用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教小六升中準備既資料
go

請教小六升中準備既資料

小朋友升小六了,要準備升中。
請教一下,portfolio重要嗎?申請表上的相片,需要用專業的影樓相嗎?還是學生相就可以了?
還有,英中申請表上的一些項目,如沒有英文名稱,是否照填中文,還是自己翻譯做英文再補回中文?

表格手寫是否較用電腦填好呢?

fresh001 發表於 19-8-11 17:26
請教一下,portfolio重要嗎?申請表上的相片,需要用專業的影樓相嗎?還是學 ...

最重要成績表同證書,即使小朋友得成績,但依家間間講all round,所以盡可能音,體,社區服務都有D證書。 如果唔係張申請表格吉哂,都幾難睇。

王家爸爸    發表於 19-8-12 09:08

醒目開學勳章

如果你已經有target,就快d上去學校website睇下有冇今年張報名表未移走,睇住張表黎準備係最好

kirstyau 發表於 19-8-11 17:38
最重要成績表同證書,即使小朋友得成績,但依家間間講all round,所以盡可能音,體,社區服務都有D證書。  ...
重中之重係呈分試

王家爸爸 發表於 19-8-12 09:09
重中之重係呈分試

張相重唔重要?~~~

pauljr 發表於 19-8-11 17:40
如果你已經有target,就快d上去學校website睇下有冇今年張報名表未移走,睇住張表黎準備係最好 ...
最有用的建議,不過有d名校要睇埋小四成績,如果能在升小四時就參考中學張申請表就最好。

mcl203 發表於 19-8-12 11:05
張相重唔重要?~~~
一般情況下,張相重要,但係張影得好既相係兩面刃。張相影得好,面試前對方既期望亦大,如果面試表現差,落差會更大。

王家爸爸 發表於 19-8-12 11:55
一般情況下,張相重要,但係張影得好既相係兩面刃。張相影得好,面試前對方既期望亦大,如果面試表現差,落 ...

咁即係如何?~~~

王家爸爸 發表於 19-8-12 11:55
一般情況下,張相重要,但係張影得好既相係兩面刃。張相影得好,面試前對方既期望亦大,如果面試表現差,落 ...

我認阿大有出去影2,3百個D。有冇用唔知, 只係諗住成個package 做到最好。

mcl203 發表於 19-8-12 11:56
咁即係如何?~~~
個人認為一般既學生相就OK,例如小學學生證嗰張,無必要特別去影。

醒目開學勳章 王國長老

fresh001 發表於 19-8-11 17:26
請教一下,portfolio重要嗎?申請表上的相片,需要用專業的影樓相嗎?還是學 ...
我係用返親自操刀影既 P.6 學生相
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 pccw2017 的帖子

升小六先至開始搞花邊野實在太遲

真係最遲要小三、四已經對準目標中學去mod個小朋友

到小五、六應該係收成期,獎拎得就拎

拎不到就取出席證書充撐一下

反正都係成績相近才比一比有冇課外活動

除非個小朋友真係熱門項目的
Top top名將
我是護書簿

losoco 發表於 19-8-12 17:13
回覆 pccw2017 的帖子

升小六先至開始搞花邊野實在太遲

如果成績好, 年年考第一就唔使攪咁多野, DGS,Coed都好大機會入到.

謝謝大家意見,可唔可以理解為相片不需太著重呢?

其實心儀學校報名表早已下載,只係諗緊包裝方面需唔需要花太多功夫。

另外加了一些新問題,還請各位賜教。

miriam 發表於 19-8-12 14:16
我係用返親自操刀影既 P.6 學生相

我都係,個樣好靚,係肥咗D

pccw2017 發表於 19-8-12 17:46
如果成績好, 年年考第一就唔使攪咁多野, DGS,Coed都好大機會入到.

唔係,第二都入到。不過外加中英數分科獎

little_yolky 發表於 19-8-12 19:10
我都係,個樣好靚,係肥咗D

Photoshop推瘦佢,靚晒~~~

mcl203 發表於 19-8-12 19:24
Photoshop推瘦佢,靚晒~~~

咦?係喔!當時又無諗到添

fresh001 發表於 19-8-12 19:01
謝謝大家意見,可唔可以理解為相片不需太著重呢?

其實心儀學校報名表早已下載,只係諗緊包裝方面需唔需要 ...

正正常常校服相,唔好愁眉苦臉,只係阿女係學校影永遠都頭髮唔多整齊,所以出去影張醒神D。