用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band3成積, 中西區有咩選擇?
go

band3成積, 中西區有咩選擇?

如題

Band3 成積,中西區最差都係去梁銶琚、聖士提反堂。

可以試下跨區搏維官?

cecibellemama 發表於 19-8-12 18:19
可以試下跨區搏維官?
視付係B3頭定尾,如果係B3尾,即使入到維官,都未必讀得掂。

回覆樓主:

或者可以試南區呀,呂明才都ok

怎樣可以跨區? 是按自己住址才可以跨區嗎?

iceface 發表於 19-8-13 10:33
怎樣可以跨區? 是按自己住址才可以跨區嗎?

自行階段可以不受限制選兩間中學去申請

melodylee113 發表於 19-8-12 19:14
或者可以試南區呀,呂明才都ok

呂明才Band2頭Band1尾喎!就算係香港仔浸信會呂明才都唔好(Band2) 而且南區多人爭。

pccw2017 發表於 19-8-13 14:35
呂明才Band2頭Band1尾喎!就算係香港仔浸信會呂明才都唔好(Band2) 而且南區多人爭。 ...

我指鴨脷洲果間

如果大抽奬跨區揀南區, 會唔會選擇多些呢? 揀中西區大抽奬見他區 (南區)都有學校揀, 係咪應該留係中西區但選他區的中學呢?
中西區跨區南區會唔會由band 3 變band 2 呢?

iceface 發表於 19-8-14 11:07
如果大抽奬跨區揀南區, 會唔會選擇多些呢? 揀中西區大抽奬見他區 (南區)都有學校揀, 係咪應該留係中西區但 ...
如果係中西區 band 3 邊緣人,轉去南區,有可能(唔係一定)變 band 2。問題係南區 band 2 既選擇,唔見得好過中西區 band 3 太多,值唔值得轉,真係見人見智。加上,個個人情況唔同,好難講。

謝謝

王家爸爸 發表於 19-8-12 17:28
Band3 成積,中西區最差都係去梁銶琚、聖士提反堂。

請問梁銶琚也是Band幾學校?校風如何?

如果小朋友B2尾中西區大家會點揀頭三位?

其實如果B2尾B3 頭嘅成績係中西區,大家會叩門嗎?如叩有咩選擇?定等派位算?

sapig@vivian 發表於 19-8-22 12:57
其實如果B2尾B3 頭嘅成績係中西區,大家會叩門嗎?如叩有咩選擇?定等派位算?
...
如果係B2尾B3頭, 我會轉去灣仔區/東區, 多d B2學校棟. 中西區無乜B2校.

pccw2017 發表於 19-8-22 15:19
如果係B2尾B3頭, 我會轉去灣仔區/東區, 多d B2學校棟. 中西區無乜B2校.

Thanks for your reply.

想問下如果這兩區的話, 那間學校比較純, 校風教好呢?