用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣葵青家長可否分享升中選校及派位結果? ...
go

荃灣葵青家長可否分享升中選校及派位結果?

小女升小六, 打算在荃灣或葵青升中, 請問荃葵家長可否分享升中選校及派位結果?

如果係b1生, 荃葵區放邊間乙一, 會一定中?(或者很大機會中?)

sviolent 發表於 19-8-14 11:45
小女升小六, 打算在荃灣或葵青升中, 請問荃葵家長可否分享升中選校及派位結果?  ...
其實個別人既選校同派位結果,參考價值未必大,反而會引致 sample selection bias,誤導自己。

sviolent 發表於 19-8-14 15:21
如果係b1生, 荃葵區放邊間乙一, 會一定中?(或者很大機會中?)
如果係B1生,我估一定係諗英文中學。荃灣係大約7人爭一個英中學額、葵青區係唔夠5人爭一個英中學額,明顯好唔同。雖然葵青區好啲,但係兩區都無一間英中可以話係乙一會一定中既。

請問如果荃灣二線學校BAND1生,轉葵青區大抽奬會唔會跌BAND?

回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆, 我只求穩入英中,自知自行機會不大, 會在抽獎時保守, 如果 pp / 83 / 何中/王中 放乙1會不會機會較大, 還有沒有其他選擇?

sviolent 發表於 19-8-14 17:20
回覆 王家爸爸 的帖子

謝回覆, 我只求穩入英中,自知自行機會不大, 會在抽獎時保守, 如果 pp / 83 / 何中/ ...
首先你要諗清楚,你想用荃灣,定係葵青區。

回覆 王家爸爸 的帖子

因為我個係女, 所以應該抽葵; 另外仲有個仔, 就未諗荃定葵

sviolent 發表於 19-8-14 18:05
回覆 王家爸爸 的帖子

因為我個係女, 所以應該抽葵
因為有兩間唔錯既B1女校,葵青區女仔升中其實唔算差。當好多勁人乙一選擇林護,你避開佢,揀保六、蕭明、八三,機會當然會大啲。

回覆 flower9 的帖子

大家交流下

想問下男仔如果葵青會唔會比荃灣好呢?

hohoho36 發表於 19-8-15 12:27
想問下男仔如果葵青會唔會比荃灣好呢?

無論男女, 葵青區係好過荃灣, 樓上講左, 荃灣7人爭一個位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 hohoho36 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3618052&extra=

NT1

63.59%

100.24%

NT2

55.07%

55.07

呢個係上年數據, b1女生在葵的優勢是十分名顯, 因為有2間女校;

男生在葵的優勢就大少少

我係荃灣網,我嘅睇法可能同其他人有啲唔同。

現時擺在眼前大家都見到嘅,一定係葵青網好過荃灣網。由於呢個原因,正常外區的人都唔會轉嚟荃灣網,而本身荃灣網嘅,有不少人都扭盡六壬都要轉網,包括轉去葵青網。

基於以上嘅推理,我認為葵青網同荃灣網嘅差距其實不大。當然女生還是葵青網好,話晒葵青有兩間不錯的女校,除非你唔喜歡女校。

回覆 rulerL 的帖子

我同意的:女仔在葵應該有點優勢, 但男生在2區的情況應差不多,
去年何中副校亦有講過去年荃b1位給荃b1生是足夠

sviolent 發表於 19-8-16 07:53
回覆 rulerL 的帖子

我同意的:女仔在葵應該有點優勢, 但男生在2區的情況應差不多,

足夠唔代表要揀, 荃灣區得4間band 1中 ,4間band 2中, 他區有更適合嘅中學, 點解要留响荃灣?!

flower9 發表於 19-8-16 09:31
跨區有多少位?

跨區選校只有靠自行階段30%位,或大抽獎階段轉地址。

留在本區抽獎, 只有少數他區中學借位, 得2-4個位咁大把。

回覆 gracelam 的帖子

我想’點解要留在荃灣區’是: 不是每個人也有他區地址然後在統一階段轉校網