用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 8卦,DGS見過劉校長,冇入DGS,最後情歸何處? ...
go

8卦,DGS見過劉校長,冇入DGS,最後情歸何處?  

醒目開學勳章

聽講去到見劉校長階段,就算冇入DGS,小朋友最終都會考到非常好o既學校,有冇人願意分享下?

我所認識有得見劉校長的,最後一係入了DGS, 其他入SPCC, SPCS

pauljr 發表於 19-8-10 15:13
聽講去到見劉校長階段,就算冇入DGS,小朋友最終都會考到非常好o既學校,有冇人願意分享下? ...

西區女校

小乖豬 發表於 19-8-10 17:02
我所認識有得見劉校長的,最後一係入了DGS, 其他入SPCC, SPCS

我女個年另外3個HY,SPCS,MCS。聽聞HY個插左DGS(S2)

回覆樓主:

大部分去了HY, SPCS和GH,差不多有8~9個

醒目開學勳章

都係去直資?  HY, GH, SPCS, SPCC 都唔錯喎似乎女仔多數鍾意揀返女校。

有冇其他最後放棄直資揀官津可以分享下?

pauljr 發表於 19-8-10 19:55
都係去直資?  HY, GH, SPCS, SPCC 都唔錯喎似乎女仔多數鍾意揀返女校。

有冇其他最後放棄直資揀官津 ...

阿女放棄一間,另一間女直2nd in撞自行,選去自行。最後入自行(甲一有選)

學樓上甘話,DGS入得2nd in都有上下實力,估計如有考其他女直,都好大機會佔一席位。

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 19-8-10 20:19

阿女放棄一間,另一間女直2nd in撞自行,選去自行。最後入 ...
係咪新校舍?  今年好難入,恭喜哂

pauljr 發表於 19-8-10 22:12
係咪新校舍?  今年好難入,恭喜哂

係。我地係上年升中

kirstyau 發表於 19-8-10 17:51
我女個年另外3個HY,SPCS,MCS。聽聞HY個插左DGS(S2)

hy去dg係堅嘅,我都收到風

sissysze 發表於 19-8-10 23:12
hy去dg係堅嘅,我都收到風

希望位阿媽唔好再係EK分身唱衰直中。如佢所願阿女都入到神校就做好身教。

kirstyau 發表於 19-8-10 20:19

阿女放棄一間,另一間女直2nd in撞自行,選去自行。最後入 ...
入得DGS 2nd in見Ms Lau的只有大約200人, 那200女生可能就是全港最top的200女生了, 除非有超級特別原因, 否則就算入不到DGS的都大部分入了那幾間中學

順帶一提, 想知自己實力去到邊, 考DGS真是一個好好的試金石, 只花$50見識下DGS的校舍, 試下DGS的interview形式, 取下經驗, 獲益良多, 物超所值! 而且DGS是全港最先申請的直資, 11月初就已經知道是否接受申請, 對日後部署有很大幫助

醒目開學勳章

如果自行正選提早三月尾公佈,大家會轉投官津嗎?  又會心儀邊間?

我知有d會官津有interview都唔去,有d in完又唔敢放棄直資,有d 又會根據阿女feedback 搏自行。

pauljr 發表於 19-8-11 09:35
如果自行正選提早三月尾公佈,大家會轉投官津嗎?  又會心儀邊間?

我知有d會官津有interview都 ...
如果唔係需要考慮錢,就会从学校成績、文化、風格、高中課程(有DSE以外選擇)、升学支援……之类方面考慮?而且DGS SPCC(OS)係-月已出offer, 都仲係比津中早(就算三月知結果)。

Yanamami 發表於 19-8-11 10:20
如果唔係需要考慮錢,就会从学校成績、文化、風格、高中課程(有DSE以外選擇)、升学支援……之类方面考慮? ...
DGS係咪舊年開始有iA𠃊畢業?其實DGS同SPCC風格文化有咩分別?

cafeva 發表於 19-8-11 10:29
DGS係咪舊年開始有iA𠃊畢業?其實DGS同SPCC風格文化有咩分別?

無同時讀过两间唔可以評分别喎~坊间唔係-向有既定風格嗎?  GCE前年(2017~18年度)已有?

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 19-8-11 10:20
如果唔係需要考慮錢,就会从学校成績、文化、風格、高中課程(有DSE以外選擇)、升学支援……之类方面考慮? ...
你說得對,選擇中學有很多不同因素要考慮。
但若官津三月尾公佈自行正選,直資一般四月中前仍可抽飛,我係想睇下家長會唔會有唔同諗法?  睇返以往d帖,都有唔少話因為自行冇話一定收,唔敢搏,寧願放榜去叩門之類。

pauljr 發表於 19-8-11 10:35
你說得對,選擇中學有很多不同因素要考慮。
但若官津三月尾公佈自行正選,直資一般四月中前仍可抽飛,我係 ...
早左公佈始終对-批“本來”心儀津校既学生同家長黎講係件好事。

Yanamami 發表於 19-8-11 10:35
無同時讀过两间唔可以評分别喎~坊间唔係-向有既定風格嗎?  GCE前年已有? ...

我見DGS去年DSE(17-18)神勇左咁多所以估下
咁我要咪下書搵下資料