用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學而思
go

學而思 [複製鏈接]

請問有學而思的用家嗎?

可以分享一下資料嗎
   7    0    0    0

班好full 喎

借問一下,港島區有沒有奧數的教學中心? 知道有Math Concept ,但不是專攻奧數的,上課也只是個別對着習作教,沒有小班的形式。 希望大家知道的話指教一下,謝謝!

sweetCindychiu 發表於 19-9-3 11:54
回覆 HappiMom 的帖子

你後尾報到嗎?定都係已冇位?

你小朋友幾年級,要入群我幫你問下

三仔媽媽 發表於 19-9-5 21:45
回覆 mrsfatbanana 的帖子

如果要專攻奧數,就要考慮間補習社師資力量、教師培訓、教材研發、課程體系方面 ...

謝謝! 九龍區除了學而思外,有沒有其他呢? 我希望注重啟發,功課和比賽反而其次。找奧數班真的不易......

回覆 sweetCindychiu 的帖子

https://chat.whatsapp.com/H39aSFs5dW6Icx3Xv4WKhv

好差根本就係大陸上市公司搵錢,利用家長怕測考嘅心理,係咁出 d 測考比家長幫佢地溫書。
錄左 d 片,小朋友睇完唔會識,佢會 upload 比家長再教,其實就係要家長教。獎就佢地攞。
D 導師都係唔咸唔淡大陸口音。
成個 system 係 0透明度。比份卷你,要教識晒小朋友,考到佢地所謂嘅入學試先收,咁我做咩要報你呢?
同埋佢係好大陸嘅比錢買硬件,成堂只係睇片,小朋友唔識答錯照落堂(試堂都係咁)。非常差。
小朋友上完堂會好開心,因為有得睇片用㩒遙控,做類似大陸搶紅包o個種搶分。好刺激好開心,但問返佢 d 題目,係唔識,要家長重新教。佢定期有晉級測試,可以上「精英班」。但都係要家長操練小朋友。所以嘥氣。好 glamorous 但嘥時間嘥錢。成班大陸人黎嫌香港人錢,當我地大陸人咁蠢。

佢地仲好多打手,你一問嘢,佢地即係會話加你入 what's app group。
原本話要搶位,有 d 人嘈下佢又突然唔洗搶,隨時去考入學試都得。考左試,又唔會講比你聽考幾多分先入到精英班,考晒先講分數。
又會出 d 難到無可能做到嘅題目,等你入唔到精英班要慢慢上堂。又會引你叫你多同小朋友做練習。係唔係都話上網有片睇。小朋友點會睇一次就識?
所以唔好中計。我差 d 中左。但比我發現佢地涉嫌講大話。

其實學而思在內地的市場好大,不過對學生的要求也好高,訓練強度非常大。以我所知同香港培訓方法不同之處為:透明度高,對家長要求高。所有課程家長可以全程參加,或者話鼓勵家長參加。因為課程可能很深,小朋友自己未必掌握,需要家長先行掌握,返去再輔導。好處是家長如果有時間,有精力,有能力去跟進小朋友的課程,會覺得易於配合,也多一些掌握。唔好之處係,家長要時間精力投入好多,而且要自己都再重新學習,都幾有挑戰性。

第二就係,學而思課程主要以搞數學競賽為主,教深,較快,拔尖,對小朋友本身興趣能力,要求都高。如果本身對競賽有興趣,有能力,去學習一下,可能都會受益,反之,苦不堪言。所以佢需要入學測試,分級等等。

唔好之處在於,佢課程教的好快,所以很多為“套用公式”法。雖然會講解點解咁用,背後的原因等等,不過,過程是標準填鴨式,題目分類處理。短期功效立竿見影,尤其參加坊間奧數比賽獲獎率提高。而且一些概念會提早學,將來學校學到的時候可能已經知道概念,輕松一些。

不過,長遠來講,教快教深,高強度,究竟對同學有冇好處,因人而異。可能對於能力強的同學,或者應試準備,還是有幫助的。

‹ 上一主題|下一主題