用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 多得林鄭 我地啲細路更難入大學
樓主: 啊里媽媽
go

多得林鄭 我地啲細路更難入大學  

以下是一位在津中教中文科的資深老師的分享:

取消卷三或卷四,本來就是業內的普遍共識,認為這兩卷應該刪除,起碼刪除其一也好,尤其是說話卷……這本是前線教師和考生醞釀已久的訴求,和政治局勢無關。

反而,要是現在這個時間點被有心人利用作為攻擊政府的武器,以致長年以來走錯了的教育改革路線無法修正的話,那才是香港中文科目整體的哀歌……

十年來,多少前線中文教師為了現在這個即將可能產生的變化,在大大小小不同的場合努力了不知多少回,教育局才慢慢逐步放鬆和改變……箇中的辛酸和苦勞,如果就此被大環境氛圍踐踏,那就真是太冤枉了!

其實,教和學仍舊是用廣東話,何來滅絕廣東話之說?……這樣斷章取義的有心炒作,令人看了很無奈!

簡單來說用母語學中文比較容易吸收,只不過有的家長想多學普通話,中文成績唔好又後悔或者疑惑自己的選擇,其實只要學習就沒有損失,畢竟就算英國人學習英國語文也有成績好和壞啦,家長們放鬆D喇

前線中文老師被人利用,正中政策者所想!冇錯,現在內地人可揀用普通話考,但試問普通話而又香港課程的教材有幾多?內地生來香港補習上廣東話課!本來這兩份卷就是他們的障礙!老師以為為學生好,只是單看短線利益。有否想過,沒有廣聽廣說中學會有壓力普教中,特別現正是雙非高峰期,他們要入中學了!不懷疑老師初心,政權險悪,香港的大學是我們的教育資源,何需分享給雙非?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

BABA124 發表於 19-8-18 07:45
前線中文老師被人利用,正中政策者所想!冇錯,現在內地人可揀用普通話考,但試問普通話而又香港課程的教材 ...

呢個社會就係汰弱留強,技不如人都無辦法喎,正如你小朋友叻,都可以去耶魯去清華去復旦讀架

不過好老實講,經過咗呢兩個月,我身邊好多朋友都唔敢比小朋友喺香港讀大學

BABA124 發表於 19-8-18 07:45
前線中文老師被人利用,正中政策者所想!冇錯,現在內地人可揀用普通話考,但試問普通話而又香港課程的教材 ...
唔好意思我覺得如果咁去反對,似乎出發點已經偏離。雖然對於保留/刪除我依家冇意見,因為不是太瞭解DSE卷。不過,如果就是為了唔俾雙非著數而去反對,是否太偏激?

^GGmami^ 發表於 19-8-18 08:12
呢個社會就係汰弱留強,技不如人都無辦法喎,正如你小朋友叻,都可以去耶魯去清華去復旦讀架

不過 ...

外國人讀香港大學俾全費,我絶不介意他們full paid 讀香港大學,但雙非係佔用香港資源,當然有分別了

^GGmami^ 發表於 19-8-18 07:53
希望大家可以出一分力為小朋友嘅將來,唔好比立心不良嘅人作假民意,靠晒大家(emoji)

請於二零一九年九月 ...
我希望可以聽取多謝業界專業意見,還有考過DSE同學的個人經驗。
想知道是否聽力/口語主要是考2nd language, 母語的話考這兩個能力不適用?不過有時覺得train 小朋友表達能力都係有必要的,如果取消口試,是否會影響小朋友在這一方面的培養。
至於聽力,我覺得似乎無需要,暫時諗唔到可以提高咩能力。

b3410 發表於 19-8-18 08:27
唔好意思我覺得如果咁去反對,似乎出發點已經偏離。雖然對於保留/刪除我依家冇意見,因為不是太瞭解DSE卷。 ...

教育從來佔香港支出最多,他們搶完床位搶學位,其實係冇分別,而政府用納稅人錢養內地人,我唔認為係合理

b3410 發表於 19-8-18 08:34
我希望可以聽取多謝業界專業意見,還有考過DSE同學的個人經驗。
想知道是否聽力/口語主要是考2nd language, ...

聽力其實不止考你聽fact, 事實係好多人不懂聽別人的語氣,重點,考listening 有佢用處,以前AL 一樣有考

b3410 發表於 19-8-18 08:34
想知道是否聽力/口語主要是考2nd language, ...

我覺得係信心培養多於溝通技巧,我唔覺得小朋友唔識講,唔知講乜,不過因為無信心,或者撞到d好進取型嘅考生,好自然就比下去。我係唔怕醜敢講考得好果種,不過都唔覺得呢份卷對我嘅溝通技巧有乜幫助。

呢個其實由細到大有show and tell, 做多d presentation都有幫助,group discussion 大家都知一圍埋就傾偈啦,點會真係傾呀

另一樣想提,大家諗下你邊d同學去做老師? 真係心照 學校係一個好保護嘅群組,佢地根本就同外邊弱肉強食嘅社會脫離。每個人都係為自己利益發言(呢個唔係針對老師,係所有人都為自己,好理所當然) 出生率低,老師過剩就搞小班教學,推小學全日制,搞到d小朋友返足全日學,點解?

BABA124 發表於 19-8-18 08:32
外國人讀香港大學俾全費,我絶不介意他們full paid 讀香港大學,但雙非係佔用香港資源,當然有分別了
...

個問題係,如果佢係唔合流嘅,根本就無需擔心佢地搶資源,如果佢地公開試成績好嘅,都無可厚非,只好怪自己技不如人。咁而家d人話罷課,不如叫果d人退學,比真係想讀書嘅人讀好過啦!

雙非南亞係政黨搞出黎嘅問題,可能你要揾佢地解決。

取消中文卷三和卷四不等於「唔使講廣東話」,因為還是用廣東話授課的!
勿因反對而反對,如有心,請向身邊現行任教中文科的教師朋友查詢理解,然後才決定要不要表態。

回覆樓主:

語文係聽講讀寫,缺一不可。籃球場上的會話和一千人的演講,答問大會,甚不同。

IB 英文一樣要考 Oral / presentation.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

唔係所有工種都要識吹水,況且搵工要interview ,申請者是需要有某程度的溝通能力。

至於表達能力,這同教學模式有關,老師是否能夠encourage 學生在堂上發言,edb 應參考下is 。

最後說評有小組討論,唔好彩遇到個冇料說霸就慘了。另外b1中學大多是emi,但又要顧多樣中說評,若某些industries 覺得需要,何不獨立評分

自己覺得問題是如果取消了,教育局會不會借機發揮宣傳普教中,原因可以是什麼廣東話不重要了,反正口試聆聽都沒有了,最重要是寫作,用普通話書面語加強寫作能力很有效之類的
上面有家長說前線老師是有心想教好學生也會想使用廣東話,自己當然同意及支持,但問題是教育局會不會借體發揮.......
我當然希望是自己杞人憂天,但當普教小都開始成功了,開始想辦法提倡普教中絕對是他們的首要任務

Radiomama 發表於 19-8-18 09:24
取消中文卷三和卷四不等於「唔使講廣東話」,因為還是用廣東話授課的!
勿因反對而反對,如有心,請向身邊 ...

我有些奇怪其他家長對DSE中文會話的考試方法可能不了解,才會上綱上線的反對。

中文會話被詬病是小組討論的環節,你唔好彩一組裏面有兩三個死梗的學生,過程中搞破壞,搶答,九唔搭八,影響不少學生的成績,所以才取消!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我大女既爛鬼中文差d就俾說話呢part拉到3都無,成組人越講越離題……其实先唔好講取唔取消,但說話卷評分準則真係好得人驚,如果想考講野有無條理、同人溝通好唔好,就唔好成組人-齐考,有-个半个唔生性豬隊友就可以搞wor成个对話。

回覆樓主:

其實網友b3410在#17樓分享了文化人鄧小樺的看法,其實那篇文章也在小樺的FB上分享過,當中還有很多在任教育界老師和退休老師的comments, 看法和指導;有時候與其家長自己去擔心,不如聽聽資深老師們、曽應考的學生和現在的學生有何看法。

有網友説IB language 也有oral assessment, 不過形式與DSE其實不相同,況且2020之後IBDP的language課程也會進行改革,不妨相互參考。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊