用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 dse 中文得2,如果唔補考搏番個3, 日後有冇問題呢 ...
go

dse 中文得2,如果唔補考搏番個3, 日後有冇問題呢

如題,因我朋友個仔考完dse其實有過20分,但因科中文冇3所以報唔到大學學士課程,但理工收咗讀Hi Dip, 不過我總係覺得好似出年補考番一次中文攞番個3會好啲,但又唔知今時今日仲係咪真係咁重要...

szelamba 發表於 19-8-10 15:53
如題,因我朋友個仔考完dse其實有過20分,但因科中文冇3所以報唔到大學學士課程,但理工收咗讀Hi Dip, 不過 ...
個人覺得明年可重考一次,但如果重考都係2就算啦,無謂勉強。中文2已經合格,條條大路通羅馬,呢條路行唔通就行第二條,只要肯讀大把出路。
不過如果連2都冇就必須要考返,因為2先系合格,3只是入大學基本要求,但2都冇即是唔合格,如果唔考返對將來工作就會有影響。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我一直以為DSE中文合格是3🤦‍♀️

Moonloh 發表於 19-8-10 22:37
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

DSE中文合格不是3嗎?
2合格,大學入學要求才是3.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-10 22:41
2合格,大學入學要求才是3.
Thanks

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-10 16:46
個人覺得明年可重考一次,但如果重考都係2就算啦,無謂勉強。中文2已經合格,條條大路通羅馬,呢條路行唔通 ...

多謝晒回覆。其實如果2已經合格,第日搵工係咪多數都唔會即時符合唔到要求呢?譬如政府工係咪通常唔會特別要求一定要有3至得?所以中文2都唔算好蝕底?

szelamba 發表於 19-8-11 13:38
多謝晒回覆。其實如果2已經合格,第日搵工係咪多數都唔會即時符合唔到要求呢?譬如政府工係咪通常唔會特別 ...

或者咁講,考評局對於新嘅文憑試(DSE)中設有等級描述,說明考生在各個等級的典型能力水平 (詳情可參考考評局)。

而坊間及公務員入職要求均以 Level 2 作為合格,跟以前會考合格要求一樣,故2算為合格,而2級暫時只是未符合大學入學最低要求,副學士/高級文憑等均可以接受報讀。

附上其中一個政府職位申請供參考

如果孩子肯讀當然最好繼續讀上去,大學學歷通街都係,中六學歷對將來工作會比較蝕底。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-11 14:22
如果孩子肯讀當然最好繼續讀上去,大學學歷通街都係,中六學歷對將來工作會比較蝕底。 ...

謝謝你,希望朋友兒子在High Dip 讀得好,之後可轉返入學位課程啦

洋蔥頭媽咪    發表於 19-8-16 13:24