用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2女生 (深水埗區)選校30間可以怎填呢?真心問的 ...
樓主: kwboy
go

Band 2女生 (深水埗區)選校30間可以怎填呢?真心問的 [複製鏈接]

gracelam 發表於 19-8-12 10:40
填埋他區借位, 一兩間校風較好band 3做止蝕位, 完。 唔洗填晒30間!!
請問他區借位是什麼位置?

luluhaha 發表於 19-8-13 19:34
請問他區借位是什麼位置?

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary-sch-list.html

留意年年借位中學唔同

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

謝謝,我意思係填表填邊個位置?

luluhaha 發表於 19-8-14 09:53
回覆 gracelam 的帖子

謝謝,我意思係填表填邊個位置?

他區得2,3個位, 有人夠膽博放乙一乙二, 亦識得有人當年乙七,八中喇沙(4個位), 一切睇彩數。 只要係啱banding!!!

回覆樓主:

我覺得Band2生比Band1生應該可能會填多幾間,在保險位(band2生實入到嘅學校)前,不妨填晒自己唔介意入到嘅所有本區及他區Band1,Band2學校,話唔定有機會執死雞!

Band5 發表於 19-8-14 18:36
我覺得Band2生比Band1生應該可能會填多幾間,在保險位(band2生實入到嘅學校)前,不妨填晒自己唔介意入到 ...

他區band 1一定執唔到㗎喇! 人地band 1生已經執晒, 輪唔到band 2生!

gracelam 發表於 19-8-14 19:24
他區band 1一定執唔到㗎喇! 人地band 1生已經執晒, 輪唔到band 2生!

前幾年聽到嘅個案有中西區B2生執到BPS,呢類例子幾乎年年都聽到,當然好少會一模一樣的重複,否則就唔叫得係執雞!

Band5 發表於 19-8-15 10:15
前幾年聽到嘅個案有中西區B2生執到BPS,呢類例子幾乎年年都聽到,當然好少會一模一樣的重複,否則就唔叫得 ...

沙田/九龍城/中西區女仔早幾年係有band 2生執雞情況!

SSP係唔會有, 更何況出生率每年提升, 呢支歌仔未來幾年應該冇了!

gracelam 發表於 19-8-15 10:21
沙田/九龍城/中西區女仔早幾年係有band 2生執雞情況!

SSP係唔會有, 更何況出生率每年提升, 呢支歌仔未來 ...

執雞嘅意思係唔保證會有,最緊要係執唔到雞都唔影響你原來嘅計劃(例如最差都會入到保險位)。

越唔夠位有可能越多執雞機會,因為個個都驚冇位就會越保守,乙三乙四就填低一個band,咁邊個會填果啲他區兩三個位嘅學校?結果好有可能band1位收唔足band1生!如果band2生都唔試,隨時淪落到要收band3生!

gracelam 發表於 19-8-12 10:40
填埋他區借位, 一兩間校風較好band 3做止蝕位, 完。 唔洗填晒30間!!
要盡填。。。

瑪神有聯繫小學,學額相對較少

如果是B2生,想博2A 中學嗎?
德雅中一有四班,其中一班係中文班。高中全英。有潛力升B1。大雄一直水準不錯,保持到。瑪神一樣有中文班,所以瑪小叻的小六生會跳去上智、聖母玫瑰、銘賢、黃棣珊和長天。B2中至尾,有張明添,莫慶堯(呢幾年學校較谷,已開到有一班英文班)。唐乃勤有點保留,莊啟程早一、兩年前已經想同唐乃勤脫龍,自己開埋初中,學校兩年前有出通告問意願。所以資訊日,要問淸楚唐乃勤!
‹ 上一主題|下一主題