用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 8卦,DGS見過劉校長,冇入DGS,最後情歸何處? ...
樓主: pauljr
go

8卦,DGS見過劉校長,冇入DGS,最後情歸何處?  

mcl203 發表於 19-8-14 14:59
呢句 好似係 或 疑似係 必問問題~~~
好似級頭通常都會問,我女唔係級頭,所以真係冇問佢

b3410 發表於 19-8-14 17:02

佢都無問我女, 不過最後有收, 但我地又無TAKE.... 有時, 都要睇緣份.

b3410 發表於 19-8-14 17:02

我見之前有多位網友分享係有問,咁巧合我朋友又話佢都有,以為係禮貌式提問咋,佢仲分享唔只一次,又唔係甚麼級幾(佢地學校係無分級幾,朋友只估計級頭一定無佢份)。不過,我都係覺得係一般提問~~~

mcl203 發表於 19-8-14 17:19

我見之前有多位網友分享係有問,咁巧合我朋友又話佢都有,以 ...
可能隨心問一問都唔定既.

朋友個女, 私小長期級1-3, 樂團, 對時事有自己一套見解, 冇話特別口齒伶俐, 一般斯斯文文女仔咁
放棄DGS OFFER, 去咗SPCC

naicha 發表於 19-8-14 17:31
朋友個女, 私小長期級1-3, 樂團, 對時事有自己一套見解, 冇話特別口齒伶俐, 一般斯斯文文女仔咁
放棄DGS OF ...
3私1直的話, 其實級20內都好多OFFER

回覆樓主:

有人靠成績以外入DGS, 有無其人係靠成績以外入SPCC

Ak112318 發表於 19-8-14 17:38
有人靠成績以外入DGS, 有無其人係靠成績以外入SPCC
其實SPCC擺明有推薦位(級一/貧窮家庭級十內), 就已經講明想要D咩野學生啦.

但真係有人為左要個推薦位而辭工架喎! (有學妹試過)

pattoby 發表於 19-8-14 17:51
其實SPCC擺明有推薦位(級一/貧窮家庭級十內), 就已經講明想要D咩野學生啦.

但真係有人為左要個推薦位而辭 ...

但呢批只得16人,最後收21人

pattoby 發表於 19-8-14 17:51

但真係有人為左要個推薦位而辭 ...
貧窮家庭級十內是不是要學校推薦 ?

回覆 pattoby 的帖子

辦學方向、側重點不同,多年如是。

goodmama2003 發表於 19-8-13 16:35
你個腦袋咩構造?入唔到SPCC,DGS都同錢有關?
DGS唔收你個女,就算你科水都唔會收,唔好再污蔑我心中的名 ...

忍唔住要講句,吃不到的葡萄是酸的

pattoby    發表於 19-8-15 14:38
goodmama2003    發表於 19-8-14 23:39

pccw2017 發表於 19-8-14 17:55
貧窮家庭級十內是不是要學校推薦 ?
係. 如果你唔係級一, 就要靠厘樣了. 當然都要級十內啦!  

Ak112318 發表於 19-8-14 17:54
但呢批只得16人,最後收21人
年年都會超收既, OS位都一樣會超收..不過就會跟其他一般申請者放榜.

pattoby 發表於 19-8-15 14:38
年年都會超收既, OS位都一樣會超收..不過就會跟其他一般申請者放榜.
無船既os offer,網上無名,但唔洗得埋GA, 會-早收到書面offer.

pattoby    發表於 19-8-15 16:39

回覆樓主:

近月已很少回帖,但看了這標題又幾有趣,所以又分享下!
女兒已讀中一,上年考了四間直資,全部都可去到最後階段,最後中兩間。
見DGS時覺得係好講考生能否合Stella眼緣,覺得面試時若她有多問一些較深入問題的就機會會較大,而只談一些閒扯問題的就機會較微。
個人認為若想Stella對考生興趣大些,可在填寫資料時盡可能juicy些!怎樣填就自己想想吧!

fatman69 發表於 19-8-15 17:30
近月已很少回帖,但看了這標題又幾有趣,所以又分享下!
女兒已讀中一,上年考了四間直資,全部都可去到最 ...
dgs/hys, 去到最後主要都係睇校長喜愛吧! (不過今年聽朋友講, 佢hys 2nd in 時, 唔係in校長的.)

pattoby 發表於 19-8-15 17:39
dgs/hys, 去到最後主要都係睇校長喜愛吧! (不過今年聽朋友講, 佢hys 2nd in 時, 唔係in校長的.) ...

估計HYS會有幾組面試,校長/副校/助校,真心覺得HYS面試十分認真,她們的問題亦很深入,個人覺得思想較成熟及抗逆能力高的女仔會佔優。HYS的2nd in是一個好好的經歷,給女兒上了寶貴的一課。

我所遇過許多 dgs收了或入最後round 沒有收的,很多入了 SPCC. 不過,也聽到某人(one and only one) 說入到DGS & SPCC 原因是因為有錢(因她女兒入不到)

Sheep06 發表於 19-8-15 23:31
我所遇過許多 dgs收了或入最後round 沒有收的,很多入了 SPCC. 不過,也聽到某人(one and only on ...

呢位家長見解比較獨特

因為家底入嘅, kg升小學還可以, k3 得5-6 歲, 睇唔到d咩, 當然對答如流醒目之外, 睇背景家庭點培養都合理
小學升中學, 靠支筆, 睇實力多d啦, 仲靠家底, 咪玩啦