用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教小六升中準備既資料
樓主: fresh001
go

請教小六升中準備既資料 [複製鏈接]

回覆 pccw2017 的帖子

千祈唔好以為小朋友小一、二考第一
就小三四五六都一定可繼續第一
我仔有幾個同學初小頭十
高小冇影
要經歴驚濤駭浪的叩門過程先至入到較理想的中學

分散投資係合理要做的
但一定要分主次
我是護書簿

losoco 發表於 19-8-12 19:59

阿妹嗰級, 學霸黎連續四年級一 。

kirstyau 發表於 19-8-12 20:04
阿妹嗰級, 學霸黎連續四年級一 。

小一至小四只計中、英、數、常;小五計埋音樂、VA即刻執位,雖然都係考頭嗰班人自己執

回覆 fresh001 的帖子

小朋友升小六了,要準備升中。
請教一下,portfolio重要嗎?申請表上的相片,需要用專業的影樓相嗎?還是學生相就可以了?>> 個人認為普通學生相便可以, 但表情表現自信為佳

還有,英中申請表上的一些項目,如沒有英文名稱,是否照填中文,還是自己翻譯做英文再補回中文?
>> 我照填中文, 應唔會影響申請的

表格手寫是否較用電腦填好呢?
>> 我是用電腦填, 覺得整齊清楚D

fresh001 發表於 19-8-11 17:26
小朋友升小六了,要準備升中。
請教一下,portfolio重要嗎?申請表上的相片,需要用專業的影樓相嗎?還是學 ...

如果獎狀/證書冇英文,照中文填。

有D學校申請表係Word,我地就直接電腦填,有D係學校派,就阿女自己填。

就算家長代填,最好比小朋友填一次(當練習),最少寫得出英文地址,一D基本個人資料。之前SPCS面試,細路入到去要填張Form。如果冇填開真係會填到甩甩漏漏。

回覆樓主:

相的話,studio好是可以用唔同服裝(校服,樂團服、運動服)影不同做型(帶眼鏡、不帶,露齒), 我找朋友和幾個家長一齊book studio影,咁都係每個學生$300+。自己可以打印多D。留念也好。

最後,升中我用左大約2打相,咩做型都出過

losoco 發表於 19-8-12 19:59

完全認同。
小兒小一至小四都考第一,但小五已經落後到連全班頭三都談不上。原因主要是小朋友已經試過,再無動力去爭了,而且其他小朋友能力都追上了。
慘在巧合地,小朋友小三﹑小四﹑小五竟然同一位班主任(小兒小學是小四至小六同一班主任制,巧合地小三時該班主任調落教小三,做了小兒班主仕),於是班主任成日話小兒自四年級後未考過第一,扮唔識,專登。
做家長聽完都幾大壓力。
因為小兒現時的小學是叩門入的,依家都好驚升中又要再叩多次。
當年叩門叩廿間叩到八月,中學講成績,想叩都難。

‹ 上一主題|下一主題