用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學而思
樓主: Sept99
go

學而思 [複製鏈接]

Nickie09 發表於 19-12-18 17:35
好差根本就係大陸上市公司搵錢,利用家長怕測考嘅心理,係咁出 d 測考比家長幫佢地溫書。
錄左 d 片,小朋 ...
這樣講有失偏頗。課堂教的肯拍片俾你重溫,其實係好事。有D補習社,雞精班,只有幾張工作紙袋返去,唔明都冇辦法。學而思在北京和其他城市市場份額好大,香港市場應該蝕錢多D

其實我好希望學而思可以開關於中學DSE應試課程,我覺得以佢哋的培訓能力,理科加強版操練,有助DSE摘星
奧數本身是個興趣,有能力小朋友玩下幾好,不過千萬不要搞成全民奧數。

b3410 發表於 19-12-19 10:18
其實我好希望學而思可以開關於中學DSE應試課程,我覺得以佢哋的培訓能力,理科加強版操練,有助DSE摘星:hap ...

仔讀緊學而思,我認為小朋友能夠學習用正確方法來紀錄筆記,互動教導方式令小朋友愛上學習,校內數學成績及公開比賽取得非常好成績,上面有家長提及到全靠家長自己教,我就不認同,反而小朋友上完堂回來教返我,家長冇上堂點會識呢?小朋友能夠專心上課就會學得好,而且家長係可以坐課室後面一齊上課,好公開及透明度高,只不過我唔能夠每一堂都陪小朋友學,但學而思都有壞處,課堂時間選擇少,我唔喜歡要星期六、日上興趣班,小朋友應該去玩

奧數係拔尖,如果小朋友上完唔明,要家長教哂,即係小朋友未到拔尖的水平

唔洗打手,係學而思用家,小兒參加唔係為參加奧數比賽只係為提高數學成績,因為學校數學都有一定難度,上左半年,數學成績由之前的80分今年考試98,全班最高,阿仔宜家對數學都好有興趣同埋有信心。就連平日學習習慣亦進步好多,坊間咁多補習社並唔係間間都卑家長見到上堂過程,亦都唔會有咁多免費工作紙同免費課堂。宜家根本唔係你想唔想報,而係根本開班唔夠報唔到

仔仔學而思在讀,我非常欣賞佢有幾點原因:1. 課程內容透明,家長可以全程旁聽,我覺得學校要有充分的自信才能做到這點;2. 資源豐富,老師經常係群組分享學習資料,針對奧數比賽還有免費網課提供;3. 老師認真負責,每堂課都用各種辦法督促學生同家長完成學習任務;4.課堂學習氛圍很好,至少我囝嗰班兩位班主任都講解得好好

雖然有以上各種好處,但其實我也一直在思考:1. 讓小朋友超前學習是否反而會對他學習學校常規課程有消極影響?2. 奧數本身係某些程度上講究解題技巧,是否會令小朋友心理上偏愛尋找捷徑?

比較囝囝以前上過的各種數學興趣班,學而思好太多。以前的興趣班,老師就係畀本練習讓小朋友做,自己就係旁邊玩手機⋯⋯

W_cindy 發表於 20-1-13 09:59
仔仔學而思在讀,我非常欣賞佢有幾點原因:1. 課程內容透明,家長可以全程旁聽,我覺得學校要有充分的自信 ...
對,在應試方面,學而思絕對勝任。不過,長遠影響可能要睇小朋友和家長的目標。

依家停課,學而思有免費網上直播數學課程俾小學生。
帶著小朋友溫習一遍全年數學課程的教學重點,我覺得還是不錯的,尤其是開學后可能要考呈分試的小五同學。有興趣可以自己去網頁睇。
‹ 上一主題|下一主題