用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 8卦,DGS見過劉校長,冇入DGS,最後情歸何處? ...
樓主: pauljr
go

8卦,DGS見過劉校長,冇入DGS,最後情歸何處?  

醒目開學勳章

goodmama2003 發表於 19-8-12 15:12
包尾+ 留級都入到 ? 有趣,想知,  分享下.

補充: 唔好咁神化DGS啦   = 認同你這句.  唔好去神化一 ...
應該好多人更想知,只靠「專長」入DGS,冇成績支持,入到去點融入?

goodmama2003 發表於 19-8-13 10:49
造謠一張嘴,闢謠跑斷腿.

我所知,專長入,成績都唔差。

造謠一張嘴,闢謠跑斷腿。

醒目開學勳章

goodmama2003 發表於 19-8-13 10:49
造謠一張嘴,闢謠跑斷腿.

我所知,專長入,成績都唔差。
據我所知,DGS係唔會單單因為專長而收生,成績唔達標一樣冇機會。

pauljr 發表於 19-8-13 12:55
據我所知,DGS係唔會單單因為專長而收生,成績唔達標一樣冇機會。

咁達唔達標就只有學校自己去決定,我講既絕對係事實

其實靠專長入係無問題既,各取所需既,但我對劉校長確實有 d保留,喺收依位女仔(我叫佢 A 同學) 既上一年,有一位同校女仔(我叫佢 B 同學) ,成績比 A同學好 N倍,喺校際多年都係掃獎既,我唔明劉校長點會預視唔到學校未來一年需要依個專長,寧棄 B而選 A? 最後選一個成績差而專長又唔突出既同學....最後,我總結係:命水

其實靠專長入係無問題既,各取所需既,但我對劉校長確實有 d保留,喺收依位女仔(我叫佢 A 同學) 既上一年,有一位同校女仔(我叫佢 B 同學) ,成績比 A同學好 N倍,喺校際多年都係掃獎既,我唔明劉校長點會預視唔到學校未來一年需要依個專長,寧棄 B而選 A? 最後選一個成績差而專長又唔突出既同學....最後,我總結係:命水

埋到校長身已好叻啦(特別依家有第一次筆試). 校長面試, 我想主要睇合唔合眼.

再講, 小學成績真係唔係咁緊要, 一個有好奇心, 聰明活潑, 喜歡閱讀嘅小朋友, 真係好得過咩都記一餐嘅考試機器.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

考不到的直資,原來通通都是錢的問題......
其實已沒有討論的空間

B.B.BaBa 發表於 19-8-13 16:25
考不到的直資,原來通通都是錢的問題......
其實已沒有討論的空間

有人覺得阿女級頭,又校際比賽攞獎常客,8級樂器,點之DGS見都唔見   甘仲唔係睇錢

Old article:

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20171001/20169024

才華/才能先係currency 啦。

醒目開學勳章

大家冷靜d...

我真心想知道入左DGS放棄、或冇入到又見過校長o既會選擇去邊間中學,如果我想知DGS收生條件,又或者邊種小朋友特別得DGS歡心,其實好多其他帖有講,我又何須另開新帖?

回覆樓主:

好耐冇行呢區
今日有幸入嚟行個轉

校長應該比較鐘意反應快,對答如流, 中英文互換冇問題, 有禮貌, 大方得體型, 我地小學過咗去嗰班都係呢D type

有冇錢呢d佢唔care啦

回覆 pauljr 的帖子

不要猜度stella 口味,配合不到及無謂迫自己個女去玩雜技,相信見過校長最後結果不論直津也会是滿意,平常心吧!我仍堅信DSE B2A 考第一勁過B1A考第尾.

簽名被屏蔽