用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙官、郭得勝、油麻地循道,Band 1C學生自行應點揀? ...
go

沙官、郭得勝、油麻地循道,Band 1C學生自行應點揀?

出年自行應該點揀,邊間成績或排名高D?

WahCheuk 發表於 19-8-14 15:42
出年自行應該點揀,邊間成績或排名高D?

你唔係銘基收了嗎?

nicolemummy 發表於 19-8-14 20:45
你唔係銘基收了嗎?
代朋友問的。其實最後冇去銘基,另一B1收了。

回覆 WahCheuk 的帖子

直資收番?

christy2011 發表於 19-8-15 06:20
回覆 WahCheuk 的帖子

直資收番?
有收冇去,是另一津貼B1

請問循道同沙官係唔係1B, 而郭得勝係1C?

Siusiumy 發表於 19-8-15 19:36
其實係想問油麻地循道,唔係沙田循道。

Siusiumy 發表於 19-8-15 19:36
沙官近幾年開始下滑, 而郭記在沙田區比較低調及冷門, 近幾年有上升趨勢, 已入讀的就會知係1B, 而沙循也一路保持著1B

如沙循1b,郭德勝就應該1c,

WahCheuk 發表於 19-8-15 22:46
其實係想問油麻地循道,唔係沙田循道。
我知是油麻地循道,這間算1B還是1C?

mbpro 發表於 19-8-15 23:07
沙官近幾年開始下滑, 而郭記在沙田區比較低調及冷門, 近幾年有上升趨勢, 已入讀的就會知係1B, 而沙循也一路 ...
沙官現況我不清楚,不過根據BK置頂帖子,仍是band 1,而郭記唔係1B, 是1C -2A

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1

回覆 Siusiumy 的帖子

去過2018油循簡介會,學校主力谷中及英,水準非常高.
例如以文言文翻譯伊索寓言,以英文翻譯唐詩.
學校會製作由初中至高中的學習手冊,記錄各種中英文文法及知識.要求各學生跟隨學習.十分用心.
所以,油循的成績進步不少.

vincenthocs 發表於 19-8-16 17:15

去過2018油循簡介會,學校主力谷中及英,水準非常高.

聽聞循道中學因要收小學部band 2學生,導致成績下跌咗好多,所以幾年前宣布要同小學部脫離直屬關係
因為條龍仲未截(好似),唔知對成績有無影響
所以想知究竟而家學校係屬1B定1C

有錯請指正

郭記近兩年成績上升了不少, 校長也很有心辦好學校, 絕無可能屬 Band 2A, 我囡兒同學上年入讀郭記, 同班同學絕多數是Band 1 生, 反觀沙官其實收了不少沙小Band 2生   

mbpro 發表於 19-8-17 23:36

郭記近兩年成績上升了不少, 校長也很有心辦好學校, 絕無可能屬 Band 2A, 我囡兒同學 ...

我只是引用置頂帖子的資料,至於郭記屬於band幾,可能每個人的定義不同吧~~

我不清楚沙官收了多少band 2生 , 不過如果有收band 2學生也有band 1成績,證明學校有正增值,正如循道即使收了小學部band 2生,現在也是band 1學校

其實三間都係好學校,大致程度差不多(1B-1C左右吧),我會考慮埋地點(牽涉兩個校網),宗教,用家意見等等因素

如果各項因素都差不多,我會再考慮埋統一派位用邊個網,如果用沙田網,我會考慮郭記同沙官,因循道好似唔駛㨂過都可以叩門(無記錯的話)

如果用油尖旺網,我會㨂循道同沙官,因沙官接受外區叩門,郭記好似無叩門(有聽過可以放低資料,但無聽過有叫人面試或叩入)

出年有無改就唔知了~