用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs APS
go

天神 vs APS  

兩間都有offer. 你會點揀?

回覆樓主:

兩個問題:
1. 你覺得好女兒不適合 St Mary 嗎?
2. 讀完APS, 你打算為女兒報考哪些比st Mary 更令你滿意/女兒更適合嘅學校而你又超有信心個女可考到的呢?

諗完,你應該會有答案的了。

恭喜你。

天神
1.升中目標得一個, 所以好易諗, St Mary合不合適你女兒?
2.天神比APS更注重學術,發展較為簡單,谷學術就OK了, 比較填鴨式
3.12年女校生活, 會否擔心? (你可以問下身邊讀女校朋友意見), 我外甥女讀女校, 讀了6年中學女校 (出名的). 學術不錯, 但性取向....@@咁就一世. 當然可能只佔少數, 但可能性是有的.

APS
1. 升中9成B1,有機會入讀神校,睇你女兒功力
2. 私校資源較好,較自由
3. 相比天神,發展較為全面,除學術外, 音樂,體育出色
4. 男女校, 個人認為, 對成長發展較佳
5. 小一至小三功課量少, 重質重思考, 少抄寫
6. 中產子女多, NETWORK好 (你懂的),朋友圈子亦很重要
7. 老師有愛心, 嚴而有愛

總結:
1. 天神除左一條龍升ST MARY, 我諗唔到有其他好處, 咁當然哩點好重要.如果只睇學術同升中, 咁就天神. (但個人意見, 人生不能只有學術, 同異性相處, 多方面發展亦十分重要)

2. APS無一條龍,但個人認為不太重要, 歷年升中亮麗, 而且也有入神校機會,發展全面. 升中選校選擇多, 可按女兒6年後的成長方向再作出選擇

P.S. 哩個社會太多高分低能, 考慮女兒讀邊間, 千萬不要只睇學術方向.

最後: 如兩間都有, 我會PREFER讀APS.

Arabellahk    發表於 20-8-30 18:56
小曳人    發表於 19-8-15 12:38

天神是抽入定叩入?

坊間評級既B1中學,都仲有分ABC,似乎,歸一為9成B1係太闊了。

我會選天神,反正6年後可選既中學,有幾多間可以高於SM~~~

Arabellahk    發表於 20-8-30 18:56

如果要再細分, 咁要睇埋學校係偏向文科定理科. 如你小朋友係理科人, 但入B1A學校係文科出色, 咁你會點? 我以前有位同學, 100%文科人, 中/英超強, 但入左一間注重理科學校, 結果你自已想像下。
考慮小朋友未來, 唔好人云亦云, 睇排名睇名氣, 自己細心比對兩間學校, 睇下邊間更適合自己小朋友。你LIST出黎就會清楚晒.

哩到9成人, 只會同你講: 更係要一條龍啦, 6年後唔洗煩, 排名TOP 10呀,邊間好得過佢呀?  如果揀學校只睇排名同係咪一條龍去決定自己小朋友未來, 咁會唔會太兒戲?

回覆樓主:

要考慮埋升學選科,9年後咁長遠~~~

是否單性學校更適合,學校資源運用更集中,同學間選科取向更相近,女傾文男傾理,係普遍現象吧~~~

回覆 mcl203 的帖子

而家無分文理商科,四科必修科有三科是文科,好少人讀phy,chem,bio加m2數了.

vincenthocs 發表於 19-8-15 11:58

而家無分文理商科,四科必修科有三科是文科,好少人讀phy,chem,bio加m2數了.

仲有不少尖子谷到盡選呢4科既,升大選科最闊嘛~~~

識小朋友讀APS,英文談吐好流利,又有入校樂隊,中學好似,考到女拔

而家好多家長一早就要諗定第時大學入邊間同讀邊科, 因為每間U同學科計分方法不同.
天呀, 點解HK讀書咁麻煩

QFOC1234 發表於 19-8-15 12:27

而家好多家長一早就要諗定第時大學入邊間同讀邊科, 因為每間U同學科計分方法不同.

咁利害!咁年幼就要麻煩家長出手了!

回覆 十分鐘 的帖子

私校普通小朋友係PRESENTABLE, 可能同津校教學模式不同
正如IB出黎個班, 工作上比DES出黎個班更受歡迎 (早前有相關報導,可自己搵搵), 所以SPCC同DB點解會咁爭崩頭

APS年年都有一班人JUMP去神校, 可以問下用家, 不過咁, 人地得又唔代表你得, 隋緣啦XD

Meiling828 發表於 19-8-15 01:33
兩間都有offer. 你會點揀?

經濟唔係問題APS

原因3樓講晒!!

學習唔係只有書本, 其他各方面平衡都好重要!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Meiling828 的帖子

兩間都讀過, 你可pm我傾

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,到底係要教好孩子,俾家長prefer教學理念嘅學校,定係,揀公開試成績好嘅學校?
睇過程,定睇結果?

what if, 孩子直升,但永遠成績中下,無自信,12年一直都唔開心
恐龍家

似乎,先要弄清楚,若成績還可,你可以選擇去或留,1-12年 或 1-6年係個人選擇,當中仍何存在不少變化。~~~

究竟係現在決定將來,抑或將來決定將來,就要視乎家長本身既取向了~~~

仲有一個重點, 即使你問左用家. 佢覺得好, 唔等於你都會讀得好.
佢覺得谷, 唔代表你小朋友覺得谷. 每個小朋友性格同能力不同,唔可以用其他小朋友作參考。

用哩到做例子:

1. 有人由APS插到天神, 佢就會話天神好D(咁哩個一定啦, 唔係佢做乜插)
2. 有人由天神插到APS, , 佢就會話APS好D(咁哩個一定啦, 唔係佢做乜插)

所以問完又係無義意的XD. 你好自己親身了解下學校, 功課量, 程度, 活動等等. 好過你浪費時間問100位家長.

GOOD LUCK

每位不少Aps 插天神有幾多天神插Aps?

我囡是現在讀APS, 考天神插班成功有offer。轉單性女校當然是一個concern, 但龍校加上是升SM 很吸引