用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法?
go

請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法?  

請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法呢?因為SPC成績已經去到1A-1B組別,而DB就依然係企係1B狀態不變!咁睇未來係SPC定DB會好D!資料來源big Exam

http://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&type=dss&gend=boys&band=1&order=name&asc=1

回覆樓主:

我覺得公開試唔能夠代表全部,課外活動、school culture, 人脈網絡等都好重要。何況男拔勁果啲讀 IB 都沒有在果個 banding 評估度反映。我就會繼續 vote for DB  

ada_fung    發表於 19-8-15 16:28

DB 整個pkg (校舍、人脈、資源)都贏曬,絶對是神校;SPB 而家未係lor

ada_fung    發表於 19-8-15 16:28

回覆樓主:

其實用男拔同任何 local school 比都係屈機  !

回覆 sailormercury 的帖子

以大家睇法即係有成績既學校一拍埋DB到都會比下去啦,咁DB睇來真係大家心目中既神校喎,用乜野Data同佢輝都要行埋一面果然係神!
不喜匆插

回覆樓主:

我覺得兩間都係好好既學校,亦係全港最 top tier 既男校之一,收既小朋友亦各有特質,好難咁樣比較邊間好 d

Db 係課程 (提供IB 選擇), 資源配套 (大少少有boarding) , 校舍, 課外活動, 舊生 support 佢地個份 brotherhood 我都覺得稍為優勝

同埋我地點睇意義不大,最重要合適小朋友 更重要係人地又收,但其實比較少機會兩者 offer 到有,因為係 db 出 offer 先之後先到 spb 2nd in..... 所以通常有左 db offer 既都唔會再去 spb 2nd in........ 所以到時你再考慮吧

sailormercury 發表於 19-8-15 16:36
其實用男拔同任何 local school 比都係屈機  !

How about SPCC & DGS ?

回覆樓主:

男拔的IB成績無錯是很亮麗,但讀IB的同學比例上不算多,只佔大約1/4

Vana 發表於 19-8-15 17:10
我覺得兩間都係好好既學校,亦係全港最 top tier 既男校之一,收既小朋友亦各有特質,好難咁樣比較邊間好 d ...

今年聽講SPB11月尾出offer, 早過DB

千語mami 發表於 19-8-15 20:44
今年聽講SPB11月尾出offer, 早過DB

是的,改早了
但人們不是說,應該通常會選DB多過SPB的嗎?如果SPB改早了出offer,那些有offer的都會照in DB,之後有DB offer再棄SPB⋯⋯咁其實咪間接增加自己的行政工作?

爸爸上學去 發表於 19-8-15 15:15
請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法呢?因為SPC成績已經去到1A-1B組別,而DB就依然係企係1B狀態不變!咁睇未 ...

其實DB點解攪極攪唔掂DSE, 如果賴中文,人地DG初初都跌啦,而家中文已追番晒上來,DSE中文4+都80+,直呈中文勁, DSE成績亮麗。
如賴D叻人去左考IB, 咁人地SPCC都係1/4叻人去考IB啦,人地DSE成績亦好好。
如果話IB才反映DB實力,咁人地GSIS全部人考IB, DB最「適合」1/4去考,今年平均分仲要GSIS高D。
咁理論上DB咁 highly selective , 成績各方面真係可以再好D,課程方面應該要改善下。

家住港島,如有幸兩間offer都有大家會入邊間多D

vincenthocs    發表於 19-8-16 09:08

爸爸上學去 發表於 19-8-16 08:54

你自己心內喜歡哪間較多?

爸爸上學去 發表於 19-8-15 15:15
請問現今既家長對SPB同DB小學有咩睇法呢?因為SPC成績已經去到1A-1B組別,而DB就依然係企係1B狀態不變!咁睇未 ...
两间学校根本就不同level, 点吹。。。都不会改变现状的。

2間考到先再講啦....
SPC 校舍番新完後, 硬件絕對冇得輸。

爸爸上學去 發表於 19-8-16 08:54

其實每個小孩都不同,家庭因素也是選校的因素之一,我覺得如果你同時有offer,你選較適合自己小朋友的那間便行
我自己不會用level去形容和比較學校,反而會針對自己小孩的特質去做選擇,尤其你所說的這兩間學校,我個人認為裡面的學生普遍的特質都不同,你再多了解下,加上自己家庭因素,其實要選擇不難

Lav 發表於 19-8-16 02:44
是的,改早了
但人們不是說,應該通常會選DB多過SPB的嗎?如果SPB改早了出offer,那些有offer的都會照in D ...
真係改早左呀? 其實佢的確有條件改早, 我睇番上年我仔係9月28日spb 1st in...... 但收信係叫佢1月中先2nd in..... 其實真係唔需要咁耐 dbs 係遲過佢1st in, 但做埋2nd in 再出埋offer..... spb 都未2nd in, 不過spb 一完interview好快出result.....
同意你所講, 雖然按情理spb 早出offer 係可行, 但真係會增加工作量, 我地上年有dbs offer 既人都無去spb 2nd in 了....不過佢可能係以希望考生唔駛等咁耐為出發點, 呢樣都抵讚

兩間中學都冇全面公佈成績, 根本冇得比較

個人估只記成績, 兩間應該差不多 (DBS 無公開 DSE 成績), 但如計埋ECA, DBS始終係強

並不是SPB ECA 差, 佢地音樂強, 體育亦好多 Division One
問題係 DBS 太強, 乜都唔係冠軍, 就亞軍....

但有D家長亦會計品行, SPB 普遍好評D....

載頭盔, 佢地都係 top top 男校

回覆樓主

DB 有1班都唔係讀書, 只係為學校攞獎。
計精英班, 應該DB 好些。
計平均, DB 就連好多地區名校都比唔上啦。
那一班體育班都拉低哂。
睇下你小朋友是否精英啦,
如果係, DB
如果唔係, SPB