都唔係咁好
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

我支持小学男女校、中学男/女校~-半半

kiwi2007 發表於 19-8-16 06:22
男女校的好處:
1)女生上完家政堂d即煮食物,不論好壞皆可以比男生免費試食
2)上堂抄5切筆記可以問番女同學借 ...

終於搵到個OUT 過我.

bobbob    發表於 19-8-19 17:06
洋蔥頭媽咪    發表於 19-8-19 13:18

anitelab 發表於 19-8-18 16:39
男女校,尤其屋企得一個仔嗰啲。以前讀男校親身見過好多人係唔識點同女仔相處,雖然好多人畢業後會調整到, ...

Good point, 這個也是考慮之一

女校的好處:
1)上堂專心讀書
2)唔洗同男生爭場打波
3)唔怕成日比男生開大風扇/冷氣而被凍親
4)多左機會體驗生活技能,因為冇左男丁帮手
5)校園秩序相對好D及安全D,少D人打尖,少D機會食波餅
6)夏天不着背心外套也不怕
7)分組做 project, 唔驚比 less cooperative  男組員撘順風車