用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs APS
樓主: Meiling828
go

天神 vs APS  

咁又中肯D講, 升中間間都大壓力.
不過都估到, 一面倒CHOOSE天神, HAHA

就開學, 樓主快決定

利申: 我係SUPPORT APS的

QFOC1234 發表於 19-8-19 12:39
咁又中肯D講, 升中間間都大壓力.
不過都估到, 一面倒CHOOSE天神, HAHA

又唔係間間都有升中壓力,天神係一條龍,真係唔會有升中呢方面嘅壓力

樓主考得插班,自然應該想過哪些學校比現在的學校更值得插班才考插班吧!如果當初你一早認為女校是不比現在的男女校好,其實你一早已經不用投考任何一間女校吧!

既然現在考到插班了!又要顧慮這麼多,當初你的初心是什麼呢?為何是多此一舉呢?真的想不明白!你的女兒這麼的優秀,你應該一早已經計劃清楚好,或者已經列出要考插班的學校。為何現在才詢問、猶疑呢?

其實能成功插班者,已經必定是學校的top 20%,根本不存在讀不上的問題。如果你是擔心天神/St Mary’s 只有學術,沒有其他的話,這也是坊間流傳的。任何一間小學,又怎會只得學術的呢!反而,你的女兒是插班生,學術已經不用太擔心,只需擔心她適應新環境、新同學。基於一條龍的緣故,反而可以讓孩子真真正正享受自己喜歡的課外活動,而不一定要花很多時間在一體一藝上。不過,只是我個人的愚見,不喜勿插。

很多謝各位給予的寶貴意見,已經有了決定。

Meiling828 發表於 19-8-20 07:45
很多謝各位給予的寶貴意見,已經有了決定。
聽左咁多意見,可否講下選邊間原因係咩呢?

QFOC1234 發表於 19-8-16 16:54
回覆 猴子爸 的帖子

不如又問下, 天神有幾多人, 頂唔順咁谷, 轉走左?
APS就没有人转走?问问读过APS小5小6的人就知绝不容易。again, 世上无free lunch.
反正两边都难,当然选间多一些保障的啦。

作為宣小的用家,可以肯定說宣小是好學校。校長,副校,考師都很有心。學術,音樂和體育成積都有目共睹。但當龍B見到龍校就當然心動,還要是St Mary,這就是考插班的初心。雖然讀宣小亦很大機會升到好中學,但畢竟是5年後的事,我沒有水晶球不知將來會怎樣,一鳥在手好過百鳥在林。希望她可應付新學校新環境啦。

回覆 Meiling828 的帖子

決定左邊間未?

QFOC1234 發表於 19-8-20 23:50
回覆 Meiling828 的帖子

決定左邊間未?
其實樓主已經在你上面的post 回應了!他的女兒選擇了去插班成功的天神。

b3410 發表於 19-8-17 10:31
不過有時資質好,又會心思思更上一層樓,升中時龍校反而變成一個束縛。剪不斷,理還亂。不如APS破釜沉舟的 ...
想更想一層樓的, 讀天神都可以. 如果到時考到DGS, SPCC, 咪再更想一層樓, 但至少有一間咁TOP的中學係手, 有咩必要破釜沉舟?

厚多士 發表於 19-8-23 10:56
想更想一層樓的, 讀天神都可以. 如果到時考到DGS, SPCC, 咪再更想一層樓, 但至少有一間咁TOP的中學係手, 有 ...
St Mary's 係龍校, 一報DGS, SPCC 就無左St Mary's 學位. 你敢搏?

回覆 cafeva 的帖子

我諗佢指插班

shevachevy 發表於 19-8-23 14:07

我諗佢指插班
中學插班無問題, 讀得好就幾時都有選擇權. 只想指出龍校升中既限制. 不如直屬flexible.

應該是小學插班吧, 高小的確有人去左 DGJS, 人各有志~

cafeva 發表於 19-8-23 13:53
St Mary's 係龍校, 一報DGS, SPCC 就無左St Mary's 學位. 你敢搏?
可以P5 之前扣, 上左ST MARY 去扣都仲得

回覆 厚多士 的帖子

請問MARYKNOLL, 協恩, 天神, 聖羅撒, 你會點排?

QFOC1234 發表於 19-8-23 17:18
回覆 厚多士 的帖子

請問MARYKNOLL, 協恩, 天神, 聖羅撒, 你會點排?
1.MARYKNOLL OR 天神2.協恩
3.聖羅撒

回覆 厚多士 的帖子

多謝意見

回覆 厚多士 的帖子

為何天神可以同Maryknoll並列?

回覆 QFOC1234 的帖子

因為兩間的中學都差唔多掛